Întrebări pe care ni le punem de mult

De ce pilotii militari poarta manusi in carlinga? Atat cei de pe fighter-e cat si cei de pe elicoptere? Este frig in habitaclu?
 
Nu, ideea era de a citi de la toate capetele de citire in paralel, asa cum se poate face cu unele controllere de server scsi pe hdd-uri absolut identice.
Ce informatie sa citeasca cel de-al doilea cap de citire daca el nu se afla deasupra zonei care trebuie citita?
Si intreb asta deoarece presupun ca voi va referiti la sistemul clasic al capetelor de citire -adica tip furculita, ca sa zic asa- si nu la un sistem cu capete de citire independente, sistem ce ar permite care fiecare 'ac' al furculitei culiseaza independent 'deasupra' unui platan.
 
De ce pilotii militari poarta manusi in carlinga? Atat cei de pe fighter-e cat si cei de pe elicoptere? Este frig in habitaclu?

Poate nu vor ca la o aterizare mai dură să se lovească de bord. E destul de înghesuit şi nu are margini rotunde :smile: Frig este sigur iarna, până încălzeşti carlinga durează un pic - accentul nu e pus pe comfort - iar temperatura e întotdeauna mai scăzută ca să nu transpiri în zbor, e cam greu să dai jos casca ca să ştergi fruntea.

În caz de ejectare fără mănuşi până ajungi jos nu mai eşti pilot, faci degerături (la -70 de grade la 10.000 m altitudine) de nu mai zbori după aceea. Nici cu mănuşi nu e o plăcere, dar ai şanse mult mai mari să scapi cu degete.

Dacă te obişnuieşti cu mănuşi e greu apoi să tot schimbi. Eu m-am obişnuit cu mănuşi pe moto şi îmi e foarte incomod să merg fără, chiar şi prin curte când o scot din garaj, e senzaţia pe care o ai pe comenzi şi butoane.
 
Mănuşile mai sunt utile şi în caz de incendiu, sunt făcute din materiale rezistente la foc. Have fun reading.

Revenind la ideea cu hdd-urile, capetele de citire sunt acţionate cu o bobină aflată în câmpul magnetic al unor magneţi din neodymium. În funcţie de curentul care intră în bobină, capul se mişcă cu un anumit unghi. Poziţionarea exactă se face citind informaţiile de poziţionare de pe suprafaţa hdd-ului. E foarte greu să pui două capete independente unul peste altul pentru că îţi trebuie izolare magnetică foarte bună între bobine. Două capete separate puse în locuri diferite nu au loc, poate doar cu un platan de 2.5" pus într-o carcasă de 3.5" - iar atunci sporul de performanţă poate veni şi de la timpi de căutare mult mai mici.

Nicolin, eu mă refeream la citirea în paralel cu toate capetele de citire - adică organizarea internă a hdd-ului să fie complet diferită de ideea de scriere continuă pe un platan apoi trecerea la al doilea. Capetele oricum se poziţionează toate atunci când trebuie să citească unul din ele, aşa că de ce nu ai scrie un pachet cu un cap, alt pachet cu alt cap... iar la citire repeţi.
 
Capetele chiar citesc in paralel. Sectorul 0 este pe primul platan, sectorul 1 este pe fata cealalta a platanului si sectorul 2 este pe al doilea platan.

Am auzit si despre harduri cu 2 acuatoare separate dar nu stiu cum se numeau si mi-e lene sa caut acum. Am auzit si despre unitati CD 72x care invarteau discul la 24x dar aveau 3 capete de citire.

Capetele nu se pot misca idependent unele de celelalte fiindca ele trebuie pozitionate exact deasupra cilindrului de citit. In timp ce unul dintre capete urmareste pista cu informatii servo, celelalte capete citesc datele.
 
Nicolin, eu mă refeream la citirea în paralel cu toate capetele de citire - adică organizarea internă a hdd-ului să fie complet diferită de ideea de scriere continuă pe un platan apoi trecerea la al doilea. Capetele oricum se poziţionează toate atunci când trebuie să citească unul din ele, aşa că de ce nu ai scrie un pachet cu un cap, alt pachet cu alt cap... iar la citire repeţi.
Mihai, ideea este ca acum sa zicem scrii ceva pe acel HDD.
Maine scrii altceva.
Nu cred ca exista vreun algoritm de scriere al informatiei pe HDD tip prezicere ce iti va permite, poimaine, citirea informatiilor de care vei avea nevoie ATUNCI, via toate capetele de citire.

LE:
Am auzit si despre unitati CD 72x care invarteau discul la 24x dar aveau 3 capete de citire.
Cred ca te referi la Kenwood 72x.
Este vorba de un singur laser.
Raza laser este impartita insa in 7, rezultand un flux de date destul de marisor.
 
