Curent, gaze, apa

hulubei, ce propovaduieste guvernul nu e rentabil economic pentru nimeni, e doar capital de imagine si flexat muschii de socialisti: subventionezi chestii care nu renteaza, cu banii altora care ori sunt prea prosti sa isi dea seama ce se intampla, ori prea corupti sau co-interesati, ori nu au nici o influenta in decizii.

Programele "verzi" nu sunt rele in esenta, dar cam toate implementarile sunt groaznice. Germania a inchis centralele nucleare din motive "ecologice" (sa nu fi fost arangamentele lui Merkel cu rusii ca sa tina dependenta de gaz sus? ca centralele nucleare chiar nu emit CO2), programe gen rabla sunt o tampenie (pui limite de poluare, isi schimba omul masina poluanta pe banii lui sau renunta la ea), bateriile sunt nerentabile in sisteme foarte mici, certificatele de carbon sunt o prostie, marirea limitei de productie la prosumatori care ii face producatori in toata regula, etc.

Stii, unele tari sunt frumoase, pacat ca sunt populate. In cazul asta, guvernate. Mai ales cand politicienii nu sunt nici economisti, nici oameni de afaceri si unii dintre ei nu au muncit o zi in viata lor, dar li se pare ca unele idei suna bine si ajung sa sustina initiative legislative de rotunjire a numarului Pi la 3 (nu e banc, e realitate).

Dar, la final, nu inteleg discutia: tu cand iei in calcul o optiune ii acorzi puncte in plus in evaluare pentru ca vine de la guvern?
 
Nu vorbeam strict de mine desi sunt constient ca si eu pic in plasa aceea. Dar imi aduc aminte de discutiile cu "loatz dizal" ca de fapt poluarea e mai mica decat la benzina. Ba nu, treceti la benzina, adica hai hibrid. Dar cel mai bine electric. Erm, cand ne reintoarcem la combustia interna pentru ca poluarea e prea mare la electrice?
E un exemplu.
Cam la fel ca fumatul de care nu m-ar mira cand se va termina, sa se recomande in scopuri medicinale.
Cam la fel ca lupta impotriva drogurilor (pe care o vad profitabila sa lupti impotriva ei si la fel de profitabila sa fie ilegala). Daca ar avea omul voie sa se drogheze cat vrea, cum vrea, de unde vrea, ar aparea lupa preturilor si toti ar vinde mai ieftin, singurul castigator ar fi narcomanul. Acum e greu, e scump.
Dar in general luptele pentru mediu mi s-au parut apa de ploaie. La fel ca si cele pentru sanatate (hai ca nu a trecut atat de mult timp de la COVID si vaccinari).
 
Credeam ca in marea parte a timpului aberam aici :smile:
Revenind la ce ai postat tu legat de UPS, practic m-ar interesa un "UPS" doar pentru faza pe care am aparatura electrica din casa exceptie plita si cuptorul ce sunt pe fazele lor alaturi iluminat. Sper ca plita pe inductie si cuptorul nu sunt asa sensibile la caderi scurte de tensiune. Iar pentru o singura faza imi trece in cap ideea de a avea un UPS de capacitate nu neaparat foarte mare a bateriilor dar care sa poata sustine consumul meu uzual pentru o perioada scurta de timp si sa fie montat exact inainte de consumatori astfel incat sa incarce din panouri+retea.
 
