Soluţie NAS pentru acasă

Hm, să văd cum pot să îl încerc. Din amintiri, 5 utilitare SMART încercate au ridicat din umeri, cel puțin pe un Windows desktop. Poate driverele pentru Windows Server (cu ACU) să expună mai multe detalii? Dunno. Oricum, după experiența asta, mi s-a luat de controllere închistate care "știu ele mai bine" sub promisiunea managementului RAID fără încărcarea procesorului sistem. Bine că n-am luat și o licență Advanced care să activeze RAID6, că acum făceam spume.
 
Feature - ul ăsta a apărut relativ recent la unul dintre ultimele update-uri, pana atunci și eu credeam ca parametrii sunt inaccesibili din afară programului de management.

L.E. Si eu tot Windows desktop am folosit, testat pe 7 si pe 10.
 
Last edited:
Mi-am comandat o chestie de-asta, ar trebui sa vina pe la inceputul saptamanii viitoare. Am tot oscilat si studiat si m-am decis ca am nevoie de o solutie simpla de stocare, ready-made. Pana la urma decizia a fost intre asta si un Synology DS115j + HGST 4TB, insa diferenta de vreo 400 de lei m-a dat inapoi. Revin cu impresii dupa ce vine jucaria. :smile:
 
Ai luat teapa. Uite ce ai ratat: :goofy:
 

Attachments

  • J_box.jpg
    J_box.jpg
    127.6 KB · Views: 56
Prime impresii:
- foarte usor de configurat, dureaza doar cateva minute sa faci share-urile si sa dai drepturile de acces aferente
- viteza de copiere este impresionata, 80-100 MB/s in mod constant atat la citire cat si la scriere
- DLNA-ul l-am testat sumar, insa merge foarte bine, filmele merg brici atat pe un Samsung mai vechi cat si pe un Panasonic model nou
- sync-ul fotografiilor merge foarte bine, atat pe Android cat si pe iOS
- deloc zgomotos, sta in living, este inaudibil de la 2m
Pentru pretul dat sunt foarte multumit. :smile:
Singura chestie enervanta a fost ca initial mergea la 100Mbps si nu la Gigabit, insa nu era vina lui. Cu ocazia asta am descoperit ca astia care mi-au facut finisajele mi-au pus un cablu mai prost la una dintre prizele de net si am doar 100Mbps, chiar daca in rest am Gigabit peste tot.
 
Last edited:
Eu am varianta de 2TB si tot ce pot sa zic e opusul. Incet, zgomotos, n-am reusit sa aloc niciodata drepturi clare fiecarui user, dlna nu am incercat ca nu m-a interesat. Pana la urma l-am facut "public" in retea si toata lumea happy.

In plus prin wd2go WD are in permanenta acces la fisirele mele, nu ca ar dori neaparat, dar ar putea sa o faca ceea ce nu-i diferenetiaza cu nimic de dropbox sau onedrive.

Problemele de securitate
si bug urile de interfata care sunt rezolvate foarte incet sau deloc, ma fac sa trag concluzia ca ieseam mai bine cu un hdd infipt in USB ul (3.0) routerului.
 
Last edited:
Cred ca are exemplarul tau ceva problema tehnica. Viteza este un punct forte al jucariei, tine sustinut 80-100 MB/s, maximul l-am vazut la un fisier de vreo 20GB cu 112 MB/s. Iar zgomotul... este aproape inaudibil. HDD-ul infipt in router ti-ar fi oferit o viteza fix pix, am incercat eu cu un Seagate de 2TB pe USB 3.0 pus la un Asus N18U, viteze de copiere de cativa MB/s, maxim 10. Deci nu...
Privacy-wise nu ma doare foarte tare, intrucat tin pe el partea de multimedia si cam atat, pozele compromitatoare le tin pe un HDD extern ascuns sub pat si criptat. :goofy:
 
Asus tocmai a făcut o înțelegere în urma unui proces de doi ani, fiindcă zeci de mii de routere cu port USB au fost compromise și datele de pe discurile atașate accesate fără problemă. Securitatea în Internet Of Things e problematică, și nu e doar la routere ci și la toate aceste aplicații pentru acces facil din Internet.
 
