Pur şi simplu... Google

Fred

Membru Senior
Joined
Jan 4, 2019
Tocmai mi-a aparut o chestie numita Cronologie care imi spune cat am stat in trafic in luna februarie, cu detalii in fiecare zi. Aparent functioneaza dupa inregistrarea locatiei si e precisa doar daca datele mobile sunt pornite, vad ca am unele trasee in care la dus e o linie dreapta (date mobile oprite) si la intors a inregistrat traseul foarte precis.
In momentul de fata ma doare fix in basca, dar unii ar putea fi foarte alarmati de modul in care Google ii urmareste. De dezactivat de catre oamenii casatoriti sau de spargatorii de banci.
 

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Location
the past.
Android? Mai inregistreaza ceva daca GPS-ul e oprit? Nu poate fi dezactivata functia? Cam asa:
 

Attachments

radul

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Sep 8, 2004
Location
Iasi
Android? Mai inregistreaza ceva daca GPS-ul e oprit? Nu poate fi dezactivata functia? Cam asa:
Au fost niste discutii cum ca google colecta detalii pe unde te plimbi, chiar daca locatia este oprita! (triangulatia cu retelele celulare)
Google s-a jurat ca nu face nimic rau cu datele alea si ca sanchi, tare sensibili am mai devenit cu totii de la o vreme!
Nu mai stiu cum a ramas, banuiesc ca le-au dat (sau o sa le dea) o amenda de miliarde si toata lumea o sa fie multumita! Data viitoare o sa se ascunda si mai bine!
 

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Location
the past.
Pai cred ca numai providerul de retea poate sa te trianguleze, ca el stie unde sunt amplasate celulele. Oricum Voda / Orange / etc... stiu exact unde te afli. Asta daca nu te cheama Adrian Iovan. :frown:
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Surpriza, celulele au programata locatia in coordonate GPS pe care o pot comunica la cerere. Deci se poate triangula daca le interoghezi, ramane doar o intrebare de cum faci asta si cum scoti rezultatele din telefon,
Ce s-a intamplat cu Iovan a fost de rasul curcilor, dar greseala umana. Sau poate hai sa zicem ca nu aveau mandat si nu au putut face ceva rapid.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Se știe de mult timp unde-s celulele, pentru că și dacă nu existau date au fost triangulate invers (de la telefon la celulă; fiind așa de multe telefoane e rapidă treaba). Așa cum se știe și unde-s toate rețelele wifi (cu parolă cu tot, că le păstrează cu grijă google sau apple, "ca să fie mai simplu pentru tine"), că doar n-o fi așa mare scofală. Lumea dă de toate din casă, nu trebuie să te chinui să aduni. Cum era aia de la Facebook, "Nu vrei tu 2 factor authentication? Dă-ne numărul tău de telefon" - iar acum poți căuta oamenii direct folosind acele numere de telefon pe care le-ai dat pentru 2FA (și nu poți să dai disable la asta).
 
Last edited:

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
PI-Hole e browser/device agnostic. Cat timp folosești PI-Hole ca server DNS, scapi de reclame indiferent de browser/dispozitiv.
Irelevant. Daca e broser agnostic, atunci la fel de bine poti folosi direct alt browser decat Chrome.
Si, btw, Google se va destepta si va incepe sa serveasca reclamele de pe acelasi server ca si search-ul sau api.google.com.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Irelevant.
N-ai înțeles. Poți folosi alt browser cu capabilități de plugin-uri, pentru care să instalezi un adblocker compatibil. Dar posibilitatea de a instala un software adblocking e cam limitată la flexibilitatea calculatorului. Ce faci cu aplicațiile ad-supported de pe smartphone? Sau reclamele băgate de chinez în Smart TV? Sau reclamele băgate de Amazon în ebook reader? Nu prea poți instala chestii sau hăcui setări ÎN device, ci poți doar să controlezi comunicația device-ului cu internetul, iar asta o faci (momentan) punând un Pi-Hole ca DNS în LAN.

Dar dacă ne gândim un pic mai departe, protecția prin Pi-Hole funcționează cât timp toate aplicațiile de pe un sistem respectă recomandarea serverului DHCP de a folosi un anumit server DNS. Dar asta e totuși doar o recomandare, de care aplicațiile pot sau nu să țină cont. Google ar putea să bage în Chrome o rutină de detecție a conectivității - dacă rulează pe un sistem casnic sau pe unul corporate. Dacă e pe sistem casnic, atunci cel mai probabil între browser și internet e doar un router fără autentificare și fără DNS proxy cu content filtering, deci ar putea face hardcoding ca Chrome să interogheze întotdeauna DNS-urile Google pentru orice fel de acces, indiferent de DNS-ul ISP-ului sau cel dat de router prin DHCP, iar routerul va permite conexiunea dintre Chrome și DNS-ul Google fără comentarii. Iar cine va bloca din router comunicația spre 8.8.8.8 și 8.8.4.4, asta e, n-o să-i mai meargă Chrome deloc. Dear user, fuck you, tu vrei Chrome, atunci înghite reclame. În cazul ăsta poți să încerci diverse, de exemplu dacă ai un router cu adevărat șmecher să faci redirecționarea conexiunilor LAN->WAN pe portul 53 să fie forțate spre serverul tău Pi-Hole, da' ce faci când vine Google cu DNS over HTTPS, unde și traficul DNS va trece tot prin HTTPS și nu poți face așa ușor decriptare man-in-the-middle pentru tot traficul HTTPS?

Ce zic e să vă bucurați de fiecare zi în care aveți mijloace tehnice de blocat reclame (sau rarisime site-uri fără reclame, cum e XF)
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Majoritatea routerelor simple nu au optiunea de a specifica un alt DNS. Ai ceva de gen DHCP on sau off. Chiar acum m-am uitat si la al meu si asa e. Din pacate nu-l pot schimba cu altceva din cauza ca legatura la internet e prin 4G si routerele cu genul asta de interfata sunt relativ rare. Altfel pe masa mea zac un Juniper, un Cisco, etc ... dar n-au interfata necesara.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Majoritatea routerelor simple nu au optiunea de a specifica un alt DNS. Ai ceva de gen DHCP on sau off. Chiar acum m-am uitat si la al meu si asa e. Din pacate nu-l pot schimba cu altceva din cauza ca legatura la internet e prin 4G si routerele cu genul asta de interfata sunt relativ rare. Altfel pe masa mea zac un Juniper, un Cisco, etc ... dar n-au interfata necesara.
Şi de ce nu intercalezi unul din alea după routerul 4G? Așa am şi eu un router praștie dar după el am Netgearul care știe tot ce trebuie şi folosesc doar LANul celui din urmă.


 
Top Bottom