Marius '95
troubleShooter
Rasina schimbatoare de ioni nu merge chiar asa. Inaintea filtrului cu rasina se pune un cazan mare (MARE am zis) cu sare (NaCl) care precipita calcarul. Practic, cand ajunge la rasina, nu mai este calcar in apa.
Osmoza este super tare, doar că umpli o cratiță de 5l în 1 oră. Au ai mei, apa are un gust absolut excelent, dar timpul necesar este groaznic. Dacă ai avea acasă o mini linie de îmbuteliat folosind peturi goale de la apa îmbuteliată pe care oricum o consumați ar fi super. Poate nu chiar la nivelul din fabrici, dar ar merge investigat, un Arduino și ceva fiare pot face minuni.Apa la mine e la limita. E potabila, foarte calcaroasa. Am filtru de bumbac (anti-noroi), carbon (anti-nu stiu ce) si un filtru UV (antibacterian), dar la asta UV am ramas iarasi fara lampi si nu stiu cat de bine mai merge dupa aproape 20 de ani. Lampile le-am cumparat din Iordania, initial, si din SUA dupa aceea, sunt dificil de transportat si se gasesc greu. In Europa nu am gasit.
Ma gandeam ca pentru chestiile limitate pentru care folosesc apa imbuteliata ar fi mai bine cu osmoza. De pilda fierbatorul electric pentru ceai face un strat de cativa mm de calcar per saptamana, cafetiera Nespreso trebuie curatata de calcar des chiar si cu apa imbuteliata, In zona exista canalizare si nu exista fose care sa aibe pierderi care sa ajunga in panza freatica, dar panza freatica e destul de sus (vreo 10m, parca) si apa nu e grozava. De-aia intreb, ca sunt cam in cumpana - se fac aproape 20 de ani cu apa imbuteliata si m-am cam saturat de carat, stocat si apoi debarasat de sticle si bidoane. In plus s-a scumpit destul de mult, ajunge la aproape 2 lei litrul de apa.
Filtre cu polifosfati - cristale mari, verzui cand sunt uscate. Da, apa devine nepotabila dupa ele.Filtre de dedurizare am avut la intrarea in masina de spalat, apa nu mai e potabila. E din ala cu niste granule translucide in el.
Nu chiar. Rasina (una dintre diversele tipuri, sunt gramezi de feluri de rasini schimbatoare de ioni) are afinitate mai mare fata de Ca decat fata de Na. Deci Na va fi inlocuit de Ca din apa. Membrana RO merge foarte bine pe Na, nu are nici o problema cu ea si nici nu se colmateaza. La sfarsitul zilei, cand nu mai e nevoie de apa, sistemul sta in stand-by, se comuta pe alt tank de rasina, whatever, rasina din tank este spalata inapoi cu o saramura saturata, care va inlocui ionii de Ca de pe bobitele de rasina cu Na. Si procesul reincepe.Rasina schimbatoare de ioni nu merge chiar asa. Inaintea filtrului cu rasina se pune un cazan mare (MARE am zis) cu sare (NaCl) care precipita calcarul. Practic, cand ajunge la rasina, nu mai este calcar in apa.
Breakthrough al firmei Acsinte & Partners. Sunt mandru ca am fost coleg de grupa cu el
O sa piarda la apel, si posibil sa piarda si la apelul apelului. Dar punerea in aplicare n-o poti misca din loc, o sa le faca uitate prin vreun sertar asa cum au facut cu altele.Lasă că or să facă apel până iese statul câștigător, că e Românica, țara în care nici un apel al statului nu e refuzat.
Deci, vreun sfat pentru pompa? Am mai pus o parte din conducte, pana acum nu curg coturile, in vreo saptamana incep sa ud ca se termina cu ploile.Vreo recomandare de producator? Nu ar trebui sa fie mare scofala o pompa electrica relativ mica in zilele astea, dar fiabilitatea e destul de slaba la ce gasesc uzual prin Hornbach/Dedeman/Practiker etc., am schimbat aproape o duzina de hidrofoare si pompe in ultimii 15 ani.