Vin si eu cu alta abordare, ca si eu am crezut ca e-bike e pentru lenesi grasi si am descoperit ca nu e chiar asa. Doar ca multi lenesi grasi asta fac cu ele si ca atare lasa aceasta proasta idee. Sunt in realitate excelente pentru antrenament de fapt dar si pentru faptul ca iti permit chiar si atunci cand esti foarte antrentat, sa ajungi in locuri in care altfel nu ai fi ajuns. Iti vin idei stupide "oare merge sa urc si tampenia aia?'. Apoi au o geometrie mult mai agresiva pentru coborari decat full-suspensionurile de XC. Sau aproape tractoare de downhill, ce le face intr-un fel mult mai sigure pentru neintiatii care vor tare la vale, da, grasii aia care dupa ce au urcat ranjind la toti sarakii fara electrice transpirati, acum ii da la o parte la vale fara emotie. Dar e buna si pentru pentru cel care este efectiv incepator pentru ca il poate salva de multe oase rupte. Nu vreau sa stiu totusi cum e sa te loveasca dracia aia de 25Kg in locul uneia de 10Kg.
Acum hardtail electric, asta nu inteleg nici eu. Cunosc printre prietenii mai care inca se incapataneaza cu hardtails. Sunt macar de carbon,
miahi, nu inteleg de ce si HT si aluminiu. Mi se pare din experientele avute nici cal si nici magar. Dar asta e alta discutie si in fine, are si ea avantajele ei care poate la tine stralucesc. Doar ca pentru mine dupa ce am fost mare cititor de vai ce fain e aluminiul si de naspa carbonul si incecand sa imi placa aluminiul in fel si chip, am ajuns sa zic sa nu mai vad aliminiu in viata mea exceptie pentru bicla de sat.
Acum, asa cum zicea si
miahi, sunt motoarele Bosch care sunt si nu sunt ok. Macar se repara am inteles destul de usor, existand piese de schimb si deja exista know how. Mai greu cu motoarele de la Specialized (Borse parca).
In fine, nicio bicla de peste 2000 EUR sh nu te astepti sa nu te coste nimic pe perioada folosirii ei. Asa cum nu iti iei Audi sau BMW sh si te astepti sa te tina o vesnicie sarind daca se poate si schimburile de ulei.
Ce mai e de luat in calcul e faptul ca sunt grele din start majoritatea. Si asa ca nu mai conteaza asa mult echiparea. Tot ce e Deore sau SLX de la Shimano si echivalentul de la SRAM este mai mult decat excelent si nu mai conteaza diferenta de gramaj cand oricum bicla are 25 de Kg. Deore sau SLX actual sunt peste orice era XT si XTR acum 15 ani. Cine crede ca un XTR ramane XTR for life e doar un romantic. Poate ca va avea materiale mai pretioase in componenta, dar ca si functionalitate si performanta, lucrurile evolueaza.
Acesta este motivul pentru care de fapt electricele de rand nu sunt mult mai scumpe, pentru ca poti compara un full sus cu XT-XTR super light cu un eMTB mediu cel mult ca si echipare. Banii de motor si baterie ies din echipare.
Designul si ala tine cont mai mult doar de rezistenta. Nu cum sa faci sa o faci si mai rezistenta ca generatia anterioara dar scazand inca 10% din greutate. Efectiv e mult mai usor sa faci asta si deci si mai ieftin. Cu scule mai ieftine, cu oameni mai ieftini, cu ingineri mai ieftini. Si asta nu e doar la cadru, e valabil si la roti.
Mai e de luat in calcul, baterie si motor mare sau mici. Alea mici (SL) au avantajul ca uneori au bateria usor interschimbabila. Cand stii ca faci ceva la limita sau chiar peste puterea unei baterii, cari la rucsac alte baterii pline. Dezavantajul, ca o baterie descarcata, cantareste tot atat in spate fata de un bidon cu apa pe care da, il bei si il muti in burta, dar apoi il transpiri sau mergi la buda si pe parcurs te usurezi

Sunt si biclele mai usoare si unii ar zice mai manevrabile la chestii, daca esti foarte tehnic. Eu personal nu as merge pe ideea unui SL. Prefer un full sus de XC cand stiu ca se poate merge pe bulane si e eventual o tura epica lunga de foarte multe ori in care e inclus poate si ceva-ceva asfalt si daca e doar nebunie pe 20-40km, poate as lua direct un eMTB cu bateria si motorul mare.
De pe la cunoscuti, inteleg ca Orbea ar fi o varianta buna ca si brand. Ei par multumiti de alegerile facute. Chiar si SL dar au si bulane. Altii merg pe Specialized, dar acolo e de documentat, variatia e mare, trebuie sa iti fie clar ce vrei, nu e un simplu lucru pe care il iei si va fi bun la toate si orice.
De luat in calcul ca iesirile mixte se dilueaza rapid chiar si intr-un grup bine conturat, odata ce apar electricele. Oricat de antrenat esti nu poti tine pasul nici cu un incepator pe electrica. Am avut multe iesiri family la care am ajuns la final cu timp foarte bun, zici ca am fost la concurs si nu cu neveste la pachet. Dar nevestele si grasii pe eMTB si in general pe turbo. O tura din asta de 30Km e ok chiar si pe turbo pentru fete, pentru grasi, nu prea. Dar si asa ne puneam problema ca dupa ce ne-au alergat fetele, la final e posibil sa facem schimb si sa caram eMTB cu baterie descarcata dupa ce ele ne-au alergat pe turbo. Sa mai zic ca nici la vale cu toata tehnica nu ne era usor sa recuperam din avantajul lor, datorita geometriei?