SSD bușit, ajutor

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,973
Am mai zis o dată de ce prefer un HDD extern. Can we move off that crap now?
Ca să-ţi răspund la întrebare:



Adică nu e un standard per se, deci ce zici tu acolo nu are sens. Dacă te apuci să compari o chestie standardizată de prin 2004 cu o chestie care încă nu e standardizată, ajungem la "căldură mare, monşer".

Adică tu insiști să folosești ceva care are incompatibilități clare cu bunul simț și logica (vezi conflictele respective) și vrei să funcționeze cum trebuie; apelezi la interogat Gigabyte și indieni de la tech support și chiar te aștepți ca problema să se rezolve?

Am dat ~3500 lire sterline pe laptopul meu, am next business day support oriunde pe teritoriul UK (adică vine un gigi și-mi repară laptopul moca timp de 3 ani dacă am probleme) dar faptul că mi-au furat 1/3 din performanța procesorului printr-un BIOS update care forțează anumite C states la 100% load (ceea ce înainte nu se întâmpla) nu am cum să-l rezolv. Și uite așa, efectiv am cumpărat una și după ~9 luni am pierdut din performanță automat. Am cerut înlocuirea procesorului, mi-au făcut upgrade la placa video "pentru problemele cauzate". Because fuck logic.

Trebuie să pricepi odată că nimănui din aceste companii nu îi pasă de problema ta. Atâta timp cât se vând jde catralioane de rahaturi din care ei fac bani, faptul că tu ai dat peste o incompatibilitate este cam la fel de semnificativ ca o bășină în fosa Marianelor, nu te supăra. Iar dacă tech supportul de la Dell pe o chestie plătită pe nas îmi spune candid "downgrade your BIOS", tu ce te aștepți de la tech supportul unui periferic sau pentru o placă de bază? Covor roșu, grease on the floor and a shiatsu?

Normal că au documentat problema. Au scris ceva. Măcar asta. Altceva nu prea mai ai ce să le ceri.

În momentul în care o incompatibilitate devine cu adevărat semnificativă, se vede ripple la nivel global în loturi rechemate, refunds și alte nebunii.


Nu zic că îmi convine situația, dimpotrivă, am impresia că de fapt plătim din ce în ce mai mult pe din ce în ce mai puțin. Problema este că nu văd nicio soluție. A, nu mai cumpăr X. Lol, np, există câteva miliarde de cretini care stau la coadă cu "shut up and take my money". Vezi Apple, de exemplu.



LE:
Cam asa e si cu Gibabyte, doar mai rau: nu doar ca fiecare controller are mai multe versiuni hardware, dar mai are si diverse versiuni de firmware si fiecare producator are macar o duzina de controllere. Dar stai, ca nu sunt numai controllere eSATA, mai sunt discuri SATA, placi video, de retea, controllere PCI sau PCIe, placi de sunet ... si lista nu se mai termina. Crezi ca au un depozit cat Casa Poporului in care fiecare componenta Gigabyte e testata cu fiecare alta componenta fabricata pe planeta?

Asta este o chestie funny grav de tot și Gigabyte mi se pare este printre singurii producători care scot aceeași placă de bază rev 1.x, 2.0, etc. Ceva de genul "ioi io-te am mai reparat/schimbat o chestie".
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Eu înţeleg nebunia cu testat fiecare hardware cu fiecare ălălalt hardware, dar:
- avem aici de a face cu un "known issue". Dacă acu' 3 luni Western Digital spune "există o problemă de compatibilitate cu două serii de produse", tu, ca producător afectat, verifici două produse din seria aia şi vii cu o concluzie. Nu verifici toate produsele provenind de la toţi producătorii, ar fi o nebunie, dar măcar te asiguri că produsul tău e "standard-compliant". E şi o chestiune de imagine.
- Dacă site-ul de care vorbeşti respectă nişte standarde, atunci poţi să pui un disclaimer gen "produsul meu respectă standardele X, Y, Z" şi cu asta basta. Măcar un customer ştie care din cele două componente e de vină şi nu te mai înjură pe tine, mă rog, nu atât de mult.

LE: Neo, da, OK, hai să ne dăm cu pomadă pe rănile din cur şi să mai cumpărăm de la aceiaşi producători.
Eu nu insist să folosesc ceva cu incompatibilităţi. Când am cumpărat produsul nu ştiam că există vreo incompatibilitate şi nu mă aşteptam să existe vreuna. eSATA e un standard pe care îl folosesc de-o vreme (3 ani), culmea, chiar pe plăci de bază Gigabyte şi cu HDD.uri externe WD. Am avut un HDD de 500 Gb extern, WD, quad-connect, folosit pe eSATA cu placă de bază Gigabyte, fără probleme. Logic, am făcut upgrade tot la HDD extern WD, tot cu Quad-connect, tot pe placă de bază Gigabyte. Ce ţi se pare straniu în chestia asta?
Deci după achiziţie, am văzut că sunt probleme, am căutat, acuma pur şi simplu vreau să ştiu cum să mă feresc de probleme în viitor. E simplu: dacă root cause este controller-ul Marvell, atunci am o cale de urmat; dacă este controller-ul WD, atunci am altă cale de urmat. Ce e aşa de complicat? În momentul ăsta, nu sunt lămurit ce cale să urmez.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,973
LE: Neo, da, OK, hai să ne dăm cu pomadă pe rănile din cur şi să mai cumpărăm de la aceiaşi producători.
Eu nu insist să folosesc ceva cu incompatibilităţi. Când am cumpărat produsul nu ştiam că există vreo incompatibilitate şi nu mă aşteptam să existe vreuna. eSATA e un standard pe care îl folosesc de-o vreme (3 ani), culmea, chiar pe plăci de bază Gigabyte şi cu HDD.uri externe WD. Am avut un HDD de 500 Gb extern, WD, quad-connect, folosit pe eSATA cu placă de bază Gigabyte, fără probleme. Logic, am făcut upgrade tot la HDD extern WD, tot cu Quad-connect, tot pe placă de bază Gigabyte. Ce ţi se pare straniu în chestia asta?
Deci după achiziţie, am văzut că sunt probleme, am căutat, acuma pur şi simplu vreau să ştiu cum să mă feresc de probleme în viitor. E simplu: dacă root cause este controller-ul Marvell, atunci am o cale de urmat; dacă este controller-ul WD, atunci am altă cale de urmat. Ce e aşa de complicat? În momentul ăsta, nu sunt lămurit ce cale să urmez.

Mie mi se pare straniu că insiști să folosești Gigabyte și Western digital. Pentru mine, personal, ultimul HDD bun de la WD a fost seria AAKS. Restul este un can can trist și oribil - cum ar fi de exemplu seria mypassport care reușește o performanță în a veni cu bloatware preinstalat pe un HDD extern.

Eu personal cumpăr ce îmi satisface nevoile. Un producător se duce naibii sau o dă pe ulei? Nu mai cumpăr de la el. Dar asta nu înseamnă că alții nu o vor face. Încearcă să citești ce scriu :biggrin:


Truestory:

Eu am avut un fix cu plăcile de bază Epox, dar nu mi-am permis atunci. Au dat faliment, am făcut o pasiune pentru Abit. Au dat faliment și a apărut DFI cu produse cu adevărat deosebite și cu o persoană care plecase de la Abit când ăștia au clacat (Oskar Wu). Am rămas cu DFI pentru că au scos pe piață soluții excelente și orientate spre pasionat, chiar până la socket 1156, apoi au murit și ăia.

Momentan dacă ar fi să cumpăr o placă de bază probabil aș lua ceva din seria Rampage Extreme de la Asus sau EVGA, deși ăștia din urmă par cam dubioși de la o vreme. De ce? Pentru că soluțiile lor s-au dovedit că scot untul din procesoare.

Dar până la urmă și până aici este oarecum o chestiune de gust. Pe mine mă enervează o placă ce este colorată parcă de un copchil :biggrin:

Dar cu HDDurile este o altă poveste. Eu m-am mutat cu arme și bagaje la Seagate și renunț să mai dau banii munciți cu greu pe oameni care ajung să aibă întregi serii cu probleme de genul. Fuck yo dolphins, really, yo don't fsck with my data :smile:


LE: am impresia că port ghinion producătorilor preferați :frown:
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
...dacă este gizmo-ul folosit de WD. Happy now?
Anunţă-mă dacă mai găseşti chestiuni minore de care să te iei. Geez, some people.

LE: Neo, până acum 2 săptămâni n-am avut nicio problemă cu Gigabyte. S-ar putea (şi sunt aproape sigur) să nu fie de la ei, dar răspunsurile retarde date de suport m.au făsut să nu-i mai prefer; da, am avut probleme cu HDD-urile WD, din care chiar două sunt din seria aia lăudată de tine aka AAKS. Altul a fost un VelociRaptor care a picat în timp ce calculatorul era închis, scos din priză şi eu eram în vacanţă, plecat din oraş (go figure).
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,245
war, e 12 lei un bracket SATA->eSATA. Folosești mufele interne (care-s pe controller-ul Intel) și gata. Data viitoare nu-ți mai iei Gigabyte, îți iei Asus sau MSI și îți încerci norocul și cu suportul lor, poate ei știu mai multe despre controllerele Marvell și WD.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Păi nu e vorba de ăia 12 lei. Dar eu am aşa:
- 2 sloturi interne 6 Gbps;
- 4 sloturi interne 3 Gbps;
- 2 sloturi eSATA 6 Gbps.

Pe asta am dat banii, asta vreau să folosesc.
Sloturile interne 6 Gbps vor fi folosite pentru un SSD şi un HDD intern.
Două sloturi 3 Gbps au unităţi optice înfipte în ele. Pot să renunţ la una dacă e nevoie.
Asta mă lasă cu 2 (3) sloturi SATA, toate 3 Gbps, plus două sloturi eSATA pe care nu le pot folosi. Eu am cumpărat o placă de bază cu requirement-ul ăsta: să aibă sloturi eSATA. Altfel aş fi luat un D3H, cu 150 RON mai ieftină. Iar "data viitoare" aia este peste 5 ani.

Şi mai e o mică problemă: mai multe fire în carcasă. Am un bracket de-ăla, cu tot cu alimentare. Are 2 sloturi eSATA, un power connector cu 4 pini la care leg un Y-cable de power şi 2 adaptoare eSATA-to-SATA, deci pot lega la bracket-ul ăla şi HDD-uri eSATA, şi SATA obişnuite în afara carcasei. Dar e ţigănie.

OK, încep să sun ca Marius '95, gen "nimic nu-mi convine", dar atunci când cumpăr un produs cu 5 features, vreau să folosesc 5 features, nu 3 features şi două lipituri/şurubăreli ca să compenseze alea două features care nu merg.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,245
Nu văd cum se poate rezolva problema. Eu am încercat să te descurajez să cumperi placa, da' tu nu, că e bună :biggrin:.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Lol, eu tot cred că e de la Western Digital. M-am uitat pe link-urile de la tine şi cam peste tot se plânge lumea că HDD-urile sau enclosurile WD au probleme, nimic legat de Samsung sau Seagate. Pe mine m-a iritat retardismul suportului Gigabyte. Oh well...
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Incearca ald HDD extern de la alt fabricant, probabil o sa mearga. Iar cel intern poate sa stea linistit pe un port de 3 Gbps, oricum nu duce nici jumatate din viteza asta.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Fair enough. Eu nu vroiam să tot "încerc", că încerc pe bani. Singurele alte HDD-uri cu eSATA sunt LaCie, care îs o poală de bani.
Alternativa ar fi un rack extern în care să înfig un HDD obişnuit, ceea ce mă duce înapoi la întrebarea iniţială: o fi compatibil?
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,286
E un Antec V-nuștiucum pentru discuri SATA de 3,5", cu funcționare eSATA pass-through sau USB 2.0, depinde care port e conectat. Pentru eSATA tot ceea ce face e că alimentează discul, îl răcește cu un ventilator și oferă mufa eSATA. Buba e că mi se pare că s-a bulit alimentatorul extern :frown: Trebuie să-l mai verific.

Pentru 2,5" am cutii doar cu eSATA și alimentare separată printr-un cablu ce se înfige în 2 porturi USB, că nu mi-e clar despre ce fel de disc vorbim.

Iar dacă vrei să încerci un USB 3.0, am un docking station pentru 2 discuri SATA.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Ăla de 3,5" mă interesează. Deci e SATA Pass-through, foarte bine, doar căblăria, ăla mă interesează. Poţi să-mi spui exact ce model este? E de-ăla de înfigi HDD-ul în el ca lumânarea-n tort?
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,286
Nu, nu e un docking station. E un Antec Veris MX1.

 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,973
...dacă este gizmo-ul folosit de WD. Happy now?
Anunţă-mă dacă mai găseşti chestiuni minore de care să te iei. Geez, some people.

LE: Neo, până acum 2 săptămâni n-am avut nicio problemă cu Gigabyte. S-ar putea (şi sunt aproape sigur) să nu fie de la ei, dar răspunsurile retarde date de suport m.au făsut să nu-i mai prefer; da, am avut probleme cu HDD-urile WD, din care chiar două sunt din seria aia lăudată de tine aka AAKS. Altul a fost un VelociRaptor care a picat în timp ce calculatorul era închis, scos din priză şi eu eram în vacanţă, plecat din oraş (go figure).

Am mai explicat chestia cu HDDurile pe alt forum. În principiu nu există HDD infailibil, ci doar metode prin care poți minimiza pierderile -> matrici RAID specializate, controllere suplimentare ce suportă RAID hardware + corecții & shit, filesystems mai speciale, etc. Într-o perioadă în care majoritatea produselor din comerț sunt țintite spre consumerism, nu prea găsești produse durabile (am un Quantum Fireball 20GB vechi de 10+ ani care merge ireproșabil). Până și electrocasnicele (care înainte țineau cu zecile de ani, încă am un frigider în familie care-i mai bătrân ca mine lol) sunt făcute să fie schimbate la 3-5 ani. Autoturismele nu mai zic, dacă sunt mașini vechi de 40-50 de ani care merg și-acum, jucăriile din 2013 nu au ca durată probabilă de viață >10 ani în total.

@miahi - controllerele de pe plăcile de bază mă lasă rece. Am un LSI 9211-8i luat fix din motivul ăsta, sunt sătul de incompatibilități și blue screens și alte nebunii cauzate de Marvell/Jmicron sau chiar Intel (își aduce cineva aminte de problemele cu SATA3 care le-au avut acum nu prea mult timp?!). Producătorii de plăci de bază sunt o apă și-un pământ din punctul ăsta de vedere, vezi plăcile de sunet integrate și alte asemenea nebunii. Singurele chestii sub-decente care sunt integrate momentan pe plăcile de bază sunt plăcile de rețea dpmdv, deși de exemplu KN8 SLI are un bug absolut hilar legat de controllerul plăcii de rețea.

Momentan privesc plăcile de bază prin prisma potențialului de o/c + soliditatea sistemelor de alimentare pentru CPU și DDR. Și cam atât. Are VRMuri solide? Urcă bine procesorul și-l ține stabil acolo sus unde trebe? Îi bună. Nu? Retur și alta. Dar totuși nu mi-aș cumpăra în veci Biostar sau ASRock sau alte asemenea nebunii mirifice.

Păi nu e vorba de ăia 12 lei. Dar eu am aşa:
- 2 sloturi interne 6 Gbps;
- 4 sloturi interne 3 Gbps;
- 2 sloturi eSATA 6 Gbps.

Pe asta am dat banii, asta vreau să folosesc.
Succes. Sincer. Am încercat și eu să număr așa, numai că mi-a dat cu virgulă. De exemplu, controllerul JMicron de pe MSI Big Bang Fuzion are 4 porturi, dar în funcție de modul selectat (IDE/AHCI/RAID), poți conecta de cele mai multe ori doar două devices pe ele. De ce? Because fuck logic. Am plătit placa? Am plătit-o. Cui mă plâng? Mhm, așa este.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Dear Mr Eduard,

Thank you for contacting WD Service and Support. My name is J*****. As requested, we can confirm that the WD My Book Studio and My Book Premium ES drives will not work with Marvell eSATA controllers. This is due to incompatibility between chipsets used in these drives and the Marvell eSATA controllers.

If you have any further questions, please reply to this email or call us on 00800-27549338 and we will be happy to assist you further.

Sincerely,
Western Digital Service and Support
Case number:
http://support.wdc.com

La telefon a fost mai puţin "oficial", mi-a confirmat că e port multiplier-ul din enclosure de vină, a oferit refund (mare bilă albă pentru ei), i-am zis că nu e cazul fiindcă obiectul e cumpărat pe firmă, e corporaţie, e mai dificil. O să copiez datele înapoi, o să scot HDD-urile din enclosure şi o să le înfig în nişte rack-uri externe.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,286
Cumpărat SSD Corsair Neutron SATA 3, 256GB. Clonat OS + setări etc., funcționat perfect. Bucurat de noua viteză timp de niște ț săptămâni. Făcut shutdown înainte să plec în concediu și scos măgăoaia din priză. Stat 2 săptămâni cu burta la soare, întors, băgat măgăoaia în priză, dat buton și... nimic. SSD-ul nu e văzut de placa de bază, deși celelalte două discuri merg. Schimbat cabluri, lăsat singur pe maț de alimentare, resetat setări BIOS din buton, pus pe alte porturi SATA 3 și SATA 2, nimic. Conectat în 2 rack-uri externe pe USB la un alt PC, nu e văzut nici așa.

Ce să-i mai fac? :frown:
 
Top Bottom