Stiinta si intuitia nu prea merg mana in mana. Calculatorul tau merge pe fapte sau intuitie? Intuitia (sustinuta de statistica si probabilitati) ti-ar putea spune ca exista undeva inteligenta extraterestra care ar putea fi respectivul Dumnezeu, care poate sa despice apa si sa faca apa vin. Preotii fac chiar acum cercetari prin biserici de sute de milioane de euro
.
Argument real? Argumentul ala e perfect logic pentru mine
.
Nu am putut sa nu observ ca furi un pic discutia de la firul principal, acela ca un om care crede in ceva ce nu e demonstrat stiintific e sau nu nebun. Nu ne baga in discutia "Exista sau nu Dumnezeu". Nici unul din noi nu e destul de inteligent, informat, experimentat, etc. cat sa ajungem la o concluzie pe tema asta.
tocmai faptul ca stiintele medicale catalogheaza anumite "cred in ceva" ca boli mintale (ex. schizofrenia)
Nu cred ca e nevoie de o facultate de psihologie ca sa intelegi cat de gresit poate sa fie cand spui "crezi in
ceva deci esti nebun". Pana adormi numara in cate concepte relativ moderne crezi tu dar erau de neconceput acum 100-500-1000 de ani. Si din moment ce crezi atat de mult in stiinta si medicina, de ce naiba pui la indoiala sanatatea mintala a oamenilor credinciosi? Medicina ii considera sanatosi...
Gandeste-te cum era daca traiai intr-o civilizatie unde nu puteai sa spui "demonstreaza ca exista Dumnezeu" (pe principiul cine propune ipoteza trebuie sa o si demonstreze) ci era exact invers si ti se cerea sa demonstrezi ca NU exista... E un principiu pe care il iei "de bun" si nu te crede nimeni nebun pentru asta.
Nu cred ca cineva e nebun doar pentru ca spune sau crede ca exista Yeti, Loch Ness, martieni si altele asemenea. Everything was impossible before it became possible (Star Trek
).
@
LNT, ce-are sula cu prefectura? Fanatismul religios e alta problema. E ca si cum ai spune ca sporturile trebuie interzise pentru ca unii suporteri sunt huligani. Sau ca toti sunt huligani pentru ca unii sunt huligani. Ceea ce e gresit indiferent pe ce plan faci analiza. Stiinta a permis construirea unor arme care au omorat zeci de milioane de oameni. Asta inseamna ca oamenii de stiinta, mai ales cei care au contribuit la asta, sunt nebuni si merita eutanasiati? Ce spui tu se cheama discriminare.
Desi te-ai nascut crestin nu esti obligat sa respecti nici o traditie, mai ales ca nu dai doi bani pe ele. Nu trebuie sa crezi in Dumnezeu mai ales daca nu ai dovezi. Dar nu-ti trebuie dovezi ca sa ii lasi pe altii sa creada fara sa ii consideri bolnavi mintal. Totusi, fara suparare, oaie esti. Si daca nu planuiesti sa devii curand cel care face si impune regulile nu prea vad ce se va schimba.
Repet, ideea nu este daca exista sau nu Dumnezeu ci daca cei care cred altceva decat tine (vorbind la modul cel mai general) ar trebui considerati bolnavi mintal doar pentru asta. Pana una alta religia spune ca nu, stiinta (medicina) spune ca nu. As vrea sa stiu ce-i recomanda pe cei care spun ca da.