Curent, gaze, apa

Marius '95

troubleShooter
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,343
Voi cat platiti la curent, gaze, apa?
Intreb fiindca m-am trezit cu o regularizare de 2000 lei la curent (peste cei 450 lei / 300 KWh lunar) si tocmai am primit noua oferta la gaz conform careia iarna as avea de platit 900/luna.
Doar mi se pare mie sau ne apropiem de scenariul ala post-apocaliptic fara petrol?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,319
Cam 1000-1200KW lunar, relativ constant, cu exceptia a 3-4 saptamani de vara cu aer conditionat cand sare peste 1500. Nu am la indemana facturile, nu ma ocup eu de platile curente, platesc trimestrial sau anual (jumatate in avans). O sa ma uit dimineata prin alea de gaz, chiar nu am idee cat a fost suma in ultimele luni, de obicei era cam 2000 de lei luna iarna si vreo 2-3-400 vara. La apa nu platesc decat canalizarea, care e maruntis, am alimentare duala si folosesc reteaua orasului doar in caz de probleme cu sursa proprie.
 

Thor

Membru Junior
Joined
Dec 6, 2004
Messages
2,126
Media pe 7 ani pare a fi la 175kWh la un apartament comunist cu 3 camere, a/c, plită cu inducție și cuptor electric, încălzire de la RADET. Mi se pare interesant că în ultimii 2 ani, în care am stat mult mai mult acasă din cauza pandemiei (inclusiv work from home), consumul de energie electrică nu a crescut semnificativ. Să îmi forțez norocul și să cer verificarea contorului de energie electrică?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,648
5-600kWh consum lunar de curent, cam jumătate acoperit de panouri solare, așa că facturile sunt în jur de 300 de lei pe lună. Încă nu am făcut contact de prosomator, să pot să acopăr și jumătatea cealaltă (până anul ăsta era clar degeaba, adică doar prețul dosarului se amortiza în 2 ani, acum prețurile au crescut + se plătește același preț pentru injectat în rețea, începe să merite). În câteva zile expiră contractul vechi de la ENEL (0.6 lei/kwh cu tot cu taxe) iar oferta nouă e mai scumpă decât cea "default" de last resort/"neconcurențial", așa că nu am continuat. În teorie am făcut contract cu Hidroelectrica (tot pe la 0.6x lei/kwh), practic ăștia sunt complet distruși și depășiți de situația de a avea clienți, și nu e deloc clară starea contractului - teoretic am contract, practic trebuiau să facă switchover în 20 de zile acum 2 luni, dar încă îmi vin facturi ENEL. Tot ce pot să sper e că apucă să facă contractul până dau (iar) faliment.

Majoritatea consumului e din servere, rețelistică și alte de-astea, adică e un consum continuu ~500W (de când cu lucratul de acasă a trebuit să mai fac niște upgrades).

La gaz n-am cum practic să fac o estimare corectă, ăștia vin o dată la câteva luni să citească contorul, iar dacă îl citesc eu există șanse 30% să apară acea valoare pe factură, așa că mergem din regularizare în regularizare, o dată 200 de lei, o dată 50, o dată 600... Iar prețurile au variat lunar.
 

Marius '95

troubleShooter
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,343
Media pe 7 ani pare a fi la 175kWh la un apartament comunist cu 3 camere, a/c, plită cu inducție și cuptor electric, încălzire de la RADET. Mi se pare interesant că în ultimii 2 ani, în care am stat mult mai mult acasă din cauza pandemiei (inclusiv work from home), consumul de energie electrică nu a crescut semnificativ. Să îmi forțez norocul și să cer verificarea contorului de energie electrică?
Eu zic sa nu te atingi de el pana nu vin astia sa ti-l schimbe. Zambeste-i frumos cand treci pe langa el.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,648
Ei, dacă nu are multe device-uri dubioase prin priză și AC and stuff cât de cât moderne, nu consumă chiar așa mult. La apartament aveam cam 250-300kWh lunar cu tot cu NAS și prostii.

Eu am fost destul de surprins de aerul condiționat, anul trecut am consumat pe tot anul vreo 400kWh cu AC-urile (4 camere cu AC, ~100mp), în condițiile în care am ținut cam 25 de grade în toată casa (iar o parte din consum a fost iarna pentru încălzire). Anul ăsta plănuiesc să nu mai conteze nici consumul ăsta, cu un pic de optimizare a programului, de tipul spălat vase/rufe în timpul zilei + ținut AC pornit toată ziua, dacă e cald e și soare și atunci e curent gratis. Asta pentru că nu m-am mai complicat și cu stocarea energiei, bateriile sunt mari/grele/pretențioase/consumabile.

