Soluţie NAS pentru acasă

Poti sa adaugi alte volume, dar nu poti sa il extinzi pe cel curent.

FreeNAS e doar un exemplu si nu pretind in nici un caz ca e cea mai buna solutie, e doar cea pe care in acest moment o folosesc si imi e familiara, probabil sunt altele mai bune dar nu pot sa vorbesc cu despre ele pentru ca nu le stiu.
 
Am descoperit Amahi: http://docs.amahi.org/, cica foarte recomandat pentru home-use, multimedia, etc.
A folosit careva de pe aici chestia asta? Pare interesant pentru ce am eu nevoie, relativ simplu de setat si utilizat.
 
Fac spume cu OpenMediaVault, din motive necunoscute înțepenește ocazional. Ultima dată rămăsese activ nginx cât să dea HTTP 502 Bad Gateway, deci ceva script nu voia să ruleze, iar SSH-ul înțepenea după introducerea parolei. Înainte de asta, am avut parte de restarturi din senin, cu sau fără activitate în rețea.

Cred că pun ESX-ul pe hardware și OMV-ul într-o mașină virtuală.
 
Verifică și dacă hardware-ul e cât de cât suportat de ESX, să nu faci spume când faci placa de rețea să meargă. Și pe o placă de bază cu Qxx a fost interesant, fiind o versiune de placă de rețea un piiiic mai nouă decât suportul oficial => injectat tot felul de drivere în kit (la noroc, de pe google) până a mers.
 
Nu e trolling, e feedback despre FreeNAS: chiar e stabil. Chiar si procesul de instalare si configurare initiala e destul de simplu, dar chestiile mai avansate gen streaming sau client de torrents sunt mai complicate (se instaleaza intr-un jail, fiecare cu interfata lui parca, dar nu folosesc asa ca nu stiu detalii) si de asemenea cu ZFS cerintele de RAM sunt aparent sensibil mai mari - recomandat 8 GB, desi aproape 6 GB sunt disponibili folositi ca si cache.

De-aia nu il recomand nimanui care vrea mai mult decat NAS. Cu timpul devine din ce in ce mai prietenos, dar nu e inca la faza de click-click-done.
 
Last edited:
E clar că memoria e folosită la caching/read-ahead/prefetch, cerința de memorie e pentru performanță, nu înseamnă că n-o să meargă fără, doar că taie din prefetch => la orice bloc se duce pe disc. Numai Windows acceptă GB de dirty data nesincronizați cu discul (distracție cu 10Gbit + mult RAM + HDD-uri lente), un storage normal la cap n-ar trebui să facă asta fără battery backup.
 
Știu că nu e trolling, dar nu mă ajută :biggrin: Ce nu înțeleg e cum au putut lua un Debian peste care să pună un website de management și să-l bork-uiască în halul ăsta. Recent am descoperit că nici update-urile prin apt-get nu merg. Să trebuiască reinstalat periodic, ca Windows 95 pe vremuri? :biggrin:
 
Ah păi crapă fiindcă 404 pe ftp.ro.debian.org la o cârcă de actualizări de wheezy. Fiindcă debian a trecut de la wheezy la următorul ca și current release, și a trebuit să butonez un pic prin apt.conf . Și să schimb mirror-ul, fiindcă ro.debian.org nu (mai) are Sources pentru wheezy.

Screw ESXi, nu-i compatibil cu ce componente am eu, îi trebuie echipare server-grade.
 
îi trebuie echipare server-grade
De-asta ziceam, că nu e chiar user-friendly la faza asta; de obicei prima problemă blocantă e placa de rețea (nu se instalează dacă nu găsește cel puțin o placă de rețea compatibilă - și nu-s multe astea). Eu aveam i217, suportat era i210, teoretic e același driver dar nu știa ID-urile de la 217. Dacă ai o altă placă suportată e relativ ok, pentru că te lasă să instalezi, după care trebuie să instalezi manual driver-ul, dar dacă nu ai, trebuie să modifici kit-ul de instalare. Pași următori sunt controllerele de SATA și USB3, dar aici am avut noroc, au mers din prima (de-aia și luasem placă Intel). Am încercat să fac să meargă și un controller SATA pe PCIe (non-server grade), dar tot ce-am reușit a fost să nu mai booteze corect ESXi-ul (aici n-am mai avut noroc cu driverele), așa că m-am lăsat.
 
NAS ca guest OS nu e cea mai fericita solutie dpdv al performantei (chiar si cu virtio). Poate doar sub forma de container/jail, dar de obicei NAS-urile vor acces direct la un volum caruia sa-i faca management. Am incercat si eu o perioada FreeNAS in ProxMox, dar dupa cateva luni am renuntat si am facut un container cu Samba/Ftp pentru storage.
 
Păi ar trebui să ai opțiunea între a mapa volumele prin host OS la NAS-ul virtualizat, sau a permite mașinii virtuale acces direct la hardware. Oricum în cazul meu NAS-ul face doar interfața între niște servicii de rețea și controllerul RAID hardware, chiar și pe bare metal NAS-ul nu vede discurile independente ci doar volumul virtual publicat de controller. Deci nu văd ce impact semnificativ de performanță aș putea avea.
 
Scriam mai demult (dar nu mai găsesc) de metoda nouă de parcare a capetelor în afara platanelor, metodă folosită de majoritatea producătorilor de HDD-uri acum. Se pare că problema e mai complicată, pentru că unele HDD-uri au o politică extrem de agresivă de parcare (8 secunde idle => capete parcate); n-ar fi foarte rău dacă număul de parcări nu ar fi numărat și sunt garantate doar câteva sute de mii de parcări, iar unii au ajuns la mai mult de dublu într-un an folosind hdd-urile în regim de NAS. Pentru fanii WD există un tool care permite setarea timpului de idle la ceva mai mult:

Hacking WD Greens and Reds with WDIDLE3.
 
Last edited:
Azi chiar mi-a picat Seagate-ul Desktop de 2TB (ST2000DM001, ăla de care ziceau Backblaze că e prost). Nu picat de tot, doar cât să fie destul de multe CRC errors. Are 3 ani și jumătate.
 
Am avut 3 din astea picate in decurs de nici 2 luni. Unul din ele venit fresh din RMA. Sunt o cauza pierduta, nu cred ca prea ai ce-i face.
 
Ah, nici nu mă aștept să-i fac ceva; era HDD-ul de stocare locală de pe desktop, deja am comandat un HGST NAS în loc. Pentru datele importante de pe el mai am două backups, singurul inconvenient e că nu mă pot juca Diablo 3 și nici nu pot să mai fac curat în pozele din Turcia (erau tot pe el) până vine înlocuitorul (pe SSD-ul de boot nu prea mai am loc). Cred că am pierdut câteva saves de la jocuri pe care nu le-am mai jucat de 2-3 ani.

În scop didactic m-am apucat să frec hdd-ul bușit cu diverse softuri de recuperare de pe net, copiez datele recuperate pe NAS și bag MD5-uri pe ele, să văd dacă e și bine ce recuperează. Doar că durează o groază chestia asta (cam 5 ore scan-ul + încă vreo 10 recuperarea). Filesystem-ul (NTFS) e complet bușit, Win-ul se chinuie câteva minute după care se oferă să-l formateze, iar o încercare de recuperare fără full surface scan mai vede doar 2-3 directoare goale.

Până acum, o scanare cu o versiune veche de R-Studio s-a oferit să recupereze cam 100GB din 2TB. Acum scanează EaseUS Data Recovery, pare mult mai promițător, dar încă mai are vreo oră de scanat, abia mâine văd dacă a și funcționat.
 
Back
Top