Întrebări pe care ni le punem de mult

Nu, cei care cred in ceva nu trebuie considerati bolnavi mintal, iar limita la care se da in nebunie nu cred ca poate fi apreciata de psihiatri corect, iar de noi cu atat mai putin. Exista atatea lucruri care ne impedica sa aflam unde exista aceasta limita: inteligenta individului, spiritul de turma, experientele sale de viata, educatia, familia, etc., dar ar fi mai sigur sa analizezi situatia altfel: in ce moment incepe religia sau credinta sa afecteze negativ individul si/sau pe cei din jurul sau? Daca individul crede fara sa afecteze pe nimeni chiar nu conteaza, dar daca incepe sa o dea in "nu imi duc fiica la spital, o vindecam prin rugaciuni" atunci apar probleme majore.

Pana una alta problema se pune altfel, dupa cum a abordat subiectul si Adrian: religia nu a adus niciodata in toata istoria omenirii (istoria pe care ne putem baza, nu vorbim de biblie) vreo dovada serioasa ca Dumnezeu exista. Da, exista "miracole" si alte lucruri similare, dar doar pentru ca ceva nu poate fi explicat nu trebuie atribuit automat religiei. Stiinta pe de alta parte ne-a adus de-a lungul istoriei explicatii concrete pentru multe fenomene si a desfiintat destule "miracole". Asta nu inseamna nici pe departe ca Dumnezeu nu exista, dar conform logicii si tuturor datelor care se afla la indemana omenirii e mai probabil sa existe o explicatie stiintifica pentru orice decat sa existe Dumnezeu. A fi religios este ok, posibilitatea ca Dumnezeu sa existe nu a fost negata, dar a te BAZA pe religie poate fi o greseala sau chiar un defect mintal, depinzand de cat de mult o faci, asta raportat la cum functioneaza lumea in care traim. Omenirea a mers pana acum si continua sa mearga pe calea "cu cat aflam mai multe cu atat scade sansa ca Dumnezeu sa existe", iar puterea religiei a scazut in mod constant de-a lungul anilor.
 
Nu trebuie să fii supergeniul țării ca să demonstrezi că 2+2=5, ci doar să fi trecut prin primul an de politehnică și cursul de algebră analitică. Aflăm astfel că se poate defini o algebră oarecare printr-o mulțime de numere (N, Z, whatever), funcțiile operator matematice și elementele lor neutre. Iar în cazul ăsta, algebra euleriană învățată până la vârsta majoratului, în care 2+2=4, este doar un caz particular al tuturor algebrelor posibile, în care funcția de adunare poate fi o limită, o integrală, orice.

Însă am crezut că 2+2=17 doar după ce am văzut și înțeles demonstrația :D
 
Eu nu spun decit atit: esti nebun daca majoritatea celor din jurul tau spun ca esti. Daca nu, nu esti. Indiferent ce ar spune un medic de specialitate.
Se aplica discutiei despre religie.
 
Dacă majoritatea celor din jurul tău spun că ești nebun atunci caută altă majoritate. :D

Acu faceți 3 mătănii și sărutați icoana prea binefăcătorului sfânt Becali Pipereanul. http://www.gandul.info/politica/rom...e-inchina-la-becali-bush-si-gorbaciov-8596096

becali2.jpg
 
Nici bossonul Higgs nu l-a vazut nimeni dar se baga miliarde de Euro in cautarea lui. Nu a vazut nimeni Big Bang-ul dar se presupune ca asa s-a intamplat. Multe chestii au fost considerate imposibile pana la aparitia fizicii cuantice. Viteza luminii a fost considerata mereu o limita de care nu se poate trece desi cineva a demonstrat relativ recent contrariul. Pana acum 10-15 ani se credea ca Sauropozii mergeau cu gatul ridicat ca niste girafe dar apoi cineva mai destept le-a aratat ca s-ar fi rupt vertebrele, deci tineau gatul orizontal. Si cred ca pot sa continui cu suficiente exemple de stiinta, pe care o aprobi, in care se baga bani garla si care a gresit in mod repetat. Dar se cheama totusi stiinta si nu o contesti. Ce dovezi ai tu ca maine nu va veni un om cu IQ-ul cu un ordin de marime mai mare decat noi doi la un loc si va demonstra ca in conditiile "matematicii speciale cuantice" 2+2=5?