Nu înţeleg care-i problema care necesită prezicere :frown:. Hai că dezvoltăm ideea data viitoare când ne mai întâlnim. Şi poate nu mai vin cu maşina.
 
De ce inainte incestul era permis?

Tot incerc sa-mi raspund la intrebarea asta si nu gasesc un raspuns plauzibil. Adica inainte de Hristos era permis, iar dupa Hristos numai era permis. Care e faza? De ce?
 
S-a intamplat crestinatatea. Sunt multe "defecte" care erau permise sau acceptate pe vremuri. Printre ele si homosexualitatea. Politeismul era mult mai indulgent cand venea vorba de asa ceva. Probabil pe principiul "Unul din zeii astia trebuie sa accepte asa ceva".
Apoi a fost conceputa ca din senin crestinatatea (la propriu si la figurat) - o religie intrecuta la intoleranta poate doar de aia a lui Bin Laden - si situatia s-a schimbat.

Why do you ask? :biggrin:
 
Last edited:
Pb a trebuit sa treaca ceva timp ca omenirea sa se dashtepte suficient sa observe ca in urma incestului pot aparea ciudatenii.
 
Degenerarea cred ca era observata si inainte. Probabil religia a fost picatura care a inclinat balanta radical.
 
Creştinismul apare de la anul 0. Cu el culminează noul testament. Astfel, creştinsmul nu a permis ceva înainea apariţiei lui Cristos pentru că... nu exista creştinism înaintea lui Cristos.
 
Nu a zis nimeni ca a permis crestinismul ceva. Era vorba de ce NU a permis crestinimul DUPA aparitie.
Anul -1 (comportament X = ok) > Anul 0 (crestinism) > Anul 1 (comportament X != ok).
 
Pentru că aşa au zis cei care au început promovarea creştinismului, că e aiurea incestul şi că te va arde Doamne-Doamne.
 
Mai pe românește, dacă nu crezi în El și nu-L asculți te dă dracului.
 
Vad ca nimeni nu abordeaza si partea medicala. Incestul conduce in proportie de peste 90% la nasterea de copii cu probleme genetice, malformatii etc. Asta daca se ajunge pina acolo.
Si mai este si partea morala: iubirea trebuie sa fie ca pentru un frate, sora, mama, tata si nu altfel.
Dar in mare parte, s-a interzis datorita acestor degenerari genetice care apar in cazul incestului.
 
Si mai este si partea morala: iubirea trebuie sa fie ca pentru un frate, sora, mama, tata si nu altfel.
De acord cu partea genetică, dar partea citată nu am înţeles-o deloc. Cum e iubirea de soră definită astfel încât nu e moral să faci altfel?
PS. Nu am soră, întreb de curiozitate.
 
Societatea decide majoritatea cutumelor. Aici e vorba de moralitatea societatii. Daca ai fi un pustnic care a trait toata viata intr-o pestera alaturi de sora ta, fratele tau etc....cu siguranta aceste lucruri nu ti se vor aplica. dar, traiesti in aceasta societate. Si ca sa nu existe haos trebuie sa respecti anumite reguli. Daca nu vrei, treaba ta. insa vezi sa nu te simti exclus.

Adrian, ma refeream la faptul ca fata de sora mea nu as putea avea iubirea care o am pentru sotia mea. Acelasi lucru se aplica si pentru mama sau tata...sau bunici. Tu ai putea sa te uiti la sora ta ca la viitoarea ta sotie?
 
Pe naiba, societatea. :rotf:

Eu am dubii daca s-a stiut ca incestul duce la probleme genetice. Incest, penal, gramatic si religios vorbind, inseamna doar intre rude directe. Dar malformatiile apar si la "indirecte" (verisori) si totusi asta nu i-a oprit pe burghezi/monarhi sa imperecheze intre ei "indirect" de dragul pastrarii averilor "in familie". Tind sa cred ca daca stiau ce risca si de la ce li se trag problemele, preferau sa piarda din avere.

Canoanele Bisericii Ortodoxe pedepsesc grav toate formele păcatului trupesc: desfrânarea, preadesfrânarea sau adulterul, incestul, concubinajul, sodomia sau homosexualitatea, lesbianismul sau perversiunile sexuale (Pr. prof. dr. Nicolae D. Necula, Decanul Facultătii de Teologie Ortodoxă - Universitatea din Bucuresti).

Inainte sa aflam ce a avut crestinismul cu incestul, cred ca e mai interesant de aflat ce a avut cu concubinajul si perversiunile sexuale. Simte cineva ca societatea a decis ca lesbianismul e un pacat? Si ce naiba e preadesfrânarea pana la urma?

Religia, o colectie de legende onorabile, dar primitive, care sunt, in orice caz, destul de copilaresti. (Einstein)
 
Back
Top