Filme, seriale, actori, popcorn

care e pe scurt diferența între IMAX și 3D?

IMAX are un ecran uriaş şi eşti mult mai aproape de el. Scopul este să-ţi acopere integral câmpul vizual, ba chiar să te facă să întorci capul pentru a putea urmări ce se întâmplă pe ecran. Filmul proiectat nu e neapărat să fie 3D (cu ochelari speciali); personal prefer efectul produs de IMAX în locul 3D.

Pentru a umple cu informaţie aşa o suprafaţă mare de afişare se folosea film de 65mm sau 70mm în locul celui clasic de 35mm. Asta a cerut şi echipamente de filmare şi proiecţie mult mai mari, lentile diferite, etc. Prin camera de filmat filmul trece de trei ori mai repede şi e atât de zgomotoasă încât este practic imposibil să înregistrezi sincron şi sunetul; acesta e generat separat.

Stilul abordat pentru filmele IMAX trebuie să fie diferit. Pe ecran se pot întâmpla mai multe lucruri în paralel, fiecare persoană putând să aleagă la care dintre ele să se uite. Este absolut senzaţional pentru filme documentare - după 2 minute ai efectiv senzaţia că eşti al 3-lea cosmonaut în spaţiu lângă alţi 2 pe ecran, sau că ţi-au crescut aripi şi planezi lin pe deasupra junglei amazoniene. Un film făcut de pe un rollercoaster este cea mai apropiată experienţă de the real thing, cu aceeaşi stare de ameţeală şi stomac în gât. E o pură demonstraţie a importanţei simţului văzului în percepţia realităţii. Iar când o completezi cu un sistem audio surround de 15-25 mii de watts (nu glumesc), sunetul îl simţi înainte să îl auzi :)
 
Tre` să-mi fac și io coraj să mă deplasez 50m din casă până la imax, că prea-l lăudați :D
 
Deja mi se face rău legat de IMDb. Ce caută Filantropica în topul comediilor? Ce legătură are filmul ăsta cu genul comedie?

Comediile româneşti sunt altfel, cumva diferite când vine vorba de partea comică, mai mult satiră. Exact cum mulţi nu gustă comediile britanice. Mi s-a părut superb filmul, abia acum mi-am făcut timp să-l văd.
 
Avatar e practic nimic în haine frumoase. hulubei are dreptate: e fix un death match de UT, cu nimic mai presus decît orice alt film din aceeaşi categorie din ultimii ani. Deci cu şanse mari de top 10 pe IMDb. :B
 
Avatar e practic nimic în haine frumoase. hulubei are dreptate: e fix un death match de UT, cu nimic mai presus decît orice alt film din aceeaşi categorie din ultimii ani. Deci cu şanse mari de top 10 pe IMDb. :B

Pevestea din Avatar a fost OK din toate punctele de vedere:
- nu a fost cu nimic mai nasoala decat a altor filme de acest gen
- partea SF a fost bine realizata (desi "pititul" meu critic ar avea cateva comentarii) + ideea de "Eywa network" a fost interesanta
- firul actiunii te-a determinat sa zici: "F**k the humans, let the Na'vi kick their asses!!!", iar la finalul filmului iti aduci aminte ca si tu esti "human" (Realizezi ca tocmai ti-ai abandonat umanitatea).

Deliciul filmului o fac efectele speciale care sunt cele mai complexe/bine realizate din ce am vazut pana acum. James Cameron a vrut sa faca filmul inca de acum cativa ani, dar a renuntat pentru ca grafica generata pe calculator inca nu ajunsese atat de departe. Abia cand a vazut personajul Gollum din Lord Of The Rings - partea a II-a, Cameron decis ca e timpul sa inceapa lucrul la Avatar.

E un film care merita vazut, dar nu de pe un torrent tras in cinema.
 
Avatar. IMAX 3D. Rindul 6 locul 3 (in traducere libera cam in fata si pe lateral).
Acu' am venit. Aveti mila de un mosneag care n-a mai intrat in cinematograf de 13 (treisprezece) ani.

Unu. Story. Oamenii rai si cu lumea darapanata care vor sa le fure niste pietroaie de la elfi/whatever. Asta e, noroc ca mai sunt si oameni buni printre aia rai si impreuna cu Mama Natura a elfilor ii salveaza si trimit raii acasa in pustiul lor. Nu's daca era nevoie de doo ore juma' pentru asta, dar ma rog.

Doi. Special effects. Sarea si piperul oricarui SF. La fel si aici mai ales ca sunt 3D. Per ansamblu a fost ceva deosebit, uneori chiar aveam senzatia de imersiune (in special la interioare) alteori credeam ca sunt pilit si vad dublu (in toate scenele exterioare).