Abia astept sa ia frate-meu un NAS pe care l-a comandat cu 8 discuri (nu mai stiu daca a ales un Thecus sau Qnap) ca sa fac backup pe el la NAS-ul meu si sa ii mai adaug vreo 2 discuri, ca am ajuns la 85% ocupat si se plange aplicatia ca nu fac bine ce fac, recomandarea e sa fie sub 80%. Vad ca nu au in statistica Seagate NAS (VN000), probabil o sa iau inca 2 tot din astea.
 
Last edited:
Din păcate în ultima perioadă nu prea mai folosesc hdd-uri consumer, pentru că folosesc prea multe (4000 de HDD-uri pe lună acum) și sunt greu de obținut în cantități mari.
 
Am o problema recurenta si inca mai intreb, poate rezolv ceva: mi s-a umplut NAS-ul si vreau sa il extind, mai bag inca 2 discuri. Pentru ca raidz nu stie sa o faca online trebuie sa il golesc pe ceva, sa refac alt raidz si sa copiez la loc tot ce e pe el.

In vreo 2 saptamani imi vine un NAS pe care pot sa il golesc pe asta vechi; e mai smecher, cu 8 discuri si retea 10 Gbps (are si 4x1 Gbps), dar nu am acces la sistemul de operare, ci doar la un GUI care nu face mare lucru pentru ce vreau eu.

Deci, intrebarea e: cum pot sa copiez de pe FreeNAS pe un alt NAS, sa zicem black box care stie CIFS/Samba, NFS, FTP? FreeNAS ruleaza pe FreeBSD 9.3 despre care nu stiu prea multe, dar la care am acces nelimitat. Pot sa copiez ca data trecuta printr-un calculator intermediar, nu as pierde mare lucru la performanta (ca sunt limitat de reteaua de 1 Gbps din NAS-ul cu FreeNAS), dar dureaza vreo 20 de ore in fiecare sens si nu prea am chef sa omor desktopul meu facand asta 2 zile in sir si nici nu prea am chef sa o lungesc pe blocuri de 8 ore peste noapte, ca imi ia o saptamana.
 
Unealta universală (mai puțin în Windows :biggrin:) pentru această operațiune se numește rsync. Cu ea replici datele dintr-un anumit punct al structurii de directoare, inclusiv cu permisiuni, pe o altă mașină, într-un mod mai automat și eficient decât ftp/smb/nfs.

Din FreeNAS faci push pe un server rsync unde ai un user/pass pentru rsync. După primul rsync masiv, poți rula rsync chiar și cu cron o dată la ț minute dacă e nevoie.

NAS-ul ăla doar cu GUI web e posibil să aibă server rsync. Qnap-ul meu are, și e același os/interfață la toate Qnap-urile. Ar trebui să fie banal.

1) mașină destinație cu spațiu destul, rsync server și user/pass pentru rsync
2) rulezi pe FreeNAS rsync cu parametrii corecți ca să faci transferul prin push
3) adaugi discurile și refaci matricea raid
4) rulezi iar rsync să faci pull.

Ps: de cât spațiu pentru date vorbim?
 
Last edited:
Yeah, right! Daca vindea placi de retea de 10 Gbps avea sens :smile:
Cea mai ieftina placa de 10 Gbps pe la noi e vreo 2000 de lei, ca daca era pana in $200 luam una.
 
Ia configureaza tu jumbo frames si sa vezi ce creste viteza. Cu cat ai MTU mai mare de 1500, cu atat mai putine intreruperi la procesor, deci si viteza mai mare.
Numai sa ai un switch care sa treaca jumbo frames.
 
Am jumbo frame, viteza reala nu trece de 900 Mbps :tongue:

Cu placi de retea Intel pe PCIe in desktop si in NAS si switch care stie jumbo frames diferenta la citire e mare, 10-20MB/sec, in schimb la scriere nu duce NAS-ul peste 90MB/sec la scrieri foarte mari (zeci de GB), are varfuri de 110 pana se umple memoria si apoi se stabilizeaza la 90.

Ca sa fie o diferenta semnificativa la citire imi trebuie 10 Gbps, iar la scriere probabil alt procesor in NAS.
 
Back
Top