Cu panouri de 15KW, gradul de acoperire a consumului din panouri a fost intre 62% (maximul verii) si 23% iarna. Chiar daca productia in general acopera sau depaseste consumul, sunt zile in care majoritatea sunt complet on-grid, productia fiind nesemnificativa gen 2-3 kW pe zi.
Cifrele pentru vara sunt exagerate artificial de faptul ca avand un excedent mare de productie am folosit excesiv aerul conditionat ziua si atunci consumul e noapte, care nu e acoperit de panouri, are o pondere mai mica decat normal.
O concluzie sumara e ca pentru lunile de vara se poate obtine 100% doar cu baterii (ca sa acopere noptile), iar iarna nu e fezabil, ar fi nevoie de o capacitate uriasa a bateriilor (peste 50kW, adica peste 20,000 de euro doar bateriile fara BMS si alte componente) care oricum ar ridica procentul peste 50-60%, dar nu s-ar apropia de 90%. Luna asta, de pilda, sunt net negativ - am produs cu vreo 60-70 kw mai putin decat am consumat.
Inmagazinarea in cantitati semnificative nu e rentabila economic in acest moment pentru utilizatori casnici. Probabil centrale de pompaj (proiectul Tarnita) sau alte variante de capacitate foarte mare ar fi rentabile, dar nu la nivelul de gospodarie individuala decat, poate, pentru cineva care are o Tesla Extended Range (baterie spre 90kW) pe care o foloseste pe post de baterie externa. Intrebarea ramane chiar si atunci: care e curentul maxim pe care il poate furniza pentru o casa? Ca daca e limitata la 16A, de pilda, nu va rezista la varfuri de consum, eu ajung la aproape 40A pe perioade scurte si peste 25A relativ frecvent (e trifazic, deci cei 25A sunt un calcul global, nu amperaj efectiv pe o faza).