Acu' sincer, mi-am schimbat ochelarii recent si poate am o problema asa ca rog pe cineva cu ochii ageri sa-mi spuna daca e normal ca tot ce era filmat in interior sa se vada cristal sharp si cu senzatia de a fi acolo iar aproape tot ce-i exterior sa se vada in cel mai bun caz normal si uneori in ceata/dublu?

Una peste alta e un film de vazut fara nicio discutie, impresia finala tine de fiecare, mie mi-au placut alea 3D care chiar mi-au dat senzatia de 3D in rest mi s-a parut colonizarea Americii si macelu' la indieni da' transpusa in anul doua mii o suta si ceva.
 
Acu' sincer, mi-am schimbat ochelarii recent si poate am o problema asa ca rog pe cineva cu ochii ageri sa-mi spuna daca e normal ca tot ce era filmat in interior sa se vada cristal sharp si cu senzatia de a fi acolo iar aproape tot ce-i exterior sa se vada in cel mai bun caz normal si uneori in ceata/dublu?

Păi ochelarii 3D se puneau peste cei de vedere...nu ți-au spus ăia de acolo? :hihi:

Am văzut astă seară Ho ho ho. Pe scurt: rahat. Nici șaptele ăla de pe cinemagia nu i-l dau...doar un 5 așa, cu indulgență. Comedia românească e atât de sublimă încât lipsește cu desăvârșire. Nasol, sperasem ca odată cu ridicarea studiourilor particulare să evolueze și filmul românesc, în special cel de comedie, însă nu se întrevede nimic interesant pentru viitor. Păcat totuși, actori ar fi.
 
...actori ar fi.
Dar stau ascunsi. Am mai aruncat cate un ochi peste teveul deschis la filmul asta (am avut oaspeti cu copii si nu au rezistat tentatiei) si pot sa spun ca ce actori am avea cu siguranta nu au aparut in filmul asta.

Banica face filme si muzica doar ca sa ne aducem aminte ca traieste. La el e suficient sa iei o melodie si sa ii schimbi tempoul sau ceva de genul si ajungi la urmatoarea :o. Iar filmele sunt doar alta forma de publicitate. L-am apreciat in Liceeni, la nivelul cinematografiei noastre de atunci dar cam atat.
 
Monanieba (1984) Regia: Tengiz Abuladze

Acest film vorbeste despre un primar comunist care trimite pe capete oameni nevinovati in gulag.

Si acest film apeleaza la nebunul care spune adevarul.

Un film plin de simboluri insa urmaribil.

Daca aveti ceva timp liber eu zic ca merita sa-l vedeti.
 
The Limits of Control (2009) Regia: Jim Jarmusch

Un hitman este angajat la inceputul filmului pentru un job care nu este specificat. In drumul sau catre scopul final al contractului sau, trebuie sa se intalneasca cu diversi oameni. Fiecare dintre acestia ii spune cate o poveste. La finalul filmului aflam ca povestile acelea au legatura intre ele, formand o imagine mai mare care reprezinta si mesajul filmului.

Chiar merita vazut acest film.

In marea de porcarii super tehnologizate ale anului care tocmai s-a incheiat, Jim Jarmusch ne arata ca totusi cinematografia americana mai are ceva sange in vene.

Bandit Queen (1994) Regia: Shekhar Kapur

Acest film ne spune povestea unei fetite care in drumul sau catre maturitate trece printr-un viol la varsta de 10-12 ani, o tentativa de viol dupa mai multi ani si un viol in grup dupa alti cativa ani.

Ca urmare a acestei experiente de viata devine in cele din urma liderul unei bande si va incerca sa se razbune.

Filmul este facut dupa o poveste reala. Desi este film indian nu are nici un pic de iz bollywood-ian.
 
Am început dintr-o întâmplare întâmplătoare să mă uit la pilot episode de la Caprica - serial SciFi programat pentru 22 ianuarie, a cărui acțiune se petrece cu 50 de ani înainte de evenimentele din Battlestar Galactica, cu primele tentative de Cylons.

Personal, BSG nu m-a atras în mod deosebit (a se citi am avut o tentativă, dar mi-am pierdut răbdarea pe parcurs). Caprica însă mi-a plăcut din ce am văzut până acum și se pare că nici nu sunt necesare cine-știe-ce cunoștințe de BSG pentru a-l înțelege, deși fanii seriei se vor putea bucura de câteva "easter eggs" pe parcurs.
 
Back
Top