Nu am studiat problema, mi-au venit doar niste idei la nervi la un 8 dimineata cand a tzaspea oara m-am trezit cand chestiile de prin casa piuiau in weekend cand reporneau. Problemele acestea nu le aveam in oras. Am sesizat ca unele deviceuri nu pornesc optim, mai au nevoie de un reboot. Pe langa frustrarea asta, e si problema ca nu sunt mereu acasa iar ceilalti in locuinta nu sunt inclinati tehnici si rabdatori sa inteleaga ce au de facut sau macar sa observe ca nu totul mai functioneaza. Si pentru ca aveam un UPS din aceeasi categorie dar de podea, varianta 1500VA pe care tineam doar centrala termica, pompele si rackuletul in care nu am servere reale ca si tine (doar un NAS facut din piese de la stii tu cine si inca un micro-SFF), practic o parte din consumul ala de a mentine hardughia il pierd acolo si as putea sa mut consumul mai in "amonte" si sa sa am in circuit si restul de aparate de prin casa.
Credeam ca solutia e simplista plecand de la premisa ca in sistem on grid de panouri, in mod "virtual" in loc sa alimentez tot ce e prin asa, alimentez UPS-ul care de fapt se va ocupa de alimentarea casei, insemnand consumul casei la momentul respectiv+cel al UPS-ului, gresesc? Practic pentru panouri ar fi ca si cum singurul lucru bagat in priza este UPS-ul. Cel putin pe faza aceea. Nu stiu cat de sensibile sunt controllerele de la cuptor si plita pe inductie si nici sistemul de inductie insusi, la caderi de tensiune, dar sigur nu am auzit atat de multi oameni cu ele arse precum cei cu centrale termice pe gaz :biggrin: Iar o defectiune acolo cred ca e mai ieftin de acoperit cu un echipament nou, decat cu un UPS sau doua extra. Cel putin daca se ard o data la 2-3 ani cand oricum sunt si iesite din garantie.

Oricum, pana acolo mai rabd putin caci fondurile au ajuns foarte limitate pe moment. Panouri inca nici nu am si inca din calculele mele si ale altora in contextul meu, nu ma ajuta cu nimic financiar, daca le pun pe banii mei iar vestita Casa Verde e iar moarta in papusoi,

Apropo de chestia cu masina electrica si panourile. Vad foarte multi oameni care considera un fel de winning situation doar ca nu ma prea prind cum fac ei sa fie si acasa in timpul zilei (cat intamplator soarele straluceste) ca sa incarce masina din productia proprie.
 
Cea mai mare parte a invertoarelor solare nu functioneaza in mod hibrid. Sunt unele care o fac, dar instalatia aia trebuie aprobata si facuta de cineva autorizat, etc. Niste multi bani. Asta din cauza ca daca scapa cumva energie in retea si se prajeste electricianul care a venit sa repare defectiunea o sa iasa urat.
Plitele cu inductie au mult EMF pe acolo si daca le prinde in momentul prost ... dar ma rog, nu e un risc urias.
Cuptoarele sunt practic o rezistenta electrica, doar partea de control poate fi afectata.
Mergi pe UPS, asta e cea mai mica investitie. Dar nu te gandi sa cascadezi doua UPS.
 
Wow, tocmai ce plecasem catre bucatarie, pe drum auzeam cantecelele copilei si nu ajung in bucatarie si aud "nu-ti place ca s-au oprit". Ceva suficient cat sa omoare dockingul in care sta laptopul pe care bagam sesiunile de YT si statia si ea "off" (power on/off digital).
 
Ei, te obișnuiești și cu viața la țară. Mai pică un copac, mai sudează vecinii... Te obișnuiești să verifici care fază e mai puțin utilizată, să pui chestii pe ea, începi să te uiți de AVR-uri...

1705063939064.png 1705064131165.png
 
Interesant trendul de la tine.
Da, am inteles ca si berzele cand migreaza provoaca pagube :biggrin:
Am "scanat" faza cea mai buna si am si facut ceva sesizari si a primit imbunatatiri sesizabile si faza proasta.
Am descoperit si la mine un trend de scadere sesizabila, probabil cand vecinul baga la incarcat hibridul si am o senzatie ca cineva si-a instalat panouri in zona caci aveam prea des ziua momente cu 250v.
Problemele deranjante de care imi e teama sa nu se transforme in catastrofe sunt aceste caderi bruste de uneori nici macar o secunda as zice.
 
Tensiunea aia mai mare cred ca e acolo cand e consumul mic. Oarecum de asteptat, asa functioneaza treaba.
Multe surse in comutatie o duc relativ bine la intreruperi asa de mici.
Daca ai ceva asa de sensibil poate un AVR nu e rau .. dar intai documenteaza-te.
 
La ai mei (de unde-s graficele) nu-s berze :smile:. Al doilea e de anul trecut, primul e de zilele astea - se vede o îmbunătățire, au făcut un upgrade de transformator în zonă anul trecut. Ce mai fac ei la sesizări e o echilibrare a fazelor, mai mută consumatori de pe o fază pe alta.

