Bicicleta mea a ramas departe, asa ca in ultimele zile am imprumutat 2 biciclete diferite ca sa dau cate o tura. Desi sunt facute toate de mine, cu acelasi cadru, furca si roti, au diferente teoretic marunte: angrenaje si casete (una e 3x9, una 2x10 si una 3x10), sei, pipe (chestia aia mai lunga sau mai scurta care prinde ghidonul de gatul furcii), pedale si cauciucuri. Toate chestiile astea ar trebui sa aibe un efect minim, dar am descoperit ca e urias.
- rapoartele sunt mai diferite de cat ma asteptam
- geometria bicicletelor e diferita, in special din cauza pipei si ghidonului, dar si a seii. Asta face ca pozitia pe bicicleta sa fie substantial diferita, dar si stabilitatea e diferita, de pilda cand merg fara maini pe ghidon
- cauciucurile cu crampoane mici (RaceKing) franeaza mult mai prost pe asfalt decat unele fara crampoane (nu stiu numele, sunt lasate cu bicicleta de departe), dar toate franeaza foarte prost in comparatie cu o motocicleta, de pilda
- uzura se manifesta foarte diferit: la o bicicleta pedalele si furca (Shimano Saint sunt pedale de downhill, te astepti sa fie nemuritoare, sunt doar reci; furcile RockShox necesita extrem de multa intretinere fata de Manitou, de pilda), la alta franele (trebuie aerisite cam des), la una s-a busit strangatorul tijei de sea, la una strangerea axului rotii fata (RockShox sucks), la una s-a intepenit total surubul limitatorului de cursa a deraiorului spate (XT, nu ceva de duzina) si tot asa.
Cred ca din cele 3 biciclete as face 2 in stare excelenta, altfel am de facut service la 2 furci, de schimbat un set de pedale (Saint de la 40 de euro s-a facut 200
), un ax fata pe 15mm, unul pe spate Syntace X-12 si diverse piese mai marunte. Cel mai multumit sunt de Magura (toate franele, sunt excelente), moderat de Shimano (transmisii, schimbatoare, bune dar cam ruginesc) si Mavic (roti) si foarte nemultumit de RockShox, SixSixOne. As mai fi luat un ghidon de carbon, dar si acolo preturile au crescut de la mult la astronomic, si am de cumparat o sea in locul celei donate de
puterfixer, cu care nu se intelegea anatomic; a fost potrivita, dar s-a rupt de la uzura si nu mai au in Decathlon modelul asta.