SSD bușit, ajutor

Astea-s alea cu controller-ul nou LAMD? Presupun ca Sandforce e beton fata de astea. Nu mi-e clar de ce face lumea controlere atat de proaste. Teoretic ar trebui sa crape flash-urile, practic eu n-am auzit pe nimeni sa ajunga sa arda vizibil chip-urile de stocare, dar controllerele crapa cand au chef.

Eu as incerca sa-l racesc sau sa-l incalzesc inainte de pornire, poate e doar vreo lipitura proasta. Dar doar daca as avea date de recuperat d pe el, inainte de trimis la garantie.

E fain cu SSD, dar e clar ca nu sunt de incredere. Eu am 3 SSD-uri, pe doua din ele am avut coruperi serioase de date (cativa gb de fisiere) fara un motiv clar - am refacut fisierele in place si au fost ok dupa, nu se vede nici un parametru smart schimbat, nu da fails la teste si capacitatea e 100% utilizabila.
 
Cumpărat SSD Corsair Neutron SATA 3, 256GB. Clonat OS + setări etc., funcționat perfect. Bucurat de noua viteză timp de niște ț săptămâni. Făcut shutdown înainte să plec în concediu și scos măgăoaia din priză. Stat 2 săptămâni cu burta la soare, întors, băgat măgăoaia în priză, dat buton și... nimic. SSD-ul nu e văzut de placa de bază, deși celelalte două discuri merg. Schimbat cabluri, lăsat singur pe maț de alimentare, resetat setări BIOS din buton, pus pe alte porturi SATA 3 și SATA 2, nimic. Conectat în 2 rack-uri externe pe USB la un alt PC, nu e văzut nici așa.

Ce să-i mai fac? :(

1. Nu pricep de ce ți-ai luat Scursair vacs, SSDurile sunt submediocre. Acum știu că e aia cu mintea de pe urmă, dar de ce nu întrebi de un sfat-două?
1.1. Miahi are dreptate are controllerul LAMD, nu pricep de ce-s așa praf controllerele nici eu. Momentan, din ce-mi dau seama, controllerele cele mai bune sunt de la Intel, apoi de la Marvell.
2. Nu prea ai ce să-i faci, decât restore din backup. Ai backup, sper? :(
 
1 pentru ca performanta si review-uri bune, 2 n-am date pierdute ca e doar partitia cu windowsul. Am un backup mai vechi, de la clonare cred, dar meh; ar fi si vremea unei instalari pe curat la os si apps, ca n-am facut asta de la lansarea win7. Sa vad cum ajung la Garaj sa-l schimbe fara dureri de cap...
 
Marius: lasati naibii masinile alea si treceti din nou la carute, nu vedeti ca pe carute sunt mai putine accidente? :D
 
Incearca sa faci un firmware update din Linux, dar vezi sa ai controllerul SATA setat pe AHCI. Poate gaseste softul cumva SSD-ul, chiar daca BIOS-ul nu-l vede.
 
Ar fi o alegere excelentă, din câte știu sunt printre cele mai durabile/ok. Alternativele ar fi Crucial și Plextor. Ceva ceva Intel nu scoți de la ei cu aceeași capacitate? :)
 
Crucial și Plextor găsesc doar câte 1 model fiecare, Crucial M500 Series 240GB cu controller Marvell și 35/62k IOPS, respectiv Plextor M5S Series 256GB cu controller Marvell și 70/73k IOPS. Intel ar fi un 530 Series de 240GB, cu SandForce SF-2281 și 49/41k IOPS. Slăbuțe, zic. Samsungul e cu 3-Core MDX și 90/100k IOPS.
 
Mai bine la cartele perforate, că alea nu se demagnetizează. Și, cu puțină atenție la ordine și disciplină, nici nu se încurcă. :D

Am comandat Samsungul în loc, fingers crossed să vină până diseară. Și o sursă modulară, să dau afară adaptoarele și mățăraia.
 
Să ai grijă la șoareci cu cartelele pefrorate.

Sursele modulare sunt o idee interesantă, din păcate implementarea cam sux. Dacă ar exista opțiuni de diferite cabluri, ar fi excelent, însă cu cablurile din pachet nu poți să reduci prea mult mățăraia. Eu am ajuns să folosesc toate cablurile, și asta doar cu 2 HDD-uri și o placă grafică.
 
Crucial și Plextor găsesc doar câte 1 model fiecare, Crucial M500 Series 240GB cu controller Marvell și 35/62k IOPS, respectiv Plextor M5S Series 256GB cu controller Marvell și 70/73k IOPS. Intel ar fi un 530 Series de 240GB, cu SandForce SF-2281 și 49/41k IOPS. Slăbuțe, zic. Samsungul e cu 3-Core MDX și 90/100k IOPS.

Plextor M5S și controllerul ăla Marvell sunt foarte bune, iar Crucial M500 sunt cam la fel de bune. Intel 530 sunt iar printre cele mai solide de pe piață, pentru că este important și cum se degradează sau nu install-ul de Windows în timp.

A fost o discuție pe aici cum e cu IOPS și cum în funcție de configurație și tasks nu ai cum să le dai de limite, vezi și threadul cu SSDuri mSATA.


Oricum achiziția e foarte bună, să-l stăpânești sănătos și fără probleme de data asta! :)
 
Să fie cu noroc :)

Azi-dimineață văd că am primit un SMS astă-noapte, cum că problema în service a fost soluționată prin stornare. Mă uit - ieri a apărut o comandă în contul meu pentru SSD-ul defect, cu valoare negativă; am fost creditat cu suma integrală, și mesajul că dacă vreau un alt SSD, să-l comand. Prin urmare azi am pus comanda pentru Samsung ăla, la prima oră. Cu toate discount-urile surpriză aplicate oricum la comandă (SSD-ul Samsung ieftinit cu 10+% față de astă-vară, plus 5% reducere fiindcă nu știu de ce, plus 1% reducere pentru silver member gen), plăteam SSD-ul și mai rămâneam și cu ceva credit în cont :D Așa că am suplimentat comanda și cu o sursă Seasonic M12II-620 Bronze 620W, pentru că cea veche avea n molexuri, 2 SATA și nici un conector pentru placa grafică. Mi-era plină carcasa de cabluri inutile strânse, da' și fel și fel de adaptoare. Meh. La asta modulară am folosit un singur maț pentru SATA-uri și unul cu molexuri, restul e aerisit. Cabluri lungi, matisate, frumos. Me happy.

Urmează, desigur, reinstalarea completă *sigh* Da' mâine seară, că acum nu mai am energie după o zi dementă, și mâine vreau să fiu fresh ca să ies cu bicla.
 
Azi am lăsat T530-ul în portbagajul mașinii vreo 6 ore, fără husă sau ceva. L-am pornit acum 5 minute, a revenit din standby dar n-a mai mișcat mai nimic după: am putut să fac unlock doar din parolă, senzorul de amprentă nu s-a inițializat, LED-ul de la disc era aprins continuu, iar după unlock se mai mișca doar mouse-ul, în rest nimic. După vreun minut a dar blue screen și s-a restartat. La restart, BIOS-ul zice "error nu-știu-cât, boot device error", după care trece la boot PXE. Restart, la fel. L-am lăsat vreo 10 minute, dau iar, boot normal, totul ok.

Probabil a înghețat SSD-ul, chiar dacă ar trebui să meargă la ~10 grade cât avea probabil atunci. Cred că o să fac niște teste pe ăla de 40GB :).
 
Probabil s-a contractat plasticul si mufa n-a mai facut bine contact. Cand s-a incalzit la loc a mers. Desfa si infige SSD-ul mai bine.
 
Momentan merge. Am mai studiat problema, mi-a plăcut un thread de pe forumurile OCZ: "știți, vreau să folosesc un SSD noaptea afară, și e posibil să ajungă până pe la 5 grade temperatura, ce ar trebui să folosesc?" la care răspunsul unui oficial: "ssd-urile OCZ funcționează în intervalul 0-70 de grade; pentru utilizare la 5 grade căutați un SSD făcut să funcționeze la cel puțin -15 grade; OCZ nu fabrică astfel de SSD-uri". Deci aia cu 0 grade e așa, că dădea bine să scrie 0 grade acolo.
 
O fi ca la ceasurile de mână „water resistant 300m” care de fapt înseamnă că le poți stropi un pic când speli vasele sau când plouă da' să le ștergi imediat după, și nicidecum să le scufunzi complet sub apă :D
 
Power-Loss-Protected SSDs Tested: Only Intel S3500 Passes

Rezumat: Unele SSD-uri au un supercap pentru a încheia scrierile "curat" în cazul unei întreruperi în alimentare. Din păcate nu e foarte clar ce SSD-uri au așa ceva. Autorul testează vreo 5 SSD-uri care sigur au, să vadă ce poate folosi pentru achiziții de date. Se testează și comportamentul la multe scrieri paralele, pentru că unele controllere/firmwares se zăpăcesc complet când au mult de lucru. Se lămurește un pic și de ce OCZ-urile-s proaste (ca să scoată viteză în plus au folosit setări nerecomandate pentru controller).

De ce e important comportamentul la întreruperi de alimentare în SSD-uri?

La un HDD, cel mai important lucru în cazul power loss e parcarea capetelor de scriere, ca să nu se zgârie discul când viteza de rotație nu mai e suficientă pentru planarea capetelor. Partea faină aici e că ai destul timp - discurile au inerție, iar capetele pot fi ajutate de forța centrifugă + alte chestii mecanice să se ducă în zona de parcare. Ce se pierde e de obicei în cache și sectorul care tocmai era scris e bușit.

La un SSD e ceva mai complicat. În primul rând, flash-urile care compun un SSD formează 3 zone:
- date
- mapping pentru blocuri (pentru wear leveling, blocurile nu-s scrise liniar, ca la un HDD, ci sunt împrăștiate pe flash-uri după anumiți algoritmi; în zona de mapping se păstrează asocierea bloc logic - bloc fizic)
- firmware (din păcate)

Pentru scriere, se trimite o adresă de bloc către flash (calculată/citită din mapping), după care se transmit datele. Ce se poate întâmpla când se întrerupe alimentarea? Cum nu tot siliciul a fost creat egal, și mai e câte un capacitor prin câte un loc, unii biți își pot schimba starea (flip) în timp ce SSD-ul scrie. Iar asta înseamnă că va scrie la o adresă random - poate în zona de date (și atunci se bușesc câteva blocuri), poate în zona de mapping (și atunci se bușesc ceva mai multe blocuri) sau poate în zona de firmware (și atunci SSD-ul e mort).
 
Back
Top