20220508_100125.jpg
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,319
Si eu sunt interesat de panouri, chiar si de baterii pentru ca am consum noaptea (centrala termica) si mai pica curentul, de vreo 2 ani tot urmaresc tot soiul de canale de YT cu baterii la $300/kW si la noi gaseam pe la aproape 1000 de euro. Vreau sa pun sistemul la 48V, trebuie sa gasesc furnizori de panouri, MPPT si baterii si sa vad cine sa monteze toate draciile, ca nici accesoriile nu se gasesc prea usor pe la noi, de la sigurante DC de curent mare la toate mufele de panouri electrice.

Cam cat curent produci iarna, in medie, ca procent din capacitatea instalata? Scoti 25%?
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,794
2059kWh pe anul trecut, față de vreo 1960kWh anul anterior, și 1600-ish anul precedent. Saltul pare să fi fost dat de apariția uscătorului electric în casă - nuș' cum am trăit fără, că e atât de practic, mai ales la volumul de haine murdărite de un copil mic. N-avem AC, dar nici gaz - toate în casă sunt electrice. Încălzirea e cu apă caldă în pardoseală cu o centrală pentru tot complexul de blocuri cu vreo 50 de familii.

Am luat alaltăieri un prizometru mai acătării, genul care se montează în panoul electric pe șină DIN și cu posibilitate ușoară de resetare a contorului, și care măsoară prin inducție trecând unul din firele de alimentare ale consumatorului printr-un tub din interiorul unei bobine. Ieri am făcut proba - un ciclu de spălare a consumat 0,45kWh, iar uscarea 0,84kWh, în total spălatul+uscatul a 6 kile de rufe mă costă un pic sub 38 eurocenți. O să mai măsor și frigiderul și poate mașina de spălat vase, ca să-mi fac o idee.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,648
Cam cat curent produci iarna, in medie, ca procent din capacitatea instalata? Scoti 25%?
Problema mea e că neavând stocare și nici injectare în rețea, nu pot să văd cât aș fi putut produce, ci doar cât am putut consuma din ce am produs. Oricum, diferența e destul de mare între vară și iarnă (ianuarie/februarie au fost foarte înnorate), Aici depinde și de orientare și tipurile de panou and stuff.

Eu am o instalație de 5kW cu invertor Fronius și panouri monocristaline și cam atât consum din ea lunar. În condiții de nor dar relativ lumină panourile mai produc cam 1kW. La momentul când le-am instalat (anul trecut) nu părea că o să ajung la break even prea curând, dar cu creșterile de prețuri la energie începe să sune mult mai bine.

1652006231869.png

Dacă vroiam stocare și funcție de UPS trebuia să folosesc alte tipuri de invertoare (mă uitam la Victron), și e un pic mai ciudat (instalație trifazată, câte un invertor pe fiecare fază și bateriile pot fi separate pe fiecare). Chestia asta mai costa 7-9000€ în plus (în funcție de unde te uiți). Deja am UPS care poate să țină câteva ore toată infrastructura IT plus centrală and stuff, așa că nu era chiar așa de important.

Vezi că prețul panourilor și invetorului e doar o parte din costuri - o instalare bine făcută e destul de scumpă, iar cu structura de prindere, căblăraie, siguranțe, tablou etc. ajungi la câteva mii de euro.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,319
Stiu la ce sa ma astept. Daca nu injectez in retea pot sa imi fac singur instalarea, cu exceptia panourilor, si reduc semnificativ din manopera, dar nu gasesc maruntisurile si de-aia mai astept. Eu am tot trifazata, dar nu folosesc nici un aparat trifazat, ci o folosesc ca 3 faze independente relativ balansate. Daca as pune panouri probabil as pute 1-2 seturi independente, cate unul pe o faza, si refac legaturile in tablourile din casa, e banal - stiu cum, am sculele si materialele, ca am mai facut sau refacut cateva tablouri in ultima vreme.

Informatia cu 1kW din 5 instalati e ceea ce ma interesa, e suficient ca sa pot sa fac o dimensionare. Trebuie sa vad cate panouri incap pe casa si cum pot sa le pun, ca am acoperisul cu o panta pe est si una pe vest, asta inseamna o faza dimineata pana dupa-amiaza si una de la pranz pana seara. Am un mic triunghi pe sud, dar nu cred ca incap 2kW acolo. Trebuie sa verific daca exista vreo solutie de a pune bateriile la comun intre 2 instalatii, teoretic e posibil cu comutare automata (simuleaza ca se incarca din retea, nu din MPPT), dar nu stiu daca se poate si balansata. Prea multe complicatii, deocamdata.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,648
Panourile mele sunt spre sud-sud-est, a fost mai simplu. Vezi că multe controllere/invertoare sunt eficiente pe la tensiuni relativ mari (de pe la 300V DC încolo), ceea ce îți limitează un pic modul în care poți face instalarea în "strings", cum le zic ăștia la panourile înseriate, cât și alegerea panourilor. La tine ar trebui cel puțin două separate, posibil 6 dacă vrei pe fiecare fază (nu știu cum negociază invertoarele cu stocare trifazarea, dacă pot folosi același string în paralel).
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,930
Exista invertoare la care se pot lega si mai mult de 2 string-uri de panouri si fac MPPT pe fiecare separat.
De asemenea exista si micro-invertoare care se monteaza pe fiecare panou in parte, bonus elimina problema umbririi unui singur panou din serie.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,648
Cam asta a fost luna mai, între 41 și 65% consum din panouri pe zi, cu o medie de 54%

