Soluţie NAS pentru acasă

Basic stuffz fata de ce se foloseste pe aici, insa am si eu o problema... :biggrin:
Folosesc pe acasa un amarat de NAS Qnap TS-228, cu 2 HDD-uri, un Seagate de 6TB si un Samsung de 2TB. In general stocare de filme si muzica pentru DLNA pe TV sau pe streamer-ul audio si cam atat.
Configurat frumos serverul de DLNA, cel venit la pachet cu serverul (nu Plex, nu Twonky), mers totul brici o perioada, apoi a inceput pur si simplu sa se deconecteze random, din cand in cand... NAS-ul altfel merge bine pe retea, insa partea de multimedia complet cazuta. Dat reset la soft, facut update la ultimul firmware, niciun rezultat. Pus Plex pana la urma, aceeasi problema, cand se deconecteaza, pica ambele, chiar daca Plex inca apare ca optiune de selectat in lista de device-uri de pe TV. Se rezolva cu restart de NAS, insa nu poate fi o solutie. Cautat peste tot pe forumurile Qnap, nu am gasit nimic real de ajutor.
Singurele solutii la care ma gandesc acum ar fi iau de la eMag un HDD extern de 8TB, sa copiez pe el datele si apoi sa re-initializez NAS-ul cu totul, inclusiv cu stergerea datelor, share-urilor, tot si apoi sa returnez HDD-ul (cam de porc) sau sa iau un alt NAS SH de pe OLX si sa fac o migrare de share-uri (tot Qnap sa fie, model compatibil). Orice alta idee este binevenita, in special daca nu implica parte financiara. :goofy:

Mno, cum rezolvi 2 probleme dintr-o data... am in casa un media box Digi cu Wi-Fi, care are un singur port LAN activ, la care am conectat un alt router wi-fi, in care am conectat prin cablu NAS-ul de mai sus si bridge-ul de la luminile Hue. Se tot intampla sa pice conexiunea de retea, pe ambele retele wi-fi, atat a echipamentului Digi, cat si a router-ului meu, se oprea streaming-ul, nu mai aveam conexiune la lumini, etc. Incercat, reconfigurat, nici o sansa. Sunat la Digi, cica la ei apare totul OK, schimba cei de la suport ceva canal din setarile aparatului lor, se rezolva problema cu reteaua. Si aia cu NAS-ul, de la momentul respectiv nu am mai avut nici o problema sa nu mai mearga DLNA-ul. Sper sa tina. :-D
 
Pai n-ai zis ca reteaua e wireless. Daca stiam, iti ziceam din prima ca iti trebuie cablu.
N-ai rezolvat nimic. O sa faca la fel imediat ce apare un vecin nou care nu-si gaseste canal liber si ti-l spameaza pe al tau.
 
Eu as fi renuntat complet la wifi ul de pe device ul digi si le-as fi solicitat sa-si puna echipamentul in bridge mode. Dar sunt unii care vor in mod expres dublu NAT (nu dau nume) :)
 
Pai n-ai zis ca reteaua e wireless. Daca stiam, iti ziceam din prima ca iti trebuie cablu.
N-ai rezolvat nimic. O sa faca la fel imediat ce apare un vecin nou care nu-si gaseste canal liber si ti-l spameaza pe al tau.
NAS-ul este conectat wired la router-ul meu.

Eu as fi renuntat complet la wifi ul de pe device ul digi si le-as fi solicitat sa-si puna echipamentul in bridge mode. Dar sunt unii care vor in mod expres dublu NAT (nu dau nume) :smile:
Am cerut si eu asta, insa cica nu se poate dezactiva / seta ca bridge.
 
Eu as fi renuntat complet la wifi ul de pe device ul digi si le-as fi solicitat sa-si puna echipamentul in bridge mode. Dar sunt unii care vor in mod expres dublu NAT (nu dau nume) :smile:
Tot aud chestia asta dar este stupid dpdv al tech support. Sunt idioți (puțin spus) și să-i explici tănticii că-i în bridge mode routerul lor ca să te ajute de ce nu merge netul este cum s-ar spune "exercise in futility". Da' fiecare cum crede. Eu prefer dublu NAT pentru că dacă nu merge netul verific pe routerul de la ISP - dacă ăła merge dau reset la al meu; dacă nu merge sun la deranjamente cu "nu merge netu', boss".
 