La mine e ok, toate instalațiile sunt îngropate și transformatorul e la 100 de metri, nu prea scade sub 230V, mai ales că mai am 2 vecini cu panouri. Dar tot mai e util UPS-ul de 2 ori pe an, plus că dacă am vreo modificare de făcut sau bag prostii în priză nu îmi pică toate alea. Dar clar n-am cuptor etc pe el.

1705065474702.png
 
hulubei In intervalul 208-260V aproape nici un aparat bagat in priza nu o sa aibe nici un fel de probleme. Considera ca e ok. Peste, poti rezolva usor cu un releu de monitorizat tensiunea si un contactor in tabloul primar, dar ala doar taie curentul cand iese din valorile acceptate, nu e regulator de tensiune.

Eu m-am uitat dupa UPS-uri cand mi-am dat seama ca bateriile nu sunt o solutie. In prima faza am pus chestiile esentiale pe UPS, in pasul 2 am pus pe UPS un circuit care alimenteaza centralele si hidroforul, astea sunt cuplate la un UPS enorm cu extender, are 12 baterii pana acum si daca mai gasesc inca un extender o sa aibe 20. Dar chestiile astea sunt destul de rare si de scumpe, eu il am pe asta de la o firma care l-a inlocuit cu ceva mai mare si care voia sa il dea la reciclat, adica nu am platit decat bateriile noi, altfel nu era economic viabil. Fiind UPS e alimentat din priza, ziua inseamna ca ia curent din panouri si noaptea din retea. Daca l-as scoate din priza seara nu ar tine peste noapte, bateriile au doar vreo 2kWh si consumul e variabil, dar peste valoarea asta; in plus, as distruge bateriile in cateva saptamani sau luni de descarcare serioasa in fiecare noapte.
 
Cam planul tau il am si eu doar ca sper sa ies la o scara mai mica din punct de vedere capacitate. Si evident, tot asa, el cheapo fara sa ma apuc sa iau chestii de noi acolo unde se poate.
 
La dimensionarea unui UPS nu se aplică logica „alimentez totul cu excepția X Y și Z”, ci invers, alimentezi doar acele echipamente care sunt absolut esențiale de a nu avea alimentarea întreruptă. TV-ul și boxa minionei nu intră aici.

Dacă o întrerupere mai scurtă de o secundă face unele electronice să o ia puțin razna, atunci poate de fapt ai nevoie de un contactor care intenționat să taie complet alimentarea unui circuit întreg când tensiunea de alimentare iese din parametei pentru un interval timp de ț milisecunde, și să cupleze contactorul din nou doar după Ț secunde de la reintrarea în parametri. Așa garantat se va opri alimentarea la orice timp de minim Ț secunde.

Și, desigur, îți trebuie circuite separate prin casă și probabil prize identificate distinct pentru alea cu dedicație pentru un echipament sau altul fiindcă trec prin UPS, alea care trec prin contactor, și alea care-s pe direct.
 
Last edited:
Nu stiam de contactor. De fapt nu am nevoie neaparata de functionare continua la nimic. Intr-adevar, cam nimic nu e esential in casa pentru a merge neintrerupt. Nici macar home serverul atat timp cat productia e propria casa si atat, fara contracte, fara SLA-uri. Ca pica HomeAssistant 5 minute nu e tragedie. Eu de fapt vreau sa ma asigur ca nu se strica nimic sau ca atunci cand sunt plecat de acasa cateva saptamani, ca nu trebuie sa ma chinui cu videocall prin whatsapp sa explic oare du-te acolo si hai sa imi arati ce se vede in cutare loc si apasa aia.
 
Piesele principale ar fi
+ un releu de întârziere pentru reaclanșare (altfel reaclanșează imediat ce se remediază problema). Releul de monitorizare comandă contactorul să dea curent casei doar când detectează că tensiunile sunt ok pe faze, că succesiunea fazelor e corectă etc.

Dar dacă întrebi de astea, probabil nici restul instalației nu e cine știe cum făcută, cheamă un electrician bun ca să se crucească și să-ți zică ce trebuie făcut, că sunt 90% șanse să nu ai loc cu drăciile de mai sus în tabloul actual, și să nu fie nici alte lucruri bine făcute, dacă nu ți le-au pus de la început.
 
Back
Top