1.5 ani nu sunt cam mult? Mie îmi dă 1.76 ani. Ca idee, investiția e mult mai extinsă. Trebuie schimbat router-ul, sau achiziționat switch Gigabit Ethernet, deci cel puțin 200 RON cheltuiala în plus.
Care e diferența până la urmă? Computerul meu e dead silent, pot să dorm cu capul pe el în condițiile în care ar fi pufos. Which is not. But still. Nu am computerul în aceeași cameră în care dorm, iar când lucrez nu mă deranjează. Și asta nu pentru că aș asculta muzică, că aia o mai închid când trebuie să mă concentrez mai intens. Am și UPS, cu shutdown automat la 5% power și bootare după ce pana de curent a trecut. ZFS mi se pare overkill, iar despre liniște cred că am lămurit problema
Faptul că ai x metri cubi într-o debara - până unde trebuie să întinzi cabluri și alte chestii - sau în unitatea centrală... care e diferența, repet? În afară de faptul că poate îți place să te joci de-a caiboii și indsmenii cu cleștele de sertizat prin pivniță. Da, dacă ai ca sistem principal un microATX sau un laptop, atunci da, înțeleg. Dar să ai și desktop mi se pare legare la cap fără dureri

Discurile din desktop nu pot fi oprite de power saving dacă vrei? Eu cred că da. Nu mai spun de power efficiency la ultimele procesoare Intel și AMD, de consumă 0 când sunt în idle. Rămâne placa video, dar hai să fim serioși, dacă ai un microPC nu va consuma mai nimic iar dacă ai un sistem de gaming mai pretențios frecvențele oricum sunt 10MHz/50MHz (i.e.: NVIDIA GTX 460). Deci consum
diddly-squat.
Astfel, întreb efectiv. Microcalculatorul îmi arată 1.78 ani de amortizare a NAS-ului. Asta în condițiile în care este cvasiimposibil să dai pe un NAS doar 450 RON, eu l-am evaluat la ~800 RON. Unde intră acei 450 RON + router Gigabit + alte chestii necesare întinderii rețelei. Unde este avantajul acela imens?
În afară de faptul că ești geek și-ți place să te joci prin linii de comandă și chestii de remote admin + curățat/aspirat NAS-ul și că cine vine în vizită bălește când vede scula. Când vizitează pivnița. Sau debaraua.
P.S.: Mai dă cineva shutdown la PC când pleacă de-acasă?