Doar ca informatie generala. Am facut un al doilea NAS, tot pe baza de TrueNAS Core (fostul FreeNAS, nu cel bazat pe Linux) cu 5 discuri in raid-z2 (dual-parity) si criptare (e offsite, daca pleaca cineva cu discurile sa nu vada ce e pe ele).

Copiez de aseara de pe NAS-ul primar pe asta, prin rsync, cu ~ 200 MB/sec sustinut, fisiere mai mari, gen cateva sute de MB spre 1 GB bucata. Nu stiu daca limita e data de discuri (cel mai probabil), de criptare (nu cred) sau de altceva, dar sunt multumit, pentru ce am eu nevoie e suficient. HDD sunt vechi si relativ lente, primite de la frate-meu, nici nu credeam ca o sa scrie cu 200 MB/sec in RAID.
LE: ocuparea procesoarelor e interesanta. Pe calculatorul sursa, Ryzen 5600X, e cam 18%, pe calculatorul destinatie, cel care face si criptare, e cam 50%. Ambele au 4 cores alocate. Ajung si la incarcare mai mare, gen 70% pe destinatie, cu o crestere proportionala pe ambele procesoare.

Urmatorul NAS o sa fie pe SSD atunci cand cele de 8 TB o sa aibe preturi convenabile, aproape sigur tot cu TrueNAS pentru ca e usor de folosit (configurarea rsync e plina de mesaje de eroare criptice, dar e ok), performanta e foarte buna, stabilitatea e legendara, ZFS si raid-z sunt solide, iar consumul de curent static e de 60W - nu e grozav, dar calculatorul e destul de vechi (Ryzen 1600X, tot o donatie) si 50 de lei lunar curentul e acceptabil.
 
Last edited:
Criptarea cu AES ar trebui să fie complet transparentă, mă aștept ca 1600X să poată câțiva GB/s, că are hardware support (cu modulul aesni).
 
Tocmai îmi albesc părul rămas cu rsync la job, e o mândrețe de soft cu niște comportamente interesante dpdv resurse.
 
Mdeci ceva idei de CPU+Mobo sa incropesc un NAS in care sa pot arunca HDD de le gasesc prin sertare sa fac niste RAID cu ele? Ma intereseaza sa consume putin. Evident, cineva ma va corecta ca acele discuri de 320-500GB oe care doresc sa le folosesc vor ajunge foarte usor amortizabile din discuri mult mai putine si mai mari. Dar vreau sa fie cat mai chilipir totul. Deci ieftin, da!? Sa se gaseasca pe 2 lei pe olx si sa consume putin.
Nu am pretentii sa ridic baze de date pe acolo. Va fi folosit pentru tinut chestii de la camerele de supraveghere si alte cele, backups, etc. (si da, am si clouzi pe unde tin chestii dar am si multe gunoaie nesortate de care nu ma indur sa le arunc si parca nu as da nici banii pe clouzi pentru ele).
 
Dacă vrei, am un sistem vechi (cred că din al doilea NAS pe care l-am avut), cu o placă de bază Intel mATX cu 6 SATA, vreo 8 sau 16GB RAM și naiba mai știe ce procesor (posibil un i3 2nd/3rd gen), cu tot cu sursă și carcasă. Dacă te interesează îl șterg de praf și măsor ce consum avea.
 
Da! :biggrin: Tot la ceva cu i3 ma gandeam si eu caci dupa cum ati vazut, sunt paralel cu AMD "daca ie mai bune sau nu".
Ceva imi spune ca un i3 gen2/3 sau gen10/11 tot acolo va avea consumul in utilizare de NAS. Poate cele noi sa faca ceva mai buna treaba la codari si chestii dar nu cat vine vorba de fisiere si fara criptari si compresii. Gresesc?

