"Ajunge până la" nu înseamnă că toată lumea ia banii ăia. Comparația între venituri maxime și venituri medii a fost întotdeauna un subiect de propagandă foarte bun, pentru că poți să treci cu vederea ușor așa ceva, și e intrigant "cum, mă, nea Gică tractoristu, care umblă beat toată ziua, ia cât mine?!" Doar că nu; dacă v-ați urcat într-un tractor mai serios în ultimii 10 ani, acolo e la fel de multă tehnologie cât în laboratorul lui Marius. Și nu-i dai un tractor de 300.000€ lui nea Gică. Discutând cu agricultori de așa ceva: e foarte greu să găsești oameni de încredere în cazul ăsta (din cauză că la noi te faci tractorist de nevoie, nu că vrei tu să stai în tractor; iar școlile de meserii sunt stigmatizate oricum, vezi cum nu mai găsești instalatori etc ok), școlarizarea pe un tractor serios costă destul de mult, și pe urmă tu îl școlarizezi și se duce la vecinul, că dă 100 de lei mai mult. De-asta cresc salariile. Doar că la noi terenurile în ferme nu permit utilizarea de tractoare mari în multe cazuri, pentru că modul în care sunt organizate (din cauza retrocedărilor dubioase) înseamnă că ai un teren de 5ha aici, apoi e altcineva, apoi încă 5ha... Te costă mai mult mutatul tractorului de colo-colo decât lucratul propriu-zis. Și asta înseamnă că da, ai 1-2 oameni pe tractoare mari și plătiți serios, dacă ai niște terenuri de 100ha, dar în rest îl trimiți pe nea Gică, cu salariu minim și tractorul luat second hand din Italia acum 10 ani.
Ar fi arătat altfel graficul ăsta, dacă ar fi fost toți tractoriștii în 1%. Și e cam prima statistică pe care o văd care include și "median" în listă, care arată treburile serioase - faptul că noi ne învârtim în cercurile noastre de sus și nu mai vedem partea de jos. Care parte de jos trăiește mai mult din ce trimit acasă membrii familiei care lucrează în străinătate.
Atenție, e salariu brut, nu vă înfoiați.
Cu o notă: ce nu se vede aici e adevăratul top 1%, adică ăia care trăiesc din dividende și bagă toate cheltuielile "pe firmă", având cel mult un statut de angajat cu salariu minim, astfel rezolvând toate nevoile cu o taxă de max 10%. Dar bagi tractoriștii la înaintare, sau ITștii fără impozit, și lumea uită, că e mai la îndemână să te compari cu ei decât cu boierii adevărați.