Soluţie NAS pentru acasă

dreamer

Little Devil
Joined
Mar 22, 2004
Messages
1,860
Vovoi dormiti cu NAS-ul in camera de va stresati asa tare cu silentiozitatea?
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
M-am tot gândit în toate felurile, într-o carcasă slim nu prea poţi agăţa hdd-uri de elastice fiindcă nu ai loc. Rămâne 1cm de spaţiu şi nu ai loc să struneşti elasticul, deci hdd-ul o să atingă tabla.
Păi nu slim, sînt carcase midi-tower cu ~18cm lăţime. De la 10 cît are un HDD pînă la 18 o fi loc de nişte elastice. Dacă încap sloturi 5" pe lăţime de ce să nu încapă şi-o ramă din aia.

Bre Neo nu te mai rîde de noi că sîntem disperaţi. :smile: Dacă s-ar găsi soluţii mai normale la cap nu m-aş apuca de sculpturi din astea.

Vovoi dormiti cu NAS-ul in camera de va stresati asa tare cu silentiozitatea?
Da, din diverse motive (amplasament prize/cabluri net) sînt nevoit să. Dar nu e vorba numai de silenţiozitate ci şi de dimensiuni. Teoretic într-o carcasă midi (43x37x18) au loc berechet nişte soluţii de amplasat hardurile în faţă. Să-mi sară ochii dacă pricep de ce nimeni nu s-a gîndit să facă un midi care în faţă să aibă de sus pînă jos sloturi de 5", o soluţie simplă de agăţat harduri în elastice (sînt suficiente nişte găurele nenorocite) şi date găuri/mesh frontal pentru maxim 3 ventilatoare de 80/92/120. Ar fi diferenţe de cost infime faţă de o carcasă "normală" şi ar fi super-versatilă. Din păcate nu găseşti aşa ceva decît la full tower, care depăşeşte dimensiunile care mă interesează.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,945
Nu e vorba de asta. Dar în loc să vă chinuiți să găsiți o carcasă cât mai benga uber gigi ultra, de ce nu luați O carcasă bună - exemplu - da, știu, sunt enervant - în care să băgați absolut tot și să nu vă mai stresați aiurea cu zeci de chestii înșirate prin casă.

Da, carcasa aia costă. Dar cât plătiți voi cu alergătura și toată zăpăceala și - în cazul lui LNT - cu șurubăreala (iar el a ajuns și la o soluție de NAS gata cumpărat, ca să fie funny `nuff și-a zis că nu se mai trage pe cwr cu toate însăilăturile) și cu nervii? Nu ajungeți tot la un preț de carcasă unică și bună? Și în care puteți investi liniștiți în silențiozitate?

Da, ok, consumă ceva curent. Știu că-i mișto să consume Atomu` 10W, dar pe de altă parte, chiar atât de mare e diferența la factura de curent? Cu toate chestiile de power saving activate mă refer. Plus că într-o carcasă mare înfigi și-un Atom dacă vrei musai să fii jmecher și-l lași doar pe ăla pornit când pleci de-acasă. Plus că ai putea lega computerele din aceeași carcasă mult mai eficient între ele - Firewire de exemplu, un cablu intern - și scapi și de enervanta limitare de 100mbps care ți-o impune LAN-ul, cel puțin între computerul principal și prichindelul respectiv. Iar prichindelul pornit îl poți conecta simultan și la LAN-ul din apartament, dacă tot vrei să seeduie continuu.

C`mon, think inside a single box :biggrin:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,180
Aveți un micro-calculator care să vă spună în cât timp se amortizează NAS-ul. Completați căsuțele galbene.

Dacă găsiți greșeli spuneți :smile:.
 

Attachments

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Neo, un NAS nu trebuie sa ocupe MULT spatiu, sa consume MULT curent si e bine sa aibe port de retea de 1 Gbps, nu 100 mbps (cum spui mai sus). O carcasa uriasa si scumpa nu rezolva problema.

NAS-ul e always on (mai putin discurile care pot fi oprite de power saving dupa caz) si pus intr-un loc in care sa deranjeze cat mai putin. 3-4 discuri in el fac zgomot, eu nu as tine asa ceva nici macar in camera in care lucrez, in nici un caz in cea in care dorm.

Aveți un micro-calculator care să vă spună în cât timp se amortizează NAS-ul. Completați căsuțele galbene.
1.5 ani; dar nu ia in calcul linistea (ca NAS-ul sta in alta parte) si siguranta datelor (ZFS, ca pot).
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,945
1.5 ani nu sunt cam mult? Mie îmi dă 1.76 ani. Ca idee, investiția e mult mai extinsă. Trebuie schimbat router-ul, sau achiziționat switch Gigabit Ethernet, deci cel puțin 200 RON cheltuiala în plus.