1654162686652.png 1654162750907.png
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,319
O extinzi? A fost vreme buna luna trecuta, de la 54% ai potential sa mergi spre 80-90.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,648
Restul consumului e în perioada în care nu am soare pe panouri, ca să obțin mai mult trebuie încă un string de panouri pe altă direcție (unde nu am acoperiș; panourile actuale sunt sud-sud-est, produc de pe la 5 dimineața la 6 seara), dar asta ar rezolva doar 5-10% în plus, și baterii, unde o soluție ok costă mult și necesită un spațiu pe care nu-l am (n-aș vrea să stau cu baterii pe litiu în casă). Apoi se mai poate rezolva din programarea activităților (spălat rufe/vase/gătit/etc în timpul zilei) dar asta nu e întotdeauna posibil.

Mai e și problema tipului de consumator; fiind limitat la a produce cât consum, limitarea se face cu un contor care detectează consumul și comandă invertorul să dea tot atâta putere. Ei, chestia asta are o latență de 1-2 secunde,. Problema de ex. apare când am consumatori care comută o sarcină destul de mare și foarte des, ex. imprimanta 3D, care poate să comute sarcini de 50W + 300W o dată la câteva secunde și se cam zăpăcește invertorul. Tot la imprimantă, odată pornită o printare cam trebuie să termine, nu pot să zic "ok, s-a terminat soarele, continuăm mâine".

Acum caut pe cineva să îmi facă hârțogăraia de prosumator, care ar rezolva o parte din "problemă", inclusiv asta cu limitarea consumului, pentru că invertorul ar merge la maximum.
 
Last edited:

Thor

Membru Junior
Joined
Dec 6, 2004
Messages
2,126
Am făcut cerere la e-Distribuție pentru spor de putere de la 5kW la 7kW, pentru apartament. Asta a implicat plata a vreo 2 taxe către e-Distribuție, realizarea unui dosar (fără șînă) de către un electrician autorizat ANRE șî multă birocrație. În urma acestui efort am aflat că:
- dezvoltatorul și-a băgat picioarele în i7, planurile de proiectare a instalației electrice nu corespund cu implementarea de pe teren privind numărul de circuite, capacitatea lor sau modul de realizare a tabloului electric.:capu: Aparent totul e ok și nu e nimic de remediat, până când îi ameninți că au de respectat o garanție. :dracu:
- că avizul tehnic de racordare a așteptat 3 luni să îl ridic de la sediul e-Distribuție, deși mi l-ar fi putut trimite pe mail:capu:
- e-Distribuție mi-a schimbat contorul electric, dar nu și nenorocita aia de siguranță generală de 20A are limitează puterea. :capu:
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,869
Du și tu rackul de servere înapoi la serviciu :smile:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,319
Mie mi-au redus de la 30KW la 20KW pentru ca nu au suficienta capacitate in transformatorul de medie tensiune. La un consum total de vreo 40kw/zi, o limita de 20kw e total neinteresanta, nu cred ca am atins vreodata macar 10KW.
 

Thor

Membru Junior
Joined
Dec 6, 2004
Messages
2,126
Nu-i vorba da rack de servere, e doar o plită cu inducție de 7kW. Care nu va merge ever la maxim, dar e bine să fim prevăzători.

AdrianB1, la 20kW ai trifazic nu?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,319
Da, altfel nu se poate in Romania. Am vazut legaturi de 50 sau chiar 63A in UK, unde aia au totul pe electric, cred ca in conditii speciale au si 100A, dar rezidential nu primesti nici 50A in Romania.

Insa desi instalatia e trifazica, e utilizata 100% ca un set de 3 monofazice. Sunt vreo cateva sigurante (MCB) tripolare si chiar si un diferential, dar toti consumatorii sunt monofazati. O sigura data a functionat ceva trifazat, un utillaj de facut șapă adus de niste baieti care au turnat la frate-meu, dar i-am legat direct in tablou ca nu exista nici o priza montata.
 
Top Bottom