Articole interesante - Linux

Discussion in 'Software și sisteme de operare' started by creizi, Oct 19, 2003.

 1. satov

  satov Membru Senior

  LoL, articolul asta aproape ca ma starneste si pe mine (kind of a linux guy) sa pornesc un flame anti-linux.

  La fiecare versiune de kernel se schimba API-ul. Incearca sa-ti bazezi un produs serios pe linux, sau sa scrii un driver pt linux, si sa vezi ce fericire cand in noul kernel functia _assign_process a fost redenumita in _assign_process_to_processor de un programator inspirat (si asta e o schimbare minora). Si apoi petrece-ti luni de zile sa te asiguri ca produsul tau e din nou stabil, ca atunci cand apare urmatoare versiune de kernel sa realizezi ca iti doresti ceva din functionalitatea lui, dar reintegrarea inseamana alte luni de timp pierdut.

  Linux ofera multe avantaje, procesul de dezvoltare e mai rapid, dar aduce si un car de probleme. Nu mari pt geek-ul care face development pe calculatorul de acasa, dar critice atunci cand ceea ce construiesti trebuie sa poate fi mentinut si dezvoltat pe termen lung.
   
 2. wirespot

  wirespot Membru Senior

  Dacă-i vorba numai de redenumiri de funcţii nu mi se pare mare lucru. Dacă o companie e serios pornită să ofere un driver cred că pot să-şi permită măcar un om full-time care să aibă grijă de chestiile de genul ăsta.

  În al doilea rînd, unii dezvoltatori de kernel sînt porniţi să descurajeze incluziunile de chestii closed-source pe cît posibil, am observat. Dacă un driver e open-source îl actualizează diverşi din comunitate sau chiar îl includ în kernel.
   
 3. Pisoi

  Pisoi Monsieur Pussycat

  Toppling Linux - Software radical Richard Stallman helped build the Linux revolution. Now he threatens to tear it apart.
  E interesantă partea despre comportamentul lui Stallman, pentru obsedaţii de "free as in freedom". Ăsta nu e un om normal şi nu în sensul de geek/nerd, no offense. Nu degeaba s-a desprins mişcarea open-source, a pragmaticilor.

  Problema pe care mi-o pun şi eu este: ce se va întâmpla cu Linux dacă unele grupuri, controlate de FSF, vor adopta GPLv3, pe când altele vor păstra GPLv2? Pentru că cele două pot fi incompatibile, în anumite situaţii. Ce nu am realizat până azi este cât de mult cod Linux (non-kernel) este sub copyright-ul FSF. Trecem la BSD?
   
 4. Styr

  Styr Follower of the old ways Sugar daddy

  Trecem cu totii la windows :biggrin:
  Imho nu e are rost sa ne alarmam ca o sa cada drobul de sare peste copil, inca.
   
 5. wirespot

  wirespot Membru Senior

  Pisoi, articolul din Forbes mi se pare excesiv de dur şi alarmist. GPL 3 nu se caracterizeaza prin genul de modificări descrise acolo, şi nici Stallman nu mi se pare chiar atît de maniac. Sigur, are o monomanie în direcţie software liber dar poate că e bine să fie cineva dedicat pînă la exces.

  Open-source e doar un mod de-a dezvolta aplicaţii software, o metodă, la fel ca extreme programming, de exemplu. Software-ul liber e alt concept, mai cuprinzător.

  FSF este o fundaţie non-profit şi nu deţine copyright pe softurile licenţiate GPL. Autorii respectivi îl deţin, FSF doar a compus licenţa, o foloseşte cine vrea. Iar FSF face şi multe lucruri bune, cum ar fi să reprezinte gratuit autori implicaţi în procese în care subiectul îl constituie GPL.

  Cu Linux, adică cu kernelul, nu se va întîmpla nimic. Linus se opune GPL 3 din cauza prevederilor legate de DRM, faţă de care are o poziţie diferită. Părerea mea personală e că poziţia lui Linus e prea pur tehnică, dar în definitiv el e omul al cărui fler a condus dezvoltarea Linux pînă în prezent.

  Schimbarea licenţierii kernel-ului este teoretic posibilă dar practic nu. Conform legii copyright-ului, pentru asta ar trebui ca toţi autorii (adică toţi cei care au contribuit vreodată) să fie de acord, ceea ce pune probleme practice extrem de mari. Şi asta-i valabil pentru orice soft licenţiat GPL2 sau altcumva.

  P.S.: Eu prefer să citesc http://www.groklaw.net/ despre subiectele astea. Cum ar fi ăsta.
   
 6. Styr

  Styr Follower of the old ways Sugar daddy

  Moving from Linux to Windows with Elan
  Se pare ca se poate si invers.
   
 7. wirespot

  wirespot Membru Senior

  Asta îmi vine greu s-o cred, că au probleme pe Linux cu backup-urile.

  Cealaltă problemă a lor sînt drepturile multimedia, şi pe asta n-o înţeleg. Oricine foloseşte diversele tehnologii multimedia comercial trebuie să plătească royalties. Ăştia-s termenii de folosire. Pînă acum nu făceau asta oricum asta, lucrau ilegal?

  Ce legătură are Linux? Distribuţiile Linux au "dificultăţi" cu respectivele drepturi în sensul că nu le includ (pe gratis) în versiunile lor datorită faptului că şi-ar pune diverşi în cap, în special cele bazate în SUA. Nici atunci nu ar fi neapărat ilegal ci discutabil, în sensul că sînt încălcate patente software, nu drepturile de autor, iar patentele software, cel puţin deocamdată, sînt o chestie foarte controversată în UE.
   
 8. Bico

  Bico Membru

 9. jarod

  jarod Super Moderator Sugar daddy

  Interviu cu Mark Shuttleworth. Concluzia lui:
  Via OSNews
   
 10. Velkan

  Velkan Moderator

 11. Gabriela

  Gabriela Dominion Sugar daddy

  Do me a favor, don't try Linux - un mic articol scris ca o formă de protest împotriva miilor de comparaţii şi teste gen Windows vs. Linux, care insistă pe evidenţiera faptului că Linux nu e bun. Merită citite şi comentariile. :smile:

  Via Linux360.ro.
   
 12. Marius '95

  Marius '95 Membru Senior Sugar daddy

 13. oblio

  oblio Membru Senior

  Şi ce măsoară statistica respectivă? :smile:

  Sunt datele site-ului respectiv? Dacă eşti curios, vezi pe marile site-uri româneşti (via trafic.ro), cum stă treaba. Vei vedea că este cam 0,5% proporţia. Dar probabil că e în creştere.
   
 14. bausto

  bausto The year of grace, 2007

  Influenteaza si asta un pic. Pentru ca Win98 sigur e vazut ca Win98, in timp ce *nixurile mai sunt nimerite prost :wink:.
   
 15. Pisoi

  Pisoi Monsieur Pussycat

 16. Pisoi

  Pisoi Monsieur Pussycat

 17. Styr

  Styr Follower of the old ways Sugar daddy

 18. Styr

  Styr Follower of the old ways Sugar daddy

  How To Set Up VMware Tools On Various Linux Distributions
   
 19. jarod

  jarod Super Moderator Sugar daddy

  OSNews zicePolishlinux are o serie de articole referitoare la CLI-ul din Linux.
  Şi vor mai urma.
   
 20. Styr

  Styr Follower of the old ways Sugar daddy

  The Past 12 Linux Kernels Benchmarked

   
 1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
  By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
  Dismiss Notice