Bicicleta - unde/care/cum/de ce?

  • Thread starter Thread starter L
  • Start date Start date
Da, power management-ul la telefoane e acum complet stupid. Cei de la insta360 nici nu s-au mai chinuit, dacă nu ai ecranul telefonului pornit și aplicația lor afișată, nu mai înregistrează traseul. Ceea ce e stupid, dar într-un fel îi înțeleg - și dacă dai toate drepturile posibile aplicațiilor, telefoanele au schedules care taie drepturile din când în când, că de ce nu.
 
Asta e altă chestie faină - nici măcar asta nu mai funcționează mereu. Eu am făcut o aplicație Android care are nevoie de aceleași chestii - GPS și always on display, și practic acum folosesc două biblioteci GPS și două moduri diferite de a ține ecranul pornit, că mă suna omu' de pe câmp că i se închide ecranul, sau nu merge GPS-ul. Și asta folosind google maps, care în teorie ar trebui să se integreze direct și să te scape de probleme de genul.
 
Acum niște ani („pe vremea mea”) era nasol cu pollingul GPS fiindcă mânca baterie nasol de tot. Îmi amintesc de o discuție despre asta, în care am aflat că diferite aplicații optimizează consumul bateriei vs. acuratețea traseului prin interogarea GPS-ului după proprii algoritmi. Aveam ceva aplicație de sport tracking pentru biclă și făcea zig-zag-uri aiurea cu MTB-ul, dar pe șosea era ok. Asta fiindcă interoga poziția, viteza și direcția de deplasare, calcula în funcție de viteză cam peste cât timp mai trebuie să facă următoarea interogare în funcție de viteză (te miști încet, interoghează mai rar fiindcă nu servește la nimic să ai puncte la câte juma' de metru unul de altul), și apoi intra în sleep. Dar asta pe trasee mai tehnice și întortocheate dădea niște praștii de trasee. Și iaca așa un GPS logger dedicat, un Arduino cu GPS și un microSD într-o cutie ermetică, poate fi mult mai avantajos pentru înregistrat trasee decât poate face o aplicație pe smartphone.
 
Nais, da' la mine nu e cazul la biţă de 500 de lei şi overclock cu încă vreo 500 de lei. E bine aşa, doar enervant pe alocuri. :)
PS: am schimbat ghidonu', pipa şi manşoane, da' acuma e enervant cu schimbătoarele rotative. :D Aşa că probabil le-oi schimba şi pe astea.
 
Mult timp (cât Samsung Note existau și aveau receptor de ANT+) am folosit telefon + senzori pe bicicletă (viteză, cadență etc). Dar mai nou cam orice smartwatch are GPS ok-ish, și pot să țin telefonul într-un loc mai safe, cât timp nu fac streetview în boscheți (când mă lovesc de limitarea cu insta360).

Acu un ceas mai bun poate să scoată ceva utilizabil și în pădure (acolo-s 6 treceri una după alta, cât așteptam pe cineva, cam +/-2.5m deviație).

1724671170476.png
 
Mai era o problemă la înregistrarea de trasee - cât de complex poate fi un traseu înregistrat ca să fie acceptat de aplicația/portalul/whatever înainte să pârțâie eroare că e mult prea detaliat traseul: 10.000 puncte? 100.000 puncte? 500.000 puncte? GPS logging is all fun and games until it's not.
 
La mine e şi Ceaina fone, Oppo Reno something. Băgaţi zoom in pe capete, la cum zumzăie acolo deduc că precizia la GPS e aşa, cum scrie pe Aliexpress: "please allow 1-3cm for manual measurement error". :hihi:
Am la îndemănă un Samsung Galaxy S8, poate 'oi face o probă cu ăsta.
 
Sunt puțini furnnizori de chipset-uri. Dar fiecare producător devine creativ cu dispunerea antenelor, configurarea software optimizată pentru calitate sau economisire baterie. Uneori e doar prostie, lipsă de testare. So YMMV.
 
Sunt impresionat. Mixed feelings, ma intreb cum de Bosch nu e in stare sa faca un sistem mai bun decat DJI dupa atatia ani in piata, dar asta e. Bicicleta din clip inca nu e disponibila la vanzare si nici nu are un pret anuntat, modele de la alti producatori inca nu sunt pe piata, dar sper ca in urmatoarele luni o sa apara si in 1-2 ani sa fie accesibile ca pret - nu ma astept sa fie ieftine, dar nici sa coste cat o motocicleta.

Una din asta ar fi ideala pentru fiica-mea, ca sa mergem impreuna prin zone pe unde ea nu poate pedala. Eu am bicicleta mea veche si imi place la nebunie, o sa o folosesc in continuare, dar s-ar putea sa am probleme sa ma tin dupa ea :wink: (unde e iconul cu bicicleta?)

 
A atins un pic subiectul mentenanței și al curățeniei, care pentru un MTB electric poate fi relevant. Parcă miahi zicea pe undeva că Bosch are o certificare de water ingress de toată jena, deci spălatul cu furtunul se cam face strângând din buci.

