Dacă-l cumperi pentru desktop, ia un SSD "normal", de 3.25'', nu te complica cu mSATA pentru că vei avea nevoie de adaptoare. Dacă-l iei pentru un laptop sau ai în plan achiziționarea unui laptop care să fie compatibil cu standardul mSATA în viitor, ia mSATA. De ce zic asta? Pentru că dpdv al performanțelor un mSATA va fi mereu sub performanțele unui SSD "normal".
Îl iau pentru PC, placa de bază
are slot mSATA încorporat, deci nu e necesar niciun adaptor. Motivul principal pentru care mă gândesc la un SSD mSATA este absenţa totală a firelor (ştiu, e ciudat, da' noah... piticii); trebuie să mă lămuresc 100% dacă într-adevăr pot instala un sistem de operare pe el fresh sau e nevoie să clonez actualul OS (ceea ce n-ar fi o problemă)
...Există SSD de 3.25"? Eu ştiu de 2.5" şi 1.8"...
Vezi că portul mSATA de pe placa (noastră

) de bază nu e SATA 6Gb/s ci SATA 3GB/s (vezi în manual la block diagram), adică dacă vrei performanță mai bună de 250MB/s trebuie să iei un SSD de 2.5" pe care să-l bagi în porturile de SATA 6GB/s.
Pentru OS şi WoT nu cred că am nevoie de SATA 6 Gb/s. De fapt nu ştiu, chiar se simte diferenţa atâta vreme cât utilizarea OS-ului (ca atare) e minimă (Windows, Office ocazional şi cam atât). Dintre jocuri, numai WoT (şi probabil câte un single-player până mă satur de el) va sta pe-acolo tot timpul.
...OK, ca idee generală iacă unde vreau să ajung până la sfârşitul anului:
- mSATA ocupat cu un SSD pe care e OS şi atât;
- SATA0+1 (alea de 6 Gb/s) ocupate cu 2xSSD de 256 GB fiecare, RAID0, pe care vor fi azvârlite soft, jocuri şi 3-4 maşini virtuale, cu back-up zilnic (incremental) pe HDD-ul de mai jos;
- SATA2 ocupat cu un HDD de 3 TB (deocamdată acolo şade un HDD de 1.5 TB care va fi vândut) pe care şed date personale, documente, filme, muzică, etc.
- SATA 3+4 ocupate cu unităţi optice (pe care le am deja).
Ca stocare pe termen lung, am un HDD de 4 TB legat pe eSATA şi unul de 1.5 TB pe USB (pe care în viitor o să îl vând de asemenea, probabil contra unui enclosure de genul
ăsta).
E, cam de-aia mă gândeam la mSATA