http://blog.flavian.ro/2011/05/azi-ne-jucam-cu-ismele.html - e bun chiar si pentru ca indeamna sa gandim "out of the box", in acest caz chiar daca nu sunteti de acord cu ce spune acolo sa incercati sa cititi si sa vedeti daca are sens. Cateva citate:
"Chiar daca am inlocuit regii cu presedinti sau dictatori. Chiar daca am schimbat boierii cu parlamentari, cu manageri de multinationale sau cu secretari generali ai PCR. Chiar daca in loc de palmasi sau iobagi avem creditaci si contribuabili. Chiar daca in loc de dijma, haraci si zeciuiala avem dobanda, taxe si impozite sau procente din productia pe ultimul cincinal. Sistemul in esenta este identic: omul mic de la baza piramidei e controlat si obligat sa faca ce vrea cel din varful piramidei. Iar apoi sa fie si multumit ca traieste intr-o lume democratica si libera."
"Oricum principala buba cu "democratia" este ca de fapt reprezinta dictatura majoritatii asupra minoritatii. Cu ce drept poti cere cuiva sa faca ceva obligat ? Orice. De la a bea un pahar de apa pe care nu vrea sa-l bea pana la a munci patru luni pe an pentru beneficiul altora ? Mie pur si simplu notiunea asta de impunere, de fortare, de obligare, de luare cu japca imi starneste repulsie. Nu o suport. Desi imi place sa impart, sa ofer voluntar, ma simt bine cand daruiesc, cand ajut de buna voie sau particip la actiuni comune pentru binele grupului sau al altora. Dar vreau sa fac asta atunci cand doresc eu, nu cand doresc altii."
"Intotdeauna in sistemele centralizate nu vor ajunge in functii de conducere oamenii cel mai bine pregatiti ci oamenii care isi doresc cel mai mult sa conduca, iar acestia sunt oamenii ambitiosi, dispusi sa faca orice pentru functie, deci coruptibili sau chiar corupti." - pentru asta am exemple reale, concrete din Romania si nu numai