Curent, gaze, apa

Rasina schimbatoare de ioni nu merge chiar asa. Inaintea filtrului cu rasina se pune un cazan mare (MARE am zis) cu sare (NaCl) care precipita calcarul. Practic, cand ajunge la rasina, nu mai este calcar in apa.
 
Apa la mine e la limita. E potabila, foarte calcaroasa. Am filtru de bumbac (anti-noroi), carbon (anti-nu stiu ce) si un filtru UV (antibacterian), dar la asta UV am ramas iarasi fara lampi si nu stiu cat de bine mai merge dupa aproape 20 de ani. Lampile le-am cumparat din Iordania, initial, si din SUA dupa aceea, sunt dificil de transportat si se gasesc greu. In Europa nu am gasit.

Ma gandeam ca pentru chestiile limitate pentru care folosesc apa imbuteliata ar fi mai bine cu osmoza. De pilda fierbatorul electric pentru ceai face un strat de cativa mm de calcar per saptamana, cafetiera Nespreso trebuie curatata de calcar des chiar si cu apa imbuteliata, In zona exista canalizare si nu exista fose care sa aibe pierderi care sa ajunga in panza freatica, dar panza freatica e destul de sus (vreo 10m, parca) si apa nu e grozava. De-aia intreb, ca sunt cam in cumpana - se fac aproape 20 de ani cu apa imbuteliata si m-am cam saturat de carat, stocat si apoi debarasat de sticle si bidoane. In plus s-a scumpit destul de mult, ajunge la aproape 2 lei litrul de apa.
Osmoza este super tare, doar că umpli o cratiță de 5l în 1 oră. Au ai mei, apa are un gust absolut excelent, dar timpul necesar este groaznic. Dacă ai avea acasă o mini linie de îmbuteliat folosind peturi goale de la apa îmbuteliată pe care oricum o consumați ar fi super. Poate nu chiar la nivelul din fabrici, dar ar merge investigat, un Arduino și ceva fiare pot face minuni.

Edit: I'm actually going to work on this, că m-am săturat când mă duc la ai mei este fie apă de râu fie aștept 10 minute după un pahar cu apă.
 
Daca tii la sanatate, uita de osmoza fara remineralizare. Tuburi UV se gasesc, doar sa stii unde sa cauti. Problema e ca nu o sa-ti vanda nimeni la noi, fiindca contin mercur. Daca vrei descompunere de organice fara lampa UV cu Hg, se poate, dar iar nu o sa-ti vanda nimeni fara sa ai acreditare si costa destul de mult. Sunt gramezi de lucruri de luat in considerare daca te apuci de facut apa acasa. De exemplu, sa scapi de clorul bagat la statia de pompare inainte sa ajunga apa la membrana de RO. Crede-ma, stiu ce vorbesc, noi facem cea mai pura apa ce poate exista
Filtre de dedurizare am avut la intrarea in masina de spalat, apa nu mai e potabila. E din ala cu niste granule translucide in el.
Filtre cu polifosfati - cristale mari, verzui cand sunt uscate. Da, apa devine nepotabila dupa ele.
 
Last edited:
Rasina schimbatoare de ioni nu merge chiar asa. Inaintea filtrului cu rasina se pune un cazan mare (MARE am zis) cu sare (NaCl) care precipita calcarul. Practic, cand ajunge la rasina, nu mai este calcar in apa.
Nu chiar. Rasina (una dintre diversele tipuri, sunt gramezi de feluri de rasini schimbatoare de ioni) are afinitate mai mare fata de Ca decat fata de Na. Deci Na va fi inlocuit de Ca din apa. Membrana RO merge foarte bine pe Na, nu are nici o problema cu ea si nici nu se colmateaza. La sfarsitul zilei, cand nu mai e nevoie de apa, sistemul sta in stand-by, se comuta pe alt tank de rasina, whatever, rasina din tank este spalata inapoi cu o saramura saturata, care va inlocui ionii de Ca de pe bobitele de rasina cu Na. Si procesul reincepe.
 
Lasă că or să facă apel până iese statul câștigător, că e Românica, țara în care nici un apel al statului nu e refuzat.
 
Și țara în care orice instituție a statului este obligată (prin lege?) să conteste absolut orice sentință până când nu mai există nici o cale de atac juridic, chiar dacă în mod evident nu are nici o șansă de câștig. Și uite cum orice tâmpenie funcționărească ilegală înfundă căile justiției pe mai mulți ani până se ajunge la instanța supremă, fiindcă se pornește de la prezumpția că instituțiile statului și funcționarii nu pot să greșească sau să facă vreodată vreo ilegalitate.
 
Lasă că or să facă apel până iese statul câștigător, că e Românica, țara în care nici un apel al statului nu e refuzat.
O sa piarda la apel, si posibil sa piarda si la apelul apelului. Dar punerea in aplicare n-o poti misca din loc, o sa le faca uitate prin vreun sertar asa cum au facut cu altele.
 
Vreo recomandare de producator? Nu ar trebui sa fie mare scofala o pompa electrica relativ mica in zilele astea, dar fiabilitatea e destul de slaba la ce gasesc uzual prin Hornbach/Dedeman/Practiker etc., am schimbat aproape o duzina de hidrofoare si pompe in ultimii 15 ani.
Deci, vreun sfat pentru pompa? Am mai pus o parte din conducte, pana acum nu curg coturile, in vreo saptamana incep sa ud ca se termina cu ploile.
 
La Dedeman sunt ceva chestii poloneze, nu mai tin minte numele firmei, motorul albastru, cu capacul de pompa din inox, cu surub de ventilare in capac. Nu crapa niciodata. Din astea am avut 2 bucati (la o instalatie critica, daca unul pica, intra celelalt in sub 1 secunda), o singura data avut problema cu una, dar nu a fost din cauza pompei, cineva nu a deschis robinetul de de la bucla de apa si pompa a facut o presiune de a puscat surubul de ventilare din capul pompei. Insurubat, pornit, All OK.
Semana cu asta sau cu asta.
 
Tocmai am gasit la Dedeman un manometru, il inlocuiesc pe cel spart de la pompa veche si verific daca o pot pastra. Cautam niste coturi, ca iar am ramas fara :wink:,si am ajuns la raionul respectiv si am vazut manometre de schimb. Daca merge, am rezolvat pentru o vreme,pana crapa de tot pompa aia.
 
Back
Top