Dar ce mă deranjează e încapsularea acumulatorului în cadru. Alo, acumulatorul e un consumabil cu număr limitat de cicli de încărcare, ca ce chestie decide producătorul că ar trebui să mă abonez la schimbat bicicleta (foarte scumpă) o dată la câțiva ani doar fiindcă bateria e pe ducă?
 
DJI Amflow are o plajă de preț anunțată, 8-12000€. Nu par să vrea să distrugă piața.

Am înțeles că le-a mai venit mintea la cap la Bosch cu generațiile mai noi, IP rating mai bun, nu mai huruie motoarele, e ceva mai bine. Ah, nu se potrivesc pe cadrele vechi pentru că au schimbat poziția șuruburilor de prindere? Ah, păi oricum vroiai o bicicletă nouă, doar nu stai cu aia de acum 2 ani, ca săracii.
 
Cred ca se poate schimba demontand asamblul motor-angrenaj si scotandu-l pe acolo. Sigur nu e turnat tubul peste acumulator.

LE. Motocicleta mea inca se gaseste la vreo 7000 de euro, noua, iar varianta mai offroad e vreo 6000 de euro. Pe o bicicleta din asta nu as da mai mult de 3000 si aia cu greu (pentru ca mi se pare ca nu merita nici atat). Bicicletele electrice nu mai sunt nici novelty si nici atat de exclusive pe cat vor ei sa para.
 
Nevasta trebuie să facă naveta de la țară la oraș și, cum are o problemă în general cu orientarea și ținutul drumului drept, condusul iese din discuție. Dar cu bicicleta se descurcă. Mai șerpuit, dar aia e :D Eh și atunci a folosit o ofertă de la serviciu pentru ceva sistem de job bike, prin care și-a ales o biclă electrică în ceva sistem de rate mai dubios.

După mult bănănăit printre modele, în cele din urmă a ales o QIO Eins P-5 care are roți de 20" cred și e suficient de scurtă cât să încapă ușor în tramvai. Cu asta, naveta înseamnă că trebuie să meargă pe biclă prin pădure doar până în orășelul alăturat și de acolo să o urce comod în tramvaiul suburban care merge în oraș unde devine metrou și o lasă destul de aproape de serviciu. Cadrul e de aluminiu și multe componente sunt de bun simț la greutate, dar tot are aproape 27kg. Motor Bosch Performance generația a 3-a cred cu controale wired, ecran wireless BT, baterie ușor detașabilă de 545Wh cu care face vreo 4 drumuri, schimbător Nexus în butuc și drive pe curea, frâne hidraulice pe disc, ghidon ușor de deblocat și rotit ca să nu deranjeze în tramvai. Na, își face treaba foarte bine, doar zilele astea când e încă totul înghețat prin pădure a evitat să o folosească.

Dar de banii ăia către 5000€ puteam lua un microcar cu multiple avantaje, dacă n-ar fi fost problema cu condusul. Aia e...
 
Distanța nu e mare, dar suntem într-o zonă deluroasă submontană, traseul de biciclete scurtează drumul mai ocolitor al mașinilor și trece printre dealuri, un pârâiaș drăguț și niște păduri faine cu cântec de păsărele, dar includ și niște cățărări pe care altfel cu un city bike nu prea le reușești. Și treaba e că merge la birou sau la notar unde nu prea poți să apari transpirat murat. Deci trebuie ca bicla să fie 1) compactă pentru tramvai și 2) asistată electric, ceea ce adaugă greutate.
 
Am inteles, are sens. Si da sens si felul in care trebuie sa arati la destinatie :D Dar autonomia se va descurca, mai ales ca e totusi putin "challenging" traseul? Banuiesc ca ideal ar fi sa tina pana acasa.
 
Pe testatea, poate face acest traseu dus-întors timp de 4 zile până să fie o idee bună să punem bateria la încărcat că poate-poate nu mai ține și a 5-a oară. Încerc să evit deteriorarea acumulatorului prin cicli prea deși de încărcare. Mi se pare că are un sistem cam tâmpit de încărcare: îl duce full apoi se deconectează complet, apoi după ceva timp iar începe încărcarea și tot așa. Dacă nu deconectez fizic încărcătorul, pe parcursul unei nopți face de mai multe ori top-up și nu știu cât e de sănătos.

PS: mi-am amintit că aveam traseul salvat pe komoot. De acasă până la tramvai sunt 6,5km și predominant la vale (coboară 110m) încât nici nu prea apuci să-ți faci vreo încălzire, dar și urcă 20m în două bucăți, una ca să treacă pe pasarela peste autostradă și alta de 15m destul de abruptă. Iar la întoarcere, să te dai jos din tramvai și să intri direct în 6,5km cu 5 urcușuri, 2 fals plat-uri scurtuțe și coborâre abruptă pe bucata aia cățărată de dimineață, meh.
 
Last edited:
Back
Top