Neo tot aud de Proxmox lately si in ignoranta mea inca nu am cautat sa vad de ce toata lumea merge pe el. Cumva ESXi nu mai este free cu limitari de bun simt pentru home-user? Are alte avantaje Proxmoxul? In mintea mea puneam niste ESXi cu un Xpenology peste el si aia era.
 
1690816595641.png
Se pare că e un i3-4130 și are 8GB RAM acum (max 32GB). Placa de bază e asta.

N-are OS - consumul în BIOS e 40W, mai scade cu power management-ul OS-ului. Am și o sursă Corsair de 400W, carcasă etc - discutăm când te hotărăști.
 
Carcasa si sursa cred ca am pe la ai mei in pod intr-un ceva cu core 2 duo. Studiez daca nu e toata floricele si poate rezolvam de mobo cu cpu si ram :D
 
Da' ce BIOS colorat are! Arata aproape ca WinBIOS-ul AMI pe care l-am avut pe 486, editie '93. Merge sa schimbi si culorile/tema? WinBIOS-ul avea si mouse; la tine nu-l vad. :hihi:
 

Attachments

  • winbios.gif
    winbios.gif
    14.7 KB · Views: 7
Cred ca i3 din generatiile mai noi consuma mai putin curent cand stau degeaba, dar nu cat sa nu le poti folosi pe alea mai vechi. i3 7100 say 8100 cu 16 GB de RAM si 4-5 discuri mai vechi (2 sau 4 TB, parca), papa cam 60W acum vreo 2-3 ani cand foloseam configuratia aia pentru NAS. Mai conteaza si randamentul sursei (care e prost la incarcare mica), discurile (cativa W bucata) si probabil driveri (nu stiu nimic despre eficienta Promox), dar ar trebui sa fii in zona 50-60W.
 
Da, procesoarele mai noi coboară mult mai mult în frecvență în idle. Iar dacă vrei să te duci la limită, procesoare S sau T, cu TDP redus (binned pentru tensiuni reduse / frecvențe un pic mai joase). Înlocuitorul ăstuia a fost un i7 4770s și avea consum mai redus în idle (20W cu tot cu MB - și ăla mai merge, într-un desktop la ai mei).

Da' ce BIOS colorat are! Arata aproape ca WinBIOS-ul AMI pe care l-am avut pe 486, editie '93. Merge sa schimbi si culorile/tema? WinBIOS-ul avea si mouse; la tine nu-l vad. :hihi:
Are și mouse, dar apare doar când e mișcat. Era unul din cele mai interesante BIOS-uri la vremea aia (2009), și relativ curat. Dar și pretențios, de ex. nu boota cu un procesor Engineering Sample care pe alte plăci mergea.
 
Tocmai am dat niste cautari rapide si se pare ca Proxmox iese mult mai rapid mai ales pe partea de storage la IOPs. Asa ca o sa aplec urechea la ce zice Neo si mai ales ca vreau NAS, o vad cat de usor imi e sa imi ating scopul cu el. Plus ca vad ca ESXi nu mai este free cu limitari ci free 60 zile si apoi bye-bye.
Sincer a fost dubioasa perioada 2016 la VMWare si cred ca acum inca merge din intertie pentru ca sunt pline datacenterele on prem cu asa ceva. Cine a avut curaj de Hyper-V in final a pus botul la Azure direct. Cine a avut pe cine se baza sa inceerce KVM, a facut-o si cine a avut bani de cloud sau workload de cloud, a mers evident, pe cloud. Asa ca cine a ramas legat de VMWare probabil va sustine necontenit in continuare multa vreme. Si am eu o senzatie ca e la fel si cu alti dinozauri precum Oracle.
miahi poate discutam in privat detalii? Nu stiu de ce dar ma bate si gandul de o tura de bicle in zona Maneciu pe weekend, numai sa scap de raceala si apoi si de acasa :) Si daca esti in zona si se leaga toate, te scap de mobo+cpu+ram si mai vad eu ulterior daca merita un procesor mai putin energofag sau nu.
 
Succes :)

1690870729369.png

Este foarte ușor de folosit, la sharing n stuff devine mai nasol dar apoi ai tot disponibil în Windows de pe un computer client, inclusiv shadow copies :)

1690870844746.png
 
Back
Top