Soluţie NAS pentru acasă

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,518
Se pare că EaseUS încă mai are o oră de scanat și după alte 7 ore, a trebuit să-l întrerup că am nevoie de adaptorul USB3-SATA.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,630
Am prins pe eBay un NAS QNAP TS-251 la un preț nițel mai decent decât la noi și l-am umplut cu două discuri HGST Deskstar NAS de 4TB, SATA-3, și 2 module SO-DIMM DDR3L de 4GB fiecare, ăsta fiind maximul. Băi nenică. E faină scula asta!!! Are dual gigabit, HDMI prin care pot emula un PC complet sau pune un Kodi, poate rula mașini virtuale (bine, una singură o dată, fiindcă totuși e un Celeron dual core). Dar ca NAS, are alerte, cloud management, și o grămadă de chestii faine.

Am luat-o drept cadou pentru părinții mei, care n-au o soluție de backup/mass storage și mi-e să nu rămână cu vreun disc crăpat. Fingers crossed să mai țină Seagate-urile alea încă o lună până la Crăciun.

Da' acum că tot am descoperit-o, nu m-aș supăra deloc cu un TS-651 (6 porturi) sau 851 (8 porturi), sau poate chiar 853 PRO cu niște facilități în plus. Bine, n-am nevoie de ele, de fapt și 6 bay-uri ar fi de-ajuns, dar piticii :biggrin:

Mai ales că PC-ul actual face fițe, se restartează singur la trafic mai intens (wtf), nu reușesc nicicum să instalez un alt OS și-am încercat vreo 5, și mi-e că i-s zilele numărate.

Pândesc oferte de sezon, dar între timp aveți ceva impresii cu aceste modele de QNAP sau similare, sau poate cu alte branduri cam în același buget (600-ish €)?
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,630
280€ inclusiv transport, vs. 1700-2200 lei fără transport la noi, și cu așteptat după stoc.
 

Thor

Membru Junior
Joined
Dec 6, 2004
Messages
2,107
Vad ca pe amazon e 299$, fara hard-uri si cu doar 1Gb RAM. Software-ul cum ti se pare?
 

radul

Membru Senior
Joined
Sep 8, 2004
Messages
2,241
Pe okazii.ro vad modelul TS451 la 1918 lei nou cu factura si garantie, fara HDD. Tot acolo am mai vazut si alte modele Qnap, poate-ti atrage ceva atentia si iei de acolo. Doar din auzite de pe la amici despre Qnap numai de bine, tot ei mi-au spus sa caut pe okazii ca apar frecvent modele interesante pe acolo.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,630
Din SUA cumpăr doar foarte selectiv. Un produs de genul ăsta are multe kile, e voluminos și scump, deci va costa atât transportul cât și probabil TVA-ul. Și asta presupunând că vânzătorul e dispus să expedieze în străinătate; Amazon US propriu-zis are ca policy că electronicele sunt doar pentru US. E mai simplu și mai eficient să iau din Europa, evitând adaosurile nesimțite din România, dar și aici cu atenție: NAS-ul s-ar putea să fie mai ieftin la ei decât la noi, însă hard discurile sunt semnificativ mai ieftine la noi decât la ei.

Softul e bine gândit, a făcut singur update la versiunea 4.2 cu diverse îmbunătățiri. Ce mă confuzează încă e împărțirea în storage pools, adică mă lasă să fac un volum bazat direct pe o matrice RAID pe care o construiește singur, dar apoi îi dă înainte cu faptul că între volum și RAID ar trebui să am un storage pool care poate face spanning peste mai multe matrici de discuri, cu funcții de snapshot și alte chestii. Are implicit câteva servicii pe care te întreabă dacă să le activeze, și fiecare e cu share-ul propriu, tre' să mai scap din ele. Ca major selling point ei plasează offline transcoding la video, ca să faci apoi streaming pe alte device-uri la rezoluțiile lor; da' cum nu mă uit la filme 1080p pe mobil pe budă, nu mi se aplică. Merge și ca NVR (Network Video Recorder) cu licență pentru câteva camere video over IP, poate e și asta interesantă pentru unii. E foarte mișto posibilitatea de a instala un client de sincronizare pe smartphone-uri, să facă data dump periodic pe NAS la pozulici și filmulețe.

