SSD bușit, ajutor

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Messages
3,346
Un UPS costa mai putin decat un SSD entry si rezolva toate problemele astea, iar la laptop ai bateria lui. Inteleg ca e nasol daca-i moare curentu' unui SSD dar chiar mi se pare o problema foarte usor de evitat...
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,198
Da, e clar că există soluții, dar un UPS e o chestie pe care nu prea o vezi la non-IT people (mai ales unul configurat corect, să facă shutdown la computer când se termină bateria).
 

Sergent Rico

Membru
Joined
Nov 19, 2010
Messages
182
I haz UPS! :biggrin: Dar nu e confirgurat sa faca shutdown. Am CD-ul cu software-ul necesar, dar nu m-am deranjat sa il instalezDe obicei sunt langa PC cand cade curentul. Si sincer sa fiu, nu-mi amintesc ultima data cand s-a luat curentul la noi. Si n-am avut nici fluctuatii de tensiune. Dar am avut UPS din vremuri stravechi, cand stateam la ai mei unde se lua destul de des curentul si erau des si fluctuatii de tensiune.
 

Thor

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Dec 6, 2004
Messages
1,974
Inteleg sa fie facut read-only de firmware, sa poti face back-up, dar sa nu fie accesibil deloc e cam extrem.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,198
Da, se pare că doar cele enterprise rămân în read-only, cele consumer mor de tot. Unii zic că asta ar fi un fel de protecție a consumatorului, ca să nu-l vinzi "de bun" unor amărâți care nu știu să testeze prea bine.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,198
Între timp mi-au mai trecut 2 SSD-uri prin mână cu date pierdute, dar cel mai interesant e un SSD vechi (11000 de ore de funcționare) pe care l-am avut până acum vreo 2 săptămâni în laptop, folosit pentru chestii puțin importante (nu ca disc de boot), și pe care am vrut să-l pun ca disc de boot într-un desktop. Surpriza a fost că nu prea are chef să funcționeze, și într-un mod dubios: cam la 1/3 bootări nu mai e recunoscut de sistem (nu se inițializează). Atunci când e recunoscut, pare să meargă - am instalat un Windows pe el, am pus toate update-urile, aplicații, a mers perfect. Dar uneori trebuia să rebootezi de 2-3 ori ca să-l recunoască, așa că am abandonat ideea. Pus pe un adaptor USB-SATA face la fel, e recunoscut doar câteodată. Dacă e recunoscut, checkdisk-ul iese perfect, sau îmi zice Win că trebuie formatat - pare să fie la noroc. SMART-ul e ok, un scan cu Victoria e ok, SMART self tests ok.
 

Quark

Zis și Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Messages
13,433
OT: Your OS is X years old. It's time for an upgrade? :dracu:
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,871
Ai rupt mufa cumva? Vezi ca unele BIOS-uri au un "delay" la recunoasterea hardurilor. Poate l-ai setat prea scurt.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,198
Ăsta e următorul pas, să mă uit la mufă; trebuie desfăcut tot, că nu se vede nimic pe afară. Nu prea mai există acea setare de delay, am căutat-o peste tot. Oricum, se întâmplă și când îl conectez printr-un adaptor USB.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Acel delay este la spinup, nu la conectare si exista ca setare in general la serverele care au multe discuri interne a caror pornire simultana ar putea supraincarca sursele. Nu se aplica la SSD.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,198
Am verificat și mufa, pare ok, nu se mișcă, nu e nimic dezlipit; să încerc totuși să-i dau o lipeală.
 

Quark

Zis și Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Messages
13,433
Bis, am avut probleme cu mufele pe GPS si pe readerul de carduri (Sandisk). Nu neaparat lipitura rece, uneori se apasa contactele in soclu si fac scurt pe tabla din spatele conectorului. Urat.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,198
Problemă interesantă cu un SSD. Kingston v100 de 128GB, proveniență necunoscută (căpătat cu un laptop second hand). L-am pus acum un an ca boot/os în desktop-ul alor mei. De câteva luni se plângeau ai mei de freeze-uri dubioase/performanță proastă și uneori stă mult la boot. Sistemul e destul de vechi dar ok ca performanță (Xeon quad core, socket 771/775 răcit pasiv). Testat CPU pentru încălzire, memorii, GPU, SSD, totul pare ok. Totuși părea că stă mult SSD-ul la unele operații (chiar și de citire), chiar dacă în Victoria tot SSD-ul e citit la nivel de bloc fără delay-uri.

Schimbat SSD-ul cu un HyperX 256GB, sistemul merge ok. Deci pare să fie de la SSD.

Luat SSD-ul la testat, nu par să fie probleme de performanță, datele de pe el ok (pentru HyperX am făcut imagine de pe el, citire ok), SMART curat. Totuși, l-am pus de test ca disc de boot în alt sistem (i3) și uneori nu-l detectează la boot, alteori merge perfect. Voodoo.
 
Top Bottom