Măi, cum să-ţi zic... pitici. Stocarea externă poţi s-o închizi complet şi n-ai treabă (long-term storage). Cam greu cu HDD-urile interne, Windows-ul
adoră să le mai acceseze din când în când, şi numa' mă ponenesc că le aud cum fac spin-up pentru... nimic, really.
Exemplu concret: fac download la un softuleţ de 2 MB de pe vreo pagină web. Când apare fereastra de browse, se aud toate HDD-urile
interne cum fac spin-up, deşi eu vreau să salvez pe unul singur. Ideal ar fi ca HDD-ul să facă spin-up atunci când
accesez HDD-ul respectiv (gen dublu-click pe F
, nu când deschid fereastra de browse (care e default pe C:\something). Chestia interesantă e că HDD-urile externe nu fac spin-up, şi asta am impresia că se datorează controller-ului, care e destul de deştept şi afişează ultimele câteva directoare pe care le-ai accesat dintr-un cache, ceva. Am remarcat asta fiindcă am accesat HDD-ul extern de 4 TB şi m-am plimbat prin câteva folders, apoi când am intrat într-un subdirector anume (pe care nu îl mai vizitasem de-o vreme), de-abia atunci a făcut HDD-ul spin-up. Alea interne nu au acest feature.
Ca idee, prefer să am un HDD intern pentru stocare a chestiilor accesate des (jocuri, muzică recentă, software) şi HDD-uri externe pentru accesare mai puţin frecventă (arhivă de filme, backups, etc.) - capacitate mare, viteză mare şi care stau în idle în mod "deştept" (folder access cache, ca să nu le mai futizeze Windows-ul aiurea). Astfel, aş avea acces la date în câteva secunde şi uptime-ul ar fi totuşi mic, fără 30 de spin-ups pe zi.