Link-ul de pe okazii e de la itgalaxy, unul din mulții distribuitori. Modelele sunt aceleași ca la producător, deci nu e nici o găselniță că iei prin okazii sau direct pe site la unul sau altul. Seria TS-x51 are aceeași platformă hardware și software, diferă doar controllerul SATA - e un model pe backplane la 251 și 451, și alt model la 651/851. Aș prefera să iau direct unul cu 6 și să adaug și niște JBOD-uri de prin casă pentru torente etc.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,630
Am mai tras niște nervi cu serverul instabil. Am reușit în cele din urmă să instalez CentOS scoțând temporar controllerul RAID din PCIe și după instalare punându-l la loc. Toată munca a fost degeaba: update-ul de firmware la controller zice că deja ultima versiune e ok și nu mai face nimic.

După alte restarturi aleatorii mi s-a luat și am comandat un QNAP TS-851 cu vreo 15% mai ieftin decât cel mai bun preț de la noi, în ideea că în el mut discurile din serverul actual (cu backup și RAID rebuild desigur) și loc pentru altele.

Am băgat temporar 2 discuri HGST de 4TB în mirror în QNAP, am transferat într-o noapte cei 3TB de date din server în NAS, și aseară am strâns din buci și am șters volumul RAID5 din server și am mutat cele 4 discuri în QNAP.

La prima pornire, QNAP-ul îmi spune că unul din discurile noi e cu avertisment SMART pe ceva parametri. Moașă-sa, că controllerul HP SmartArray P410 ascunde accesul la parametrii ăștia din OS fiindcă „știe singur” să gestioneze erorile, iar HPACUCLI (HP Array Configuration Utility Command Line Interface) îmi raporta toate discurile ca fiind ok. N-aveam alt mod de verificare SMART decât să scot discurile din controller și să le testez altundeva. Te pomenești că de fapt toate problemele mi se trăgeau de la un disc pe ducă!

Am rulat peste noapte un SMART Long Test prin QNAP (4+ ore), care s-a terminat cu un mesaj de genul „test failure or unkown drive error”. De dimineață am pus discul într-un rack extern la PC și am lăsat Seagate SeaTools să-i facă un Fix All - Long, al cărui rezultat este fie confirmarea că e disc bun, fie marcarea lui definitivă drept disc inutilizabil. E pe la 17% acum.

Discul e un Seagate SV35.5 de 2TB, din seria pentru Video Surveillance (read/write 24/7). Are garanție 3 ani, care s-a terminat în august. Din cele 4 discuri identice luate, unul a crăpat deja și a fost înlocuit în garanție cu un altul din același model dar alt firmware, ăsta e al doilea pe ducă. Să mă bucur că nu-s discuri Seagate de 3TB, la care BackBlaze avea o rată de defecte de 40%?

Și acum dilema, să iau un disc identic de înlocuire ca să refac RAID5-ul cu cost minim (100€) deși probabil vor crăpa pe rând toate, sau să fac direct investiția pe termen lung în 5xHGST NAS 4TB pentru o matrice cu discuri mult mai stabile, dar aproape 800€ pentru un spațiu suplimentar de care momentan n-am nevoie. Mda.
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
613
Să mă bucur că nu-s discuri Seagate de 3TB, la care BackBlaze avea o rată de defecte de 40%?