Care e diferența până la urmă? Computerul meu e dead silent, pot să dorm cu capul pe el în condițiile în care ar fi pufos. Which is not. But still. Nu am computerul în aceeași cameră în care dorm, iar când lucrez nu mă deranjează. Și asta nu pentru că aș asculta muzică, că aia o mai închid când trebuie să mă concentrez mai intens. Am și UPS, cu shutdown automat la 5% power și bootare după ce pana de curent a trecut. ZFS mi se pare overkill, iar despre liniște cred că am lămurit problema :smile:

Faptul că ai x metri cubi într-o debara - până unde trebuie să întinzi cabluri și alte chestii - sau în unitatea centrală... care e diferența, repet? În afară de faptul că poate îți place să te joci de-a caiboii și indsmenii cu cleștele de sertizat prin pivniță. Da, dacă ai ca sistem principal un microATX sau un laptop, atunci da, înțeleg. Dar să ai și desktop mi se pare legare la cap fără dureri :smile: Discurile din desktop nu pot fi oprite de power saving dacă vrei? Eu cred că da. Nu mai spun de power efficiency la ultimele procesoare Intel și AMD, de consumă 0 când sunt în idle. Rămâne placa video, dar hai să fim serioși, dacă ai un microPC nu va consuma mai nimic iar dacă ai un sistem de gaming mai pretențios frecvențele oricum sunt 10MHz/50MHz (i.e.: NVIDIA GTX 460). Deci consum diddly-squat.

Astfel, întreb efectiv. Microcalculatorul îmi arată 1.78 ani de amortizare a NAS-ului. Asta în condițiile în care este cvasiimposibil să dai pe un NAS doar 450 RON, eu l-am evaluat la ~800 RON. Unde intră acei 450 RON + router Gigabit + alte chestii necesare întinderii rețelei. Unde este avantajul acela imens?

În afară de faptul că ești geek și-ți place să te joci prin linii de comandă și chestii de remote admin + curățat/aspirat NAS-ul și că cine vine în vizită bălește când vede scula. Când vizitează pivnița. Sau debaraua. :biggrin:

P.S.: Mai dă cineva shutdown la PC când pleacă de-acasă? :smile:
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Eu mai văd un trend aicea... toată lumea se agită că au nevoie de viteză, să vadă cum se umple rapid transfer bar-ul ăla din programul preferat. De asemenea, cerinţa ca datele să fie disponibile instant, 24/7, e exagerată. Eu rămân la ideea de HDD-uri externe USB puse pe-un raft da' mă rog, oi fi eu mai ciudat.

Enfin, staying ontopic: la alegere, neamule!

LE: disregard that, au preţuri de îţi sună apa în cap.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Oameni diferiti, nevoi diferite, solutii diferite.

Eu am deja toata reteaua Gigabit, nu trebuie sa mai cumpar nimic. In plus, suntem multi utilizatori ai retelei, NAS-ul e util ca sa nu duplicam date si ca sa avem acces la o solutie centralizata si cu redundanta (ZFS). Pentru tine o fi overkill, poti tine toate discurile intr-un computer, treaba ta. Daca discutam cum sa facem un NAS e una, daca discutam de ce am eu nevoie de NAS e alta poveste.
 

dreamer

Little Devil
Joined
Mar 22, 2004
Messages
1,860
P.S.: Mai dă cineva shutdown la PC când pleacă de-acasă? :smile:
Da, cand plec pentru mai mult de 2h, cand ma duc la culcare, cand n-am nevoie de el ca invat/citesc/ma uit la TV. Si nu cred ca sunt singurul care face asta...
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,945
Sincer în afară de monitor consumul este jenant la orice PC în idle/sleep, de ce l-ai stresa cu jdemii de bootări? Mi se pare trist pentru că de exemplu mie la o bootare îmi consumă extrem de mult curent (măsurat cu prizometrul) - spike pe la 1700W, bine, aia a fost când pornea și imprimanta :hihi: Mai degrabă îl las în idle, evident stingând monitorul.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
de exemplu mie la o bootare îmi consumă extrem de mult curent (măsurat cu prizometrul) - spike pe la 1700W, bine, aia a fost când pornea și imprimanta
Wtf relevanta are numarul ala aruncat degeaba? 1700W e clar peste puterea oricarei surse consumer si de 3-4 ori peste consumul maxim posibil la boot al oricarui computer consumer (poti avea si 3 GPU, ca la boot nu consuma mult), la ce ai mai pus-o, sa vedem cat consuma imprimanta la pornire?
 

