Ninja Assassin (2009) Regia: whatever
Acesta este un ninja flick.
Cum sa povestesc ce se intampla fara sa dezvalui prea mult?
A, gata. Dezcapatanari, dezmembrari, dezghiocari, cele 9 clanuri care e unu (Ozunu). Damn, asta e spoiler practic.
Si totusi daca va interseaza filmul are ceva bun: coregrafia foarte buna a caftului. Miscari rapide si cursive.
La antipozi fata de acest film avem
Madadayo (1993) Regia: Akira Kurosawa
Acesta este ultimul film facut de maestrul Kurosawa. Filmul il are ca personaj principal pe profesorul Hyakken Uchida. Mare parte din actiunea filmului are loc in casa profesorului. Aici se aduna aproape zilnic patru dintre fostii sai elevi. Discutiie ex profesor - ex elevi au o atmosfera gen maestru - discipoli, in care discipolii (ex elevii, oameni in toata firea acum) asculta peroratiile profesorului cu incantare si ... evlavie.
Relatia profesor - elevi pare a se baza pe respectul si dragostea pentru fostul lor profesor.
O buna parte din film (cam 1h din totalul de 2h15') descrie in amanunt starea de disperare pe care o traverseaza profesorul in momentul in care-si pierde pisica. Modul in care fostii sai elevi il ajuta este absolut emotionant.
Nu stiu de ce, insa acest film ma face sa cred ca descrie, in realitate, relatia lui Kurosawa cu discipolii sai.
Daca aveti 2h15' libere va asigur ca prin vizionarea acestui film veti fi castigati.
Am terminat de vazut pachetul de cinci filme facute de Aki Kaurismäki. Dintre aceste filme mi-au ramas doua-trei titluri pe care consider ca merita sa vi le aduc in atentie.
Tulitikkutehtaan tyttö (1990)
In acest film este descrisa FRUSTRAREA unei femei si modul in care se decide sa-si refuleze acea frustrare.
Laitakaupungin valot (2006)
Un agent de paza se indragosteste de cine nu trebuia (o femeie care facea parte dintr-o banda de hoti). Aceasta se foloseste de el pentru ducerea la indeplinire a unui jaf. Agentul pica de prost in toata aceasta afacere si ca atare face puscarie.
Mies vailla menneisyyttä (2002)
Un ins este batut si primeste o lovitura in ceafa devind amnezic. Ca urmare a amneziei nu mai stie nimic despre sine si devine homeless. In plus se pare ca tipul a suferit si o schimbare a temperamentului astfel devenind un tip total diferit de ceea ce fusese inainte. In cele din urma reuseste sa-si "aseze" noua viata intr-un fel.
Filmele lui Aki Kaurismäki au cu o idee ceva mai mult dialog decat filmele mute. De asemeni personajele sale nu sunt dintre acelea care au avut mare succes in viata. Filmele sale abordeaza un stil minimalist avand povesti simple, curate, fara prea multe briz brizuri. Accentul este pus pe trairile personajelor.
Daca aveti timp va recomand sa nu ocoliti filmele facute de acest regizor finlandez.