Da, bucura-te, ai rezultate mai bune decat BackBlaze, tu ai o rata de defecte de 50% pana acum :smile:

In legatura cu discurile eu as inlocui discul busit cu unul nou si mai vezi ce se intampla. In momentul de fata ai un NAS cu o gramada de bay-uri libere asa ca nu ai constrangeri in momentul in care ai nevoie de spatiu suplimentar. Inlocuirea tuturor discurilor cu unele mai mari ar avea sens doar in momentul in care ai nevoie de spatiu si nu mai ai unde sa adaugi, altfel e o investitie semnificativa care nu se justifica momentan.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,630
Probabil. Sau iau un replacement și încă 2 discuri ca să am o matrice RAID6 din 6 discuri, deci 8TB stocare dar mai ales două discuri redundante.
 

maxu

Membru Senior
Joined
Oct 6, 2005
Messages
632
Pardon de deranj
Nu era vorba că Microserver e ză şit?
De ce să dai pe ceva leşinat (şi limitat ca upgrade) la fel de mulţi bani ca pe un µS?
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
613
Sau mai ai o varianta - la Synology ai posibilitatea sa inlocuiesti un disc de 2TB cu unul de 3TB. Din discul nou 2TB sunt pusi in matricea existenta ca replacement dar cei 1TB ramasi liberi pot fi utilizati ca o matrice nou (RAID0). In momentul in care ai inlocuit cel putin 2 discuri poti face matrice redundanta si din spatiul "extra" din discurile noi.

Evident, asta merge pe Synology, la Qnap nu stiu daca optiunea asta este disponibila.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,630
maxu - you like it, you get it :smile: Mie mi-a fost mai potrivit qnap-ul, chiar și după o comparație de puncte forte și puncte slabe.

RAID-ul merge cam ca pixul când ai discuri amestecate, stau unele după altele. Iar de Synology să nu mai aud, după dezastrul ultimelor găuri de securitate.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,630
Mda. La 37% scanarea s-a oprit, raportând un defect nerecuperabil. Am pus comandă pentru un replacement + încă unul, ca să fac RAID5 peste 5 discuri, nu 4, că parcă așa era recomandarea pentru a evita un bug al matricii.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,630
Desigur că arată, la nivel de avertisment. Ăsta a fost primul indiciu palpabil. Păcat că prin controllerul pro nu aveam vizibilitate la acești parametri, să mă fi prins mai devreme.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,957
Din cauza unor idiotenii precum asta de mai sus a controllerelor RAID hardware am ajuns sa prefer RAID software, printre altele. Inca visez la un controller gen LSI 9211 in mod JBOD pe care am uitat sa il comand cu ultima ocazie.
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
613
Ia vezi daca Hard Disk Sentinel nu iti arata parametrii SMART dintr-o matrice RAID hardware, s-ar putea sa ai o surpriza.
 

Attachments

  • HardDiskSentinel.jpg
    HardDiskSentinel.jpg
    114.7 KB · Views: 18

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,630
După cum ziceam, nu îți arată nimic de genul ăsta. Sistemul de operare vede doar un HP Logical Volume generic, care este de fapt matricea RAID5 construită de controller în timpul bootup-ului, fără să poți vedea discurile individuale și acest volum virtual neavând parametri SMART. Poți pune tu și mama zmeilor utilitarelor de diagnostic SMART, mai mult de atât nu vei vedea. Singurul utilitar care îți poate spune ceva despre discurile fizice este HP Array Configuration Utility, și care zice doar dacă un disc e OK sau nu, fără a putea afișa vreun parametru SMART. Fiindcă așa e un controller HP care se ocupă de tot ce ține de stocare fără a expune nimic către sistemul de operare, spre deosebire de adaptorul LSI la care ai făcut screenshot și care pare a fi doar o interfață fără RAID manager complet. N-am un Windows Server instalat pe PC-ul ăla ca să îți arăt :smile:
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
613
Am probat Hard Disk Sentinel si pe un P400 si imi arata parametrii SMART desi alte programe nu erau in stare sa vada mai mult de "HP Logical Volume". Ma rog, evident asta ti-ar fi de folos daca ai avea un Windows pe computer-ul ala dar poate altora le este utila aceasta informatie.

Oricum, LSI-ul nu este "pro" ca HP-ul dar este totusi un controller RAID full hardware si se tine si el destul de bine.
 

Attachments

  • MegaRAID.jpg
    MegaRAID.jpg
    77.2 KB · Views: 14
Top Bottom