Sergent Rico

Membru
Joined
Nov 19, 2010
Messages
182
Şi eu le las pornite non stop (desktop+laptop). Îmi place că nu mai am de aşteptat până porneşte şi găsesc toate aplicaţiile aşa cum le-am lăsat. Plus factura pe luna trecută la curent a fost de 40 lei, deci fâs!
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,180
1700W spike pentru o imprimantă (dacă e laser) nu e de neînchipuit.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,945
Da, e laser. Ideea e că atunci când închizi PCul nu lași imprimanta pornită, practic să pornesc toate hangaralele din 2 în 2 ore consumă mai mult curent decât computerul și toate cele în idle în aceeași perioadă de timp :smile:
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Nu e vorba de asta. Dar în loc să vă chinuiți să găsiți o carcasă cât mai benga uber gigi ultra, de ce nu luați O carcasă bună - exemplu - da, știu, sunt enervant - în care să băgați absolut tot și să nu vă mai stresați aiurea cu zeci de chestii înșirate prin casă.
Da, eşti enervant. :tongue:
Ai dreptate într-o singură privinţă, carcasă bună, ţeapănă dar în acelaşi timp şi scumpă. Dar nu mare, orice numai să nu am ditamai handramaua high tower. Ce să fac cu ea? Am luat placă miniITX şi o pun într-o carcasă mastodont? Atât am de pus în cutie, carcasa şi 4 hdd-uri de 3.5".
Păcat că cei de la QNAP nu vând şi carcasele nas-urilor pe care le fac, ar mai face un ban pe nişa asta. Asta caut, cutie de QNAP, eventual poate şi iefitnă. În rest toate bune şi frumoase. :smile:
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Neo, la mine s-au schimbat nişte condiţii. Mai nou trebuie să încapă într-o comodă într-un anumit spaţiu, deci carcasa mare devine imposibil de folosit. Am dat la vremea respectivă banul pe NSK6580 mersi very much dar acu' e criză şi Antec e crazy.

Doi, trebuie să fie cît mai silenţios pentru că se menţine necesitatea always-on dar va coabita cu fiinţe umane. Tot de aia trebuie să arate cît de cît decent; nu ţin să întrebe lumea "ce-i aia, navă spaţială" dar nici "ce-i aia, capacul de la ghenă".

Cum zicea colegul mai sus, different ppl vrea different chestii. Le zicem la toate "NAS" dar nu înseamnă că se potriveşte ce zici tu la toţi.

PS: Eu dau standby/hibernate la desktop. E un hobby, îmi place mie să economisesc fiecare Watt, ok? :smile:
 

Edis0n

addiction syndrome
Joined
Aug 2, 2004
Messages
393
Dupa 3 NAS-uri dedicate(Macally NSA2-350NAS, Thecus N2200 si D-Link NAS323) si cateva incercari de NAS din PC (Windows Home Server, Ubuntu 10 Server Edition, Apple OS X Leopard Server) in ultima jumatate de an, pot sa afirm ca NAS-ul perfect nu exista. Macally nu mergea cu HDD-uri de 1,5T, Thecus are viteza la scriere de 12 MB/s, la citire la fel si nu avea posibilitate de instalare Transmission pe el (a aparut optiunea in decembrie 2010), iar D-Link-ul are viteza la scriere 13-14 MB/s iar la citire 22-24 MB/s. Mentionez ca toate aceste NAS-uri au controller Gigabit (dar ce folos???). Cele PC-based au viteze de transfer de 60 MB/s ceea ce ar fi OK, dar pe WHS nu pot instala Transmission (am eu un pitic fixat pe clientul asta :biggrin: ), pe Ubuntu mi-am prins urechile la configurarea Transmission din linia de comanda iar la Apple Server pe placa asta de baza (Abit AB9Pro, 10 porturi SATA, excelent pentru server dealtfel) nu am reusit sa pun HDD-urile in RAID. Si pe langa asta, mai aveam si o carcasa mare in camera. Si carait de HDD-uri noaptea + nevasta = combinatie nereusita. Deci - solutie: Mers in mansarda, dat gauri in perete in camera de oaspeti, mutat cablu din camera fetei in camera de oaspeti, tras fir de la camera de oaspeti inapoi in camera fetei, indesat switch, NAS D-Link, sistem de pornire NAS din telecomanda, ventilatoare, etc. intr-o cutie antifonata si acum am ceva ce merge admisibil. Dar inca ma enerveaza faptul ca stau sa arunc pe NAS 1G de date un minut intreg, cand as putea sa fac treaba asta in 10 secunde. Si daca ne uitam si eu si fie-mea la cate un film HD in acelasi timp, la nevasta pe socotitoare se deschid pozele stocate tot pe NAS, cu incetinitorul. Dar nu poti sa le ai pe toate, nu?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Da, e laser. Ideea e că atunci când închizi PCul nu lași imprimanta pornită, practic să pornesc toate hangaralele din 2 în 2 ore consumă mai mult curent decât computerul și toate cele în idle în aceeași perioadă de timp :smile:
Daca lasi imprimanta laser pornita sau o pornesti de fiecare data cand pornesti computerul atunci chiar o meriti :biggrin: Altfel un restart de computer consuma in alea 2 minute poate cat 5 sau 10 minute de functionare in idle, deci merita (energetic vorbind) sa faci shutdown daca nu ai nevoie de computer o ora sau mai mult.
 
Top Bottom