Motor de începător

Cred ca legea e facuta ca sa includa si drumurile cu o singura banda in ambele sensuri sau cat mai multe situatii posibile.
După cum spuneam, ar trebui să includem și emergency flares să știe unde să aterizeze elicopterul SMURD.

Apropos de ce spune puterfixer am întâlnit deranjant de multe persoane în România care îmi explicau cum ar extrage oameni dintr-o mașină avariată/răsturnată "să nu explodeze". Evident metodologia era absolut imbecilă și sunt convins că puși într-o situație de genul ar lăsa mulți oameni paralizați - ceea ce n-ar fi cazul dacă ar chema ambulanța ca orice om normal, mașinile nu explodează deloc așa ușor ca în filme. La fel cum sunt și americani care-și burdușesc dulapul cu arme în ideea schizoidă că s-ar lua la trântă cu guvernul și armata "dacă trebuie" avem și românii "bine intenționați" care te pot omorî cu zile sau te pot lăsa într-o stare vegetativă sau paraplegic pentru că deși au zero training de medicină de urgență și de extras oameni din vehicule ei tot încearcă. Ca să se simtă și ei eroi. Și să nu explodeze mașina :facepalm:
 
Nu le da prea multe idei ca e posibil sa le puna in aplicare.
Dar macar teoretic legea ar trebui sa cuprinda cat mai multe situatii posibile in viata reala.
 
Acum câteva săptămâni a luat foc o mașină în nou inauguratul pasaj Unirii din București. Dădeau la știri imaginile de pe camera de supraveghere video din pasaj, și comentau că uite cum treceau restul pe lângă fără să oprească nimeni și să scoată extinctorul, nț nț nț, ce zice legea că ești obligat dacă vezi un accident să oprești și să dai primul ajutor.

Niște tâmpiți.

Să oprești ca să ce, să mori și tu de la gaze, fum și poate o explozie, în timp ce scuturi pișulică ăla de extinctor în direcția generală a unei mașini arzând ca o torță? Să mai și blochezi pe alții ce vin din spate și care acum sunt prinși în tunel? Să nu poată ajunge nici autospecialele și ambulanțele?
 
Nu le da prea multe idei ca e posibil sa le puna in aplicare.
Dar macar teoretic legea ar trebui sa cuprinda cat mai multe situatii posibile in viata reala.
Tot teoretic, în viața reală numărul și varietatea situațiilor posibile este infinit, prin urmare poți scrie exabiți de legi în notepad și nu ai cum să atingi așa o performanță.

Asta nu înseamnă că nu vor încerca și vor rata monumental pentru că cine se strecoară se strecoară oricum.
 
Prin SUA in unele zone e obligatoriu sa ai emergency flares. Le cumperi de pe Amazon sau de la magazinele locale. In Romania sunt considerate materiale pirotehnice supuse autorizarii si sunt interzise pentru uz general, chiar daca ai putea obtine autorizatie sa cumperi sau importi tot nu ai voie sa le tii in portbagajul masinii.

La pistoale de semnalizare e si mai rau, desi e recomandat ca pilotii sa aibe unul in carlinga: trebuie sa il tii in seif (cine cara un seif in carlinga?) si toti pilotii de pe avionul ala trebuie sa aibe permis de arma. Sigur ca da, isteti guvernantii.

La extinctoare valabilitatea e importanta si o inteleg: de mai multe ori am vazut cate o masina cu fum sub capota sau chiar flacara deschisa, oameni care opreau cu cate un extinctor, apasau si ... fsss nu prea mai mergea sau nu mergea deloc pentru ca aveau 10 ani de la ultima reumplere. Au durata de viata limitata. Taica-meu le ducea la un centru si le re-umpleau si le prelungeau valabilitatea, mergea o data la 2 ani cu cate 5-6 si le rezolva, dar nu stiu unde era asta.
 
Pompierii parcă făceau reumplerea și verificarea (cu actualizarea datei de expirare). Sunt și extinctoare cu manometru de presiune.

Dar problema de fond este obligativitatea de a pune un gigi habarnistu să se apropie de foc și să se joace de-a pompierul sau medicul.
 
Si aici sunt recomandate flares pentru barci, cu toate ca nu este obligatoriu. Dar asta inseamna ca se pot cumpara liber.
 
Sunt curios care este motivul pentru care "instalezi" triunghiul reflectorizant în fața autovehiculului (presupunând că n-ai făcut vreun tête-à-queue). Sau ne-am obișnuit în România cu vehiculele care circulă și pe contrasens ca fiind ceva normal? Care este logica la autostradă sau drumuri expres care au sensurile izolate de contrasens?
Este foarte normal sa circuli temporar pe contrasens cand depasesti. Eu personal n-as vrea sa ma trezesc cu o masina nesemnalizata, noaptea, care ocupa contrasensul in timp ce depasesc ceva.
 
Sunt curios care este motivul pentru care "instalezi" triunghiul reflectorizant în fața autovehiculului (presupunând că n-ai făcut vreun tête-à-queue). Sau ne-am obișnuit în România cu vehiculele care circulă și pe contrasens ca fiind ceva normal? Care este logica la autostradă sau drumuri expres care au sensurile izolate de contrasens?
Bănuiesc că prevederea vrea să acopere situația generică în care ai rămas cu mașina în drum și trebuie să o faci vizibilă pentru ceilalți, inclusiv pe un drum cu o bandă pe sens unde se fac depășiri.

Acum, oportunitatea unei prevederi de genul ăsta o fi discutabilă, dar odată ce ai stabilit că e oportună, e preferabil ca articolul din lege să fie o regulă generală care să acopere cât mai multe situații posibile, și nu să intri în niște excepții și detalii neaplicabile legate de cum folosești un triunghi pe sensuri unice și două în alte situații. Pentru că văd foarte multă suprareglementare pentru „alte situații” în toate domeniile, în cazuri în care e evident că nimeni nu poate ști și acoperi toate scenariile posibile. Iar atunci ar trebui ca legiuitorul să își conștientizeze limitările și să facă un pas în spate spre un cadru mai general de reglementare, și nu să meargă fix invers spre un număr de excepții care depășesc literele alfabetului și care oricum nu acoperă tot.

Deci din 2023 avem iar Hornet și Transalp.
 
Nu mi-au placut niciodata motocicletele alea. Hornet pentru lipsa protectiei la vant, Transalp pentru ca nu era buna de nimic, nu era nici adventure, nici offroad, era 90% on road. Daca se compara cu T7 actual atunci are sens, dar aia cu care am mers a fost o dezamagire extrema.
 
Am pus suspensie de la HyperPro (niste olandezi) in locul celei standard pe Honda. Nu mai face ca un pogo stick spatele, desi nu e inca reglata.

Am luat si arc progresiv pentru furca, dar inca nu l-am montat, instructiunile sunt cam vagi si nu imi e clar cat ulei hidraulic trebuie pus in unul din bratele furcii. Cu arcul de fabrica la orice frana se lasa mult prea mult in fata, e prea moale.
 
Back
Top