Sa mai resuscitam topicul?
Am jucat fotbal in generala, chiar pe la juniori republicani II sau III, apoi m-am lasat cat inca eram tanar. Pe vremea aceea toata lumea juca fotbal, eram bunicel, insa ma cam plictiseam... sporturile de echipa nu sunt de mine. Dupa aceea, in liceu am jucat fotbal la nivel ocazional si tenis cu piciorul. Tot prin generala jucam si tenis de masa destul de ok, am mai jucat cateva partide acum 2-3 ani si am constatat ca nu am uitat. Am jucat si cateva partide de tenis de camp cu prietenii, nu lovesc prea corect insa mi s-a spus ca as putea invata, nu sunt antitalent.
Dupa facultate, la 23-24 de ani cred, am invatat sa merg pe role, si asta a ramas principalul sport. O vreme am facut nitel pauza, insa de vreo 10 ani Bucurestiul a devenit destul de friendly ca si calitate a trotuarelor, iar zona de nord a devenit frumoasa, ne-am vandut tara corporatiilor insa cred ca a meritat, imi plac neoanele colorate si stralucitoare. Daca pana acum 2 ani era bine, acum 2 ani au aparut rolele cu 3 x 125 mm, de la bine am trecut la wow! , asa ca ultimele doua ierni am iesit pe role si la 3-4 grade afara, uscat pe jos sa fie. Din cauza lor am pus patinele de gheata in cui, cui ii trebuie asa ceva cand ai un oras intreg la dispozitie? Am ramas la plimbari lungi prin oras, freeride, insa am facut si slalom, stiu sa ma dau putin si pe rampe, chiar fac si 2-3 grind-uri mai usoare. Am jucat si putin street hockey, nu pot spune ca sunt prea grozav cu crosa in mana, asta e, sport de echipa...
Am jucat un pic de baschet, tot foarte ocazional. Cica nici asta nu o fac foarte rau, iar culmea e ca antrenamentul mi l-am facut la tastatura, jucand NBA Hangtime, insa imi ies uneori chestii haioase cand dau la cos.
Bicicleta am inceput-o prin 2008, dupa aderarea in UE, pentru ca era plimbarea in Bulgaria, la Ruse. Am facut ture lungi, maxim a fost 200 km, pe un mountain bike entry-level. Am batut drumurile pe langa Ruse, am cumparat un suport auto si am fost si prin Delta Dunarii, am facut si cateva trasee prin Bulgaria in centrul tarii. Ca preferinta, rolele trec inaintea bicicletei, imi place cu bicicleta insa nu prea la sosea, insa asta nu poti evita. Rolele 3 x 125 mm au cam omorat din pacate si bicicleta
.
Anul trecut am inceput sa invat si pe longboard, pentru ca nu e normal ca un om de 40 de ani sa nu stie sa se dea cu placa
. E haios, nu e ca pe role, insa e altceva. Nu m-am dat mult, sunt la stadiul de incepator, insa imi place. Am o placa ieftina din Decathlon, insa are kick-tail, asa ca pot incerca nitel sa "dau ollie". In plus, mi-am luat casti audio Skullcandy, care automat iti cresc valoarea pe placa sau role, daca folosesti alta marca nu esti decat un noob uncool. Ca sa fiu cool incerc sa fiu si hater, insa nu prea imi iese, totusi incerc sa par hater cat pot de bine.
Inot vara la mare, imi plac valurile, cand am noroc de ele ma dau si cu placa de bodyboarding. Pentru ca un om de 40 de ani trebuie sa stie mai multe, am invatat sa ma joc cu un kite mic, un trainer. Ramane de vazut daca investim in echipament.
Vara mai alerg din cand in cand. Pot alerga 5k undeva la 5 min/km, destul de ok pentru un practicant ocazional, si pot alerga 10 km la intensitate mai redusa, evident ca nu sunt chiar campion.
Cum iarna e naspa si frig si se intuneca repede, toamna trecuta m-am gandit sa fac ceva miscare. Am cauta o sala in ideea ca niciodata nu mi-am antrenat nimic altceva decat picioarele, insa ideea de sala pare boring, asa ca am cautat la intamplare pe google si google m-a dus la arte martiale, asa ca de 6 luni fac si kempo, spre surprinderea mea am fost primit in ciuda varstei. Din fericire conditia fizica m-a ajutat, desi era cu totul alt tip de efort, am reusit sa tin pasul cat de cat de la inceput cu colegii mai tineri (am avut insa febra musculara puternica la abdominali si spate care m-a tinut 3 saptamani). Mai nasol e ca iti cam simti varsta in momentul in care constati ca esti mai batran decat urmatorii doi colegi impreuna, iar unul din ei e chiar sensei
. A fost insa si partea buna cand vreo doi pustani s-au inchinat cand am auzit ca sunt de varsta parintilor lor, ei imi dadeau undeva pe la 30 de ani varsta. Treptat am invatat ce exercitii sa fac, cum sa le fac, am inceput si acasa, si a inceput sa se cunoasca. Si iar simti ca esti batran atunci cand incerci sa faci ceva efort si greutatea nu scade, desi esti atent la tot ce mananci. E drept, la 1.73 si 67 kg nu sunt prea pufos, insa vreo 3-4 kilograme ar mai putea fi date jos. Partea buna e ca conditia fizica de la bicicleta si role m-a ajutat sa ma acomodez relativ repede la miscarile diferite din artele martiale, e drept ca si colegii ma ajuta si fac cu mine la intensitate mai redusa (stiu ca nu ma antrenez pentru concurs, doar pentru fitness) si imi place faptul ca practicam minimum pe partea traditionala a artelor martiale si in general pe partea sportiva de MMA si aproape fiecare antrenament are partea sa de sparring si incerc sa invat de la fiecare.
Partea buna cu sportul e ca la 40 de ani sunt mai in forma decat la 30, cand nu prea mai faceam decat role si bicicleta foarte ocazional. Ma simt mult mai bine, dorm mai bine, ma simt usor, iar de cand fac arte martiale ma pot lega la sireturi fara sa pun piciorul pe bordura si chiar am dat zapada de langa masina fara sa fac nici un pic de febra musculara
. Rolele, bicicleta si alergatul mi-au facut picioarele mai puternice, prin facultate ma dureau genunchii cand urcam treptele. Pot face o drumetie montana in pas vioi fara sa lesin si nu mai sunt asa sensibil la frig, desi nu stiu ce legatura are cu sportul. Cred ca cea mai buna chestie cu sportul este doza de optimism pe care ti-o ofera, te face sa te simti cu mult mai bine in pielea ta.