Am amânat cumpărarea ventilatorului şi între timp (adică ieri) am făcut upgrade la placa video (GTX260, de la Gigabyte). Fiindcă placa video este mai lungă decât cea anterioară, am avut ceva probleme cu ea, în sensul că se lungeşte în spate până ce loveşte în al treilea HDD (carcasa e Antec P182 şi de-abia încape...), aşa că am mutat HDD-ul respectiv deasupra unităