SSD bușit, ajutor

unic

Membru Senior
Joined
Nov 28, 2003
Messages
465
Bine, hai că iar deraiem. Mulțumesc tuturor pentru păreri.
 

Mistral

Alien
Sugar daddy
Joined
Mar 23, 2004
Messages
575
Si Chrome-ul iti salveaza bookmarksurile daca-l legi la Google account (Gmail, etc.) si-ti face save si sync intre toate Chrome-urile care le folosesti.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Thread necromancy. Yes, I know you all love me :smile:
Eu mă tot gândesc să-mi iau un SSD (mSATA, mai precis) pentru sistemul de operare, dar încă nu sunt lămurit în legătură cu stabilitatea unui SSD pe termen lung. Vorbesc aici de 3+ ani de funcţionare neîntreruptă. Nu că aş ţine date importante pe el (at any point), dar nici nu vreau să dau 700 RON pe o chestie care să crape după un an. Căutările pe Internet au fost neconcludente, ca să zic aşa.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,946
Am un OCZ Nocti 120GB fix de tipul ăla în laptop și are deja câteva luni bune fără probleme.

Ideea este că un SSD care suportă TRIM are o viață de vreo 6-8 ani din câte zic ei fără zero-fill pe parcurs.

Mai am un Corsair Force III 120GB și 2x OCZ Agility 240GB și din nou, zero probleme, cam 1 an.

Tehnologia este încă nouă, nu poate spune nimeni că n-or să crape în viitorii 3-4 ani. Cel mai bine este să previi -> clonezi SSDul respectiv 1 dată pe lună sau mai des, în funcție de importanța datelor sau cât de mult îți ia un reinstall și n-ai probleme.

Crucialul din linkul tău mă tenta și pe mine pentru a înlocui Nocti-ul din laptop, în principal din cauza spațiului disponibil care este oarecum dublu.


Dacă-l cumperi pentru desktop, ia un SSD "normal", de 3.25'', nu te complica cu mSATA pentru că vei avea nevoie de adaptoare. Dacă-l iei pentru un laptop sau ai în plan achiziționarea unui laptop care să fie compatibil cu standardul mSATA în viitor, ia mSATA. De ce zic asta? Pentru că dpdv al performanțelor un mSATA va fi mereu sub performanțele unui SSD "normal".
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Vezi că portul mSATA de pe placa (noastră :biggrin:) de bază nu e SATA 6Gb/s ci SATA 3GB/s (vezi în manual la block diagram), adică dacă vrei performanță mai bună de 250MB/s trebuie să iei un SSD de 2.5" pe care să-l bagi în porturile de SATA 6GB/s.

Eu am 3 SSD-uri
- un Kingston 40GB care a fost folosit vreo 2 ani și ceva pentru OS-ul desktop-ului; a avut o pierdere de date la un moment dat, dar nu pare să fi fost de la el (era și utilizat 100% atunci, că Win7 n-are întotdeauna loc în 40GB, naiba știe ce face când nu mai are spațiu), încă merge ok.
- un Kingston 128GB, folosit de 2 ani în laptop (8 ore de utilizare pe zi, OS + VM-uri cu Oracle DB și Weblogic + transferuri de fișiere mari și multe - importuri de date), n-am avut probleme cu el.
- un Intel de 180GB luat acum vreo 2 luni pentru a-l înlocui pe cel de 40 din desktop. Diferența de viteză față de cel vechi e colosală (de la 150MB/s la 450MB/s), n-am avut probleme cu el dar nici nu e de prea mult timp.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Dacă-l cumperi pentru desktop, ia un SSD "normal", de 3.25'', nu te complica cu mSATA pentru că vei avea nevoie de adaptoare. Dacă-l iei pentru un laptop sau ai în plan achiziționarea unui laptop care să fie compatibil cu standardul mSATA în viitor, ia mSATA. De ce zic asta? Pentru că dpdv al performanțelor un mSATA va fi mereu sub performanțele unui SSD "normal".
Îl iau pentru PC, placa de bază are slot mSATA încorporat, deci nu e necesar niciun adaptor. Motivul principal pentru care mă gândesc la un SSD mSATA este absenţa totală a firelor (ştiu, e ciudat, da' noah... piticii); trebuie să mă lămuresc 100% dacă într-adevăr pot instala un sistem de operare pe el fresh sau e nevoie să clonez actualul OS (ceea ce n-ar fi o problemă)

...Există SSD de 3.25"? Eu ştiu de 2.5" şi 1.8"...

Vezi că portul mSATA de pe placa (noastră :biggrin:) de bază nu e SATA 6Gb/s ci SATA 3GB/s (vezi în manual la block diagram), adică dacă vrei performanță mai bună de 250MB/s trebuie să iei un SSD de 2.5" pe care să-l bagi în porturile de SATA 6GB/s.
Pentru OS şi WoT nu cred că am nevoie de SATA 6 Gb/s. De fapt nu ştiu, chiar se simte diferenţa atâta vreme cât utilizarea OS-ului (ca atare) e minimă (Windows, Office ocazional şi cam atât). Dintre jocuri, numai WoT (şi probabil câte un single-player până mă satur de el) va sta pe-acolo tot timpul.

...OK, ca idee generală iacă unde vreau să ajung până la sfârşitul anului:

- mSATA ocupat cu un SSD pe care e OS şi atât;

- SATA0+1 (alea de 6 Gb/s) ocupate cu 2xSSD de 256 GB fiecare, RAID0, pe care vor fi azvârlite soft, jocuri şi 3-4 maşini virtuale, cu back-up zilnic (incremental) pe HDD-ul de mai jos;
- SATA2 ocupat cu un HDD de 3 TB (deocamdată acolo şade un HDD de 1.5 TB care va fi vândut) pe care şed date personale, documente, filme, muzică, etc.
- SATA 3+4 ocupate cu unităţi optice (pe care le am deja).

Ca stocare pe termen lung, am un HDD de 4 TB legat pe eSATA şi unul de 1.5 TB pe USB (pe care în viitor o să îl vând de asemenea, probabil contra unui enclosure de genul ăsta).

E, cam de-aia mă gândeam la mSATA :smile:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Formatul 3.25" nu există la SSD/HDD, există 5.25", 3.5, 2.5, 1.8... ai de ales între a ține minte ce-i ăla sens trigonometric și formatele de discuri :biggrin:.

2xSSD RAID0 sună bine, da' nu mi-e clar la ce-ți folosesc, dacă nici performanță de SATA 6Gb/s nu-ți trebuie în momentul de față. Pe urmă, un SSD de 256GB doar pentru OS e folosire ineficientă a spațiului și banilor. Pentru asta aș lua maxim 128GB. Eu mai am 60GB liberi din 180 după ce am pus și câteva jocuri + o mașină virtuală de OS X.

Vezi că există și varianta să folosești un SSD (mai mic, max 64GB) în combinație cu un HDD cu tehnologia Intel Smart Response suportată de Z77, un fel de RAID hibrid între un SSD și un HDD în care SSD-ul e folosit pentru caching-ul blocurilor des accesate de pe HDD. Sună interesant, dar mie nu mi-e clar dacă datele de pe HDD sunt ok dacă se bușește SSD-ul. Aș testa o chestie de-asta cu SSD-ul pe care-l mai am (ăla de 40 + un HDD de prin sertare), dacă merge ok aș putea să iau un SSD din ăla mSATA de 64GB pentru asta.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
OK, SSD mSATA de 128 GB să fie.
Ziceam că strict pentru OS nu am nevoie de SATA 6 Gbps, pentru că e folosit ca să bootez de pe el şi accesarea câtorva DLL-uri când şi când. Grosul chestiilor care necesită rată de transfer sunt jocuri şi maşini virtuale (şi capturi video din jocuri, vreau captură uncompressed la 1920x1200 cu 60 fps, adică vreo 300 MB/s, give or take) - de acolo şi nevoia de RAID0 pe SSD-urile cu date.
Struţocămila cu SSD+HDD nu mă atrage pentru că ţin 2 porturi ocupate pentru o singură funcţie cu riscuri duble şi spor de performanţă mai slab decât dacă aş folosi un SSD dedicat pentru OS.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,946
Formatul 3.25" nu există la SSD/HDD, există 5.25", 3.5, 2.5, 1.8... ai de ales între a ține minte ce-i ăla sens trigonometric și formatele de discuri :biggrin:.
Bullshit, era vorba de "ăla micu'" care nu-i 1.8 :biggrin: 2.5. Gtfo lol :biggrin:

Acum RAID 0 de SSDuri. Nu ai nevoie. Dar dacă-ți zbiară piticii fă. Dar o să crape. Și-o să ia tot. Iar sporul de performanță este doar pe hârtie/în benchmarks.

Ideal ar fi să ai SATA III, dar mneh. Performanța este oricum sub media SSDurilor la cele mSATA, dar dacă pe tine te coafează...

LSI 9211-8i comparat cu controllerul Intel:


Ca idee, captură uncompressed full HD@60FPS fac pe HDD :smile: Nu de alta, dar SSDurile s-ar umple extrem de rapid și chiar nu este nevoie să le frec pe ele, Seagate-ul de 3TB se simte foarte ok cu toate jocurile instalate și captură simultan.

Nu prea pricep de ce vrei captură la 60FPS, 30FPS mere foarte ok.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Cu ce vrei să faci captură? Am făcut acum o captură cu Fraps la 60fps 1920x1200 din WoT, mișcând camera cât mai mult, și filmul rezultat are 517Mbps + 3Mbps pentru audio. Per total cam 60MB/s, fișierul de 30 de secunde are 1.80GB. FPS-ul real în timpul capturii a fost ~40, deci e posibil ca unele frame-uri să fie mici din cauză că sunt duble. Mai adăugăm 50% la bitrate și obținem vreo 90MB/s; să rotunjim la 100MB/s pentru simplificare.

Am atașat performanța storage-urilor mele:
Intel 330 180GB
intel_330_180.png

Seagate ST2000DM001
seagate_2tb_7200.png

HDD-ul de 2TB ține la streaming de 200MB/s (130MB/s la capăt), nu e nevoie de SSD și în nici un caz de RAID, cel puțin pentru captură fraps.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Legat de captură: FPS-ul real e 40 pentru că se atinge limita maximă de transfer pe HDD şi nu poţi "prinde" 60 FPS. Eu fac captură cu MSI Afterburner şi nu reuşesc nicicum să prind transfer susţinut la full frame uncompressed, nici măcar 30 FPS. Bănuiesc că e din pricina HDD-ului de 1.5 TB, care e cam vechi (SATA2).
Eu m-am uitat aici şi bitrate-ul e cam mărişor. Se mai adaugă şi ceva audio overhead şi ajungem la valori destul de mari:

8 bit @ 1920 x 1080 @ 29.97fps = 119 MB per/sec, or 417 GB per/hr.
Mai jos, ratele de transfer pentru HDD-ul intern de 1500GB şi cel extern de 4000GB.

1500gb transfer.png
4000gb transfer.png

Încă ceva: am înţeles că USB3.0 e mai rapid decât eSATA, iar HDD-ul extern de 4000 GB e de fapt un RAID0 alcătuit din 2x 2000 GB. Să-l mut pe USB3.0? Are mufe pentru amândouă.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Păi depinde ce face HDD-ul ăla extern. Cu eSATA conectezi în mod normal HDD-ul direct, fără alte controllere, da' la tine cu RAID n-am idee cum face. Un HDD conectat direct n-are cum să meargă mai lent decât unul conectat printr-un adaptor USB3, însă la tine probabil că trece prin controller în ambele cazuri. Oricum, eSATA-urile de pe placa de bază sunt SATA 6GB/s, dacă merge prost e din cauza controller-ului de pe enclosure.

Iar FPS-ul real e 40 pentru că atât îmi ține placa grafică, și cu storage pe SSD face tot 40.

BTW, de ce trebuie uncompressed? La ce CPU-uri sunt acum nu cred că e o problemă o compresie rapidă în timp real.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
HDD-ul extern e un WD MyBook Studio II quad connect, care are RAID0 intern (că JBOD nu ştie). Adică are un controller intern care face treaba asta; probabil e ăla lent, dar nu are nicio noimă să ai RAID0 intern şi un controller care nu suportă decât 120-130 MB/s transfer rate.
Uncompressed prefer pentru calitate maximă, recompresare post-capture (eventual 2-pass) pentru un rezultat final crystal-clear. MSI Afterburner cu quality setat la 100% (MJPEG) face un fişier de 15 GB pentru 10 minute; poate mi-e de ajuns, va trebui să mai testez.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Ba are noimă, marketing rulz. Te-au făcut să iei? Te-au făcut :smile:. Cum sunt NAS-urile alea, cu nșpe RAID-uri, dar care nu pot scoate mai mult de 15MB/s pe rețea.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Nu m-a făcut nimeni să iau, e luat de firmă dar îl folosesc eu. Erau fix 2 HDD-uri externe de 4 TB disponibile, "aprobate" de companie: WD MyBook Studio quad-connect şi WD MyBook Studio Gigabit LAN, şi am ales ce am crezut că e mai rapid. Dacă ar fi fost după mine, aş fi luat aşa ceva, plus 2 HDD-uri interne de 3 TB fiecare, probabil cam în acelaşi preţ :smile:
...Ceea ce o să şi fac, în viitor.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
BTW, legat de captură uncompressed. Există codec-uri lossless pentru video. Am testat azi Lagarith Lossless Video Codec vs uncompressed cu MSI Afterburner. Impactul în performanța jocului este aceeași (la WoT se simte serios, scade fps-ul la 60% din inițial indiferent de compresie, la Valley benchmark scade doar 10% scor (de la 1198 la 1105 în 1920x1200 ultra noAA). Diferența de spațiu ocupat e mare, 5000 de frame-uri au 11GB, adică 60fps reale = ~132MB/s. La 60fps papă însă ceva procesor, din al meu trage cam 50%.

lagarith.png
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
60 MB/s sounds good.
Să văd cum naiba îl integrez în MSI Afterburner, care îţi permite să alegi şi un codec extren, dar orice alegeam belea WoT (crash când dădeam drumul la capture).
Din screenshot-ul său am calculat data rate-ul, 493671/8/1024 = 60.26 MB/s. Which is FINE!
Ce procesor ai, BTW? Că nu mai ţin minte...
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Am rulat installer-ul și pe urmă am pus setarea în Afterburner și aia a fost, nu crash, totul frumos, am rulat de multe ori fără probleme (ca să verific dacă drop-ul de performanță din WoT e de la codec sau pur și simplu de la înregistrare).

Eu am un Xeon E3 1230v2 (= ivy bridge quad core la 3.ceva GHz și hyperthreading, un fel de i7 fără grafică onboard și mai ieftin). Cât timp nu intri în core-urile de hyperthreading nu e mare diferență față de un i5 quad, iar dacă te apuci să overclockezi un i5 "K" sigur obții rezultate mai bune.

Vezi că eu am luat un codec random (mă rog, educated guess) din lista asta de codec-uri lossless, e posibil să fie unele mai bune pe-acolo.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
A, foarte bine, goodies. O să încerc la noapte, chiar am câteva replay-uri de pus "pă iutub" (unul e gen eu cu Object 704, mă poziţionez pe El Hallouf, trag o dată, primesc one-shot de GW Typ E).
LE: n-am ştiut unde să pun, dar pentru cine (mai) e interesat, raw Video Bitrate Calculator.
 
Top Bottom