Daca n-o pateam, n-o credeam. Motivele pentru care nu se vorbeste de problema la noi sunt:
- romanii se bucura cand sunt mutati de la 3* la 4*, chiar daca alea 3* erau in Mamaia si-i muta la 4* in Techirghiol;
- est-europenii sunt mutati, vest europenii nu (de fapt pentru ei suntem mutati), "
overbooking" nu exista in romana dar traducerea probabil ar fi gasita frecvent;
99% of hotels tend to overbook every night on the basis that someone will cancel at the last minute. When this happens not only do they charge a cancellation fee but they have probably have an instant taker for the room so the revenue is suddenly increased.
Hotel Overbooking - Ways for a hotel to refuse you a room
In situatia de supra rezervare (overbooking) a unui hotel, inainte sau dupa inceperea calatoriei, Agentia este obligata sa ofere o alta varianta de hotel in aceeasi zona sau intr-o zona cat mai apropiata, la aceeasi categorie sau de o categorie superioara fara sa modifice pretul; in cazul in care situatia de supra rezervare(overbooking) este anuntata turistului, sau reprezentantului acestuia, cu minim 3 zile inainte de data plecarii, clientul poate accepta varianta propusa sau poate anula calatoria fara penalizari, fara insa a avea dreptul de a cerere despagubiri suplimentare.
Exemplu de contract de calatorie, toti le au cam la fel.
Pentru ca unele hoteluri au patron comun, uneori folosesc overbookingul pentru a-si umple hotelurile mai putin atractive (la cativa kilometri de statiune) si o transforma in ceva regulat. Odata am fost mutat de la hotel A 3* centru la B 3* in cea mai zgomotoasa zona a orasului (nu dormeam mai mult de 5 ore pe noapte) iar cand am fost la A, fix in aceasi seara, sa intreb daca au camere libere, mi-au zis ca da, au. I-am intrebat de ce m-au expediat la B, ei dadeau vina pe agentie. Agentia dadea vina pe ei, eu cu telefoane si draci in roaming. La plecare l-am intrebat pe patronul agentiei romanesti "
care sunt sansele de overbooking?", el "
zero, nici o sansa, doar in Tunisia, Spania, Bulgaria si Grecia, in Turcia niciodata". La intoarcere l-am intrebat cum a fost cu sansele alea, el "
ai fost primul caz de OB!!!"... Yeah, right, se pare ca pana si hotelul B la care am fost mutati (dupa un scandal monstru) practica OB la greu:
This hotel is, during the high season, largly overbooked. They tell you this when you are already there, you have to stay a couple of days in other (very bad) hotels. The manager of Kalemci says that he never refuses a booking and that he always deals with overbooking by placing his customers in a simular quality hotel(absoloutely not true) and that he may do so according to the ANVR-conditions.
Very very customer unfriendly.
Link