Men of War.
N-am mai jucat RTS-uri de ani de zile. Devenisera crunt de plictisitoare, stringe resurse, construieste aia, dezvolta ailalta, fa un ciopor de oameni si du-te la cafteala. Nici macar grafica nu ma mai atragea la ele.
Am zis sa-i dau o sansa ca tot e seceta cam mare in perioada asta. De atunci abia astept sa ajung acasa sa mai joc citeva ore. Se pare ca e de fapt un RTT (Real Time Tactics).
Damage realist. Adica realist. Am zis ca damage-ul e realist?
Pe scurt, nu ma duc cu prostovanii inarmati cu mitraliere si grenade anti-personal impotriva unui vehicul blindat ca nici macar n-apuc sa ajung linga el daramite sa-l zgirii. Nu nene, tre' sa folosesc ori o tactica sa-i dau momeala tancului un grup intr-o parte si sa ma apropii prin invaluire cu un racan care are grenada anti-tanc si care rezolva situatia (depinde unde arunca grenada, poate sa imobilizeze tancul daca nimereste turela, senilele ceva sau poate sa-l faca foc de artificii daca nimereste zona motorului/carburantului) ori sa folosesc un tanc si/sau un tun anti-tanc, da' nu orice tanc sau tun pentru ca daca n-are calibrul necesar nu poate penetra blindajul si in cel mai fericit caz ori ii strica senilele ori nimereste motorul, in rest consumi munitia de pomana. Plus de asta degeaba tragi frontal intr-un tanc ca nu-i faci mai nimic. Intr-o misiune m-am uitat ca un copil la o cafteala, mi-am pus 3 KV nu's cit sa traga intr-un Tiger bagat dupa niste betoane cu zoom pe Tiger. Ricosau proiectilele din Tiger de parga trageam cu seminte. Plus de asta din ricoseu se duceau in peretii/obiectele din lateral si le stricau p'alea. La un moment dat am observat ca nu mai trage nimeni, erau distruse toate cele 3 tancuri ale mele. Priceless.
Plus de asta daca joci pe automat nu e lovitura si mortaciunea. Nu nene, nu nimeresc din prima intotdeauna, ajusteaza tirul, se apropie de tinta si pina la urma nimeresc. Valabil si pentru soldati si pentru tancuri/tunuri. Pina si sniperul nu e infailibil, mai ales daca tinta se misca in timp ce el se pregateste de tragere.
Fiecare vehicul/soldat are inventar propriu. Adica se termina la un moment dat. Yep, tre' sa ai grija ca din cind in cind sa verifici daca mai au munitie, casca, bandaje. Daca ramin in pana poti scotoci prin toate relicvele/cadavrele ramase dupa o lupta si-ti refaci stocul. Poti lua castile de inamicii morti si sa le pui in loc de chipiul tau si protejezi soldatul ceva mai bine (e funny cind primeste un glont si-i sare casca din cap).
Plus de asta poti recupera vehiculele/tunurile inamice avariate, le repari (bineinteles daca ai repair kit-ul la indemina) si pleci voios la cafteala cu armele lui.
Singurul lucru pe care nu l-am gasit inca e benzina. E tare naspa cind ramii cu tancul in pana prostului asa ca e de preferat sa gindesti inainte de a umbla hai-hui pe harta ca la promenada.
Tancurile/tunurile au 2 tipuri de obuze si de diferite calibre, unul exploziv pentru omuleti/armura usoara si unul perforant pentru blindaje.
Toate unitatile se pot repara (oamenii daca au bandaje iar vehiculele daca au un kit de reparatie, daca nu au fuga pe la mortaciuni sa cauti
).
Toate unitatile pot fi trecute pe Direct Control. Adica ii manevrezi tu, de la directionare pina la ochire/tragere. Uneori e priceless gadget-ul asta.
Poti controla grupuri de unitati sau individual cite una (automat sau Direct Control).
Misiuni variate, de la stealth cu o grupa de soldati pina la un front larg cu zeci de unitati. Grafica excelenta pentru genul asta de jocuri, chestii care explodeaza, se darima, iau foc, fum, praf, trasoare, tot tacimul.
3 campanii, rusi, nemti si aliati. Acu' am inceput campania nemtilor dupa ce am terminat cu chiu cu vai campania rusilor. Jocul nu e usor. Ma rog, pentru mine cel putin nu e usor.
Bottom line in caz ca nu v-ati prins dupa postul asta kilometric, imi place de mor joculetu' asta.