Despre dinozauri s-a crezut, în ordine - foarte răi, rapizi, feroci (dino-sauria = șopârle îngrozitoare), apoi că-s lenți (ah lol, sauropozii trebuiau să stea în apă pentru că picioarele nu-i duceau), apoi că-s rapizi iar, acum se pare că se demonstrează iar that they outgrown themselves. Gâtul nu este acolo doar să-l ții într-o anume poziție, este pentru folosință, prin urmare mă îndoiesc că țineau gâtul doar orizontal. Deși gâtul doar orizontal are sens (nu mai ai probleme cu circulația, de exemplu).

Ceea ce înșiri tu reprezintă tot mituri. Acum 2000 de ani se credea în Dumnezeu. Acum 1000 de ani se credea că pământul este plat. Acum 300 de ani se credea în flogiston. Acum credem în fotoni, electroni, bossoni, quarks (no pun intended :hihi:).

Ce îmi place mie este că oamenii tot caută, găsesc, apoi demonstrează noi și noi mituri, mai bune, mai cool, mai moderne. Ah, există fotoni. Mda, și strings. Da, și atomi. Și bosoni. Și alea alea. Amu, poți aduce unul pe o farfurie? :)

La fel și cu credința. Fiecare cu ce-l doare. Logic trebuiau să fie o mână de mai cu moț care să bage pe gât restului populației aia și ailaltă, doar pentru că-s mai bune, mai cool, mai moderne. A se vedea absolut toate religiile, de la creștini/muslimz până la scientologi.




Nu cred ca ar trebui sa iti explic de ce e badaranie sa consideri ca cei care cred in Dumnezeu (sau cum i s-o spune in alte religii) sunt bolnavi mintali. Ei pur si simplu cred in ceva, nu neaparat in despicatul apelor si vindecatul orbilor. "Prietenii imaginari" de care vorbesti sunt un semn la fel de concludent de nebunie cat e faptul ca poti sa te vindeci cu placebo un semn de ipohondrie ;). Ca sa fiu corect, e dreptul tau sa nu crezi in Dumnezeu si sa ii crezi pe ceilalti nebuni. Dar asta nu schimba cu nimic legat de... sa-i zicem "lipsa de respect".

Cred că le oferi prea ușor the benefit of doubt. Am prieteni super inteligenți care chiar cred că Moise a despicat valurile. Amu, fiind în aceeași branșă "științifică", începem o discuție din care însă rapid deviem în umor dintr-un motiv sau altul, dar care este în general o mică jenă și care mă face să dirijez ușor discuția away from that stuff. Nu sunt nebuni dar sincer nu m-am gândit încă la asta, io sunt convins că Moise a fost un fel de Houdini și nu era greu să impresionezi lumea pe vremurile alea :D

Mâine poimâne aflu că de fapt sunt fani David Copperfield care chiar cred că ăsta își taie/înjunghie modelele și face elefanții să dispară pe bune ;)

@SCViper, a nu intelege ceva e departe de a fi o insulta. Este un adevar valabil oricarui om din lumea asta. Nimeni nu intelege totul. Unii inteleg stiinta, altii inteleg arta, filosofia, religia. Eu nu am cerut sa inteleaga ca exista Dumnezeu si ca trebuie sa creada ci sa inteleaga ca exact cum eu am dreptul sa nu cred, altul are dreptul sa creada. Fara sa fie considerat bolnav mintal. ;)

Știința o poate înțelege oricine cu un IQ suficient de mare, dacă este bine explicată, se poate demonstra obiectiv și sincer nu trebuie decât bunăvoință + inteligență. Arta, filosofia, religia -> toate acestea sunt extrem de subiective și nu ar trebui niciodată băgate cuiva pe gât. Depind și ele de IQ + bunăvoință, dar și de imaginație, mod de gândire, sensibilitatea fiecăruia, etc, etc, etc.


Stiinta si intuitia nu prea merg mana in mana.
Ba merg foarte mișto. Waw, mucegai, pute. *intuiție*Shit, poate o fi bun de ceva. *work* Ta-daa, penicilină.


Nici unul din noi nu e destul de inteligent, informat, experimentat, etc. cat sa ajungem la o concluzie pe tema asta.
Dacă oamenii inteligenți ar înceta să se mai considere proști/mediocri (sau să facă pe proștii/mediocrii) ar fi așa bine...


Nu cred ca e nevoie de o facultate de psihologie ca sa intelegi cat de gresit poate sa fie cand spui "crezi in ceva deci esti nebun". Pana adormi numara in cate concepte relativ moderne crezi tu dar erau de neconceput acum 100-500-1000 de ani. Si din moment ce crezi atat de mult in stiinta si medicina, de ce naiba pui la indoiala sanatatea mintala a oamenilor credinciosi? Medicina ii considera sanatosi...
Gandeste-te cum era daca traiai intr-o civilizatie unde nu puteai sa spui "demonstreaza ca exista Dumnezeu" (pe principiul cine propune ipoteza trebuie sa o si demonstreze) ci era exact invers si ti se cerea sa demonstrezi ca NU exista... E un principiu pe care il iei "de bun" si nu te crede nimeni nebun pentru asta.

1. facultatea de psihologie este un mare fâs. Nonsensul numit pompos "medic psiholog" nu există nicăieri în altă parte. Mă simt întors pe dos când aud de "domnul DOCTOR psiholog" care a făcut o facultate de 3 ani în care materiile predate... dar deviem
2. a crede în ceva palpabil nu este o dovadă de nebunie. A crede în cai verzi pe pereți după o anumită vârstă este îngrijorător. Ai întâlnit adult care să admită serios că există Moș Crăciun și să și creadă asta? Medicina se abține, nu am văzut pe nimeni dus la psihiatru pentru că el crede în Dumnezeu. Dar probabil ar fi foarte interesant de urmărit un "interviu".
3. civilizația noastră s-a construit pe principiul presupun că există -> demonstrez că există -> știu că există. Uneori, geniile au trebuit să demonstreze ceea ce știau că există și pentru pwlime, ca să nu fie arși pe rug or smth. Dar au făcut-o. Aici deja filozofăm cu "demonstrează că nu".


Nu cred ca cineva e nebun doar pentru ca spune sau crede ca exista Yeti, Loch Ness, martieni si altele asemenea. Everything was impossible before it became possible (Star Trek :)).

Mda, după ce descoperim teh warp drive eu zic că ne putem permite să visăm cu ochii deschiși. Dar a-ți fwte viața cheltuind tot ce ai și folosind tot timpul și toate resursele tale în a vâna yetis, pe Nessie, marțieni sau altele asemenea sunt chestii care te califică pentru spitalul de nebuni dacă ești agresiv sau pentru lulz dacă ești pașnic.


Desi te-ai nascut crestin nu esti obligat sa respecti nici o traditie, mai ales ca nu dai doi bani pe ele. Nu trebuie sa crezi in Dumnezeu mai ales daca nu ai dovezi. Dar nu-ti trebuie dovezi ca sa ii lasi pe altii sa creada fara sa ii consideri bolnavi mintal. Totusi, fara suparare, oaie esti. Si daca nu planuiesti sa devii curand cel care face si impune regulile nu prea vad ce se va schimba.
Erm. Sigur nu ești obligat. Numai că "e frumos" să îndeplinești tradițiile. Chiar dacă nu le respecți sau nu dai 2 bani pe ele. Când ești mic e fain că-s mulți cozonaci și chestii bune, apoi pe măsură ce crești devine nașpa pentru că tu vrei să fii în altă parte and so on and so forth :) "Credința" asta este ceea ce ține foarte mulți oameni împreună în toate țările, nu numai în .ro. Este un liant foarte puternic, subliminal înfipt în creierul fiecărei generații. Unii mai scapă și se îngrozesc când observă turmismul. Dar turmismul vine și cu avantajele lui. Think about it.

Repet, ideea nu este daca exista sau nu Dumnezeu ci daca cei care cred altceva decat tine (vorbind la modul cel mai general) ar trebui considerati bolnavi mintal doar pentru asta. Pana una alta religia spune ca nu, stiinta (medicina) spune ca nu. As vrea sa stiu ce-i recomanda pe cei care spun ca da. :)
Ah, revenim la problema în sine. Religia spune că nu, medicina se abține. Nu cred că un psihiatru ar lăsa un dreptcredincios să plece în altă direcție decât cea spre celula capitonată dacă respectivul ar striga sus și tare că el vede pe Dumnezeu seara la culcare când își spune rugăciunea.


Nu trebuie să fii supergeniul țării ca să demonstrezi că 2+2=5, ci doar să fi trecut prin primul an de politehnică și cursul de algebră analitică. Aflăm astfel că se poate defini o algebră oarecare printr-o mulțime de numere (N, Z, whatever), funcțiile operator matematice și elementele lor neutre. Iar în cazul ăsta, algebra euleriană învățată până la vârsta majoratului, în care 2+2=4, este doar un caz particular al tuturor algebrelor posibile, în care funcția de adunare poate fi o limită, o integrală, orice.

Însă am crezut că 2+2=17 doar după ce am văzut și înțeles demonstrația :D
Uh I remember this, am făcut în liceu parcă ceva de genul și m-a convins că matematicienii sunt complet duși cu pluta. Dacă nu îți plac regulile, ți le faci tu :hihi: Ideea este că mie mi-a plăcut întotdeauna ca totul să fie clar. A spune că + nu este + este confusing. A, este un operator. Păi bagă un semn acolo, există jdemiliarde de încondeieri reproductibile pe care le poți defini alături, într-o mini legendă. Dar aia nu mai e mate, e geografie :mda:
 
Ba merg foarte mișto. Waw, mucegai, pute. *intuiție*Shit, poate o fi bun de ceva. *work* Ta-daa, penicilină.
Lol :hihi:. Bine ca nu-mi construiesti tu masina :D.

Nu zic nu, mai intuiesti una sau alta dar stiinta se bazeaza pe ceva mai solid decat intuitie. Se bazeaza pe demonstratia a ce ai intuit. Nu stiu cate chestii neintelese si demonstrate se folosesc maintream astazi. Daca ma gandesc bine si in medicina ar trebui sa fie mai mult decat intuitie cand tai omul sau ii bagi chimicale pe gat. Ar trebui...
 
Ba merg foarte mișto. Waw, mucegai, pute. *intuiție*Shit, poate o fi bun de ceva. *work* Ta-daa, penicilină.
N-a fost nici pe departe asa. Descoperirea antibioticelor a fost pur intamplatoare. S-a datorat mai mult neglijentei decat muncii. Fleming a plecat in vacanta lasand pe masa placile cu bacterii contaminate cu fungi. Cand s-a intors *surpriza*!
Deci *intuitie* nu, *work* nu, *lene* da.
 
...stiinta se bazeaza pe ceva mai solid decat intuitie. Se bazeaza pe demonstratia a ce ai intuit.

Absolut fals. La baza stiintei stau legi (ale naturii). Mai rau, la baza matematicii stau axiomele. Vezi "lege" si "axioma" in DEX. Yes, I know... it's so sad. :(
 
N-a fost nici pe departe asa. Descoperirea antibioticelor a fost pur intamplatoare. S-a datorat mai mult neglijentei decat muncii. Fleming a plecat in vacanta lasand pe masa placile cu bacterii contaminate cu fungi. Cand s-a intors *surpriza*!
Deci *intuitie* nu, *work* nu, *lene* da.

Se vede că gândești numai dpdv al lenei. Da, sigur, și Einstein a fost un idiot în școală, poate dacă sunt și eu idiot în școală devin geniu :hihi:

Nu am zis că știința se bazează pe intuiție. Dar intuiția gives an edge. Pe care Marius clar nu o are :)
 
Un lucru e cert: chiar daca se pleaca de la o intuitie, la baza stiintei sta cercetarea. E si asta in DEX. "One percent inspiration, ninety-nine percent perspiration". Si asta venea de la un om "in domeniu".

Medicina nu a ajuns unde a ajuns pentru ca un individ a lins o bucata mucegaita de paine. Iar noi nu avem calculatoare in fata noastra pentru ca nustiucine a intuit ce-i ala un semiconductor. :) Avem ce avem pentru ca unii au plecat de la o intuitie si au cercetat pana au dat de un rezultat concret sau, mai des, pentru ca au cercetat un domeniu si fara a intui ceva au insistat pana au gasit rezultatele. Cum intrebam si mai sus, chiar sunt curios cate mari descoperiri ale stiintei au ajuns mainstream dar nu au fost cercetate ci se bazeaza in continuare pe intuitia originala?

O paralela poate exagerata este cea intre vocabular si alfabet. Pleci de la alfabet, el e baza, dar vocabularul este rezultatul concret de care te folosesti si chiar daca alfabetul e batut in cuie, vocabularul inca se dezvolta :).

In fine, o labartam si subiectul de la care s-a pornit probabil ca a fost deja epuizat.
 
Se vede că gândești numai dpdv al lenei. Da, sigur, și Einstein a fost un idiot în școală, poate dacă sunt și eu idiot în școală devin geniu :hihi:

Nu am zis că știința se bazează pe intuiție. Dar intuiția gives an edge. Pe care Marius clar nu o are :)
De fapt, eu gandeam dpdv al standardelor de calitate, dar am omis sa mai fac inca un rant. Acum, daca m-ai provocat zic si ce n-am spus.
Daca Fleming aplica ISO15189 sigur-sigur nu mai descoperea nimic! :damn:

BTW, se zice ca femeile au cea mai buna intuitie si (in general) sunt si mai harnice ca barbatii. Cum se face ca atat de putine descoperiri au fost facute de catre femei??
 
Fiindcă bărbații sunt imbecili și, repede, să le facă publice, să le înregistreze, să le licențieze... Femeile țin totul secret, la naiba!!!
 
1. Cum pot verifica starea unui acumulator fara sa am un aparat de masura foarte precis si complicat, gen incarcatorul super-destept pe care mi-a verificat pufi doua duzini de acumulatori? Chestia aia ia foarte mult timp, eu m-am trezit cu un acumulator aproape nou (cumparat prin februarie) bagat intr-o periuta de dinti, scos un pic oxidat pe contactul de + si care acum da eroare cand il pun in incarcatorul mai destept, iar in ala prost (care nu stie ce e aia eroare) se incarca partial.

2. Cum pot face un slot micro-SD sa fie shock-resistant? Am un tracker de GPS de care sunt incantat, doar ca la socuri (eu cu bicicleta pe munte, tracker-ul in rucsac) la un moment dat nu a mai facut contact cardul in slot si nu a mai inregistrat o parte (1/3) din traseu. Parca nu as intepeni cardul cu scobitori sau sa lipesc ceva pe el sa il fac mai gros ca sa stea in slot.
 
"One percent inspiration, ninety-nine percent perspiration". Si asta venea de la un om "in domeniu".

Sorry, wrong again. Aia a spus-o Thomas Edison. Iar Thomas Edison n-a fost nici matematician, nici fizician, nici chimist, nici nimic. Ba din pacate nici macar liceul nu l-a terminat (parca). A fost un fel de hopa-mitica-vraci-modern care cu o munca imensa (de tip trial & error medicina chinezeasca) a obtinut niste rezultate remarcabile. In schimb a fost un real geniu al afacerilor.
 
1. Cum pot verifica starea unui acumulator fara sa am un aparat de masura foarte precis si complicat, gen incarcatorul super-destept pe care mi-a verificat pufi doua duzini de acumulatori? Chestia aia ia foarte mult timp, eu m-am trezit cu un acumulator aproape nou (cumparat prin februarie) bagat intr-o periuta de dinti, scos un pic oxidat pe contactul de + si care acum da eroare cand il pun in incarcatorul mai destept, iar in ala prost (care nu stie ce e aia eroare) se incarca partial.

2. Cum pot face un slot micro-SD sa fie shock-resistant? Am un tracker de GPS de care sunt incantat, doar ca la socuri (eu cu bicicleta pe munte, tracker-ul in rucsac) la un moment dat nu a mai facut contact cardul in slot si nu a mai inregistrat o parte (1/3) din traseu. Parca nu as intepeni cardul cu scobitori sau sa lipesc ceva pe el sa il fac mai gros ca sa stea in slot.

1-Ce inseamna starea? Starea la care se afla el in acel moment sau capacitatea pe care o are acumulatorul "la plin" actuala, in functie de uzura? Sa nu uit: depinde cit de precisa vrei sa fie masuratoarea.
BTW, acel incarcator destept face ce trebuie sa faca ... si e corect ce face.
2-Nu prea poti. Slotul a fost gindit cu contacte care actioneaza prin tensionare. Poti incerca sa mai tragi de contacte, dar asta inseamna sa-l desfaci, etc, destul de complicat.

PPS: daca ai nevoie sa curatam acumulatorul respectiv de oxid, spune-mi si-i face o baita chimica cu niste substante speciale.
 
Pe lîngă asta, a avut și contextul socio-istoric propice. E cam greu spre imposibil să fii Edison astăzi.
 
1. Experienţa mea cu periuţele de dinţi cu baterii zice să nu bagi acumulatori în ele, pentru că nu-s prea izolate. Încărcătorul ăla mai deştept (maha 9000 afişează HIGH = tensiune citită >2V) poate fi uneori păcălit să-i încarce dacă-i zici mai întâi să-i descarce total şi abia pe urmă să-i încarce. Dar va funcţiona doar puţin, iar dacă-i laşi pe raft mai mult de o săptămână vei vedea că îi scade tensiunea spre 0.

2. În afară de blocarea mecanică, mă gândesc dacă mai am timp de CPU pe chestia aia să scriu pe 2 carduri în acelaşi timp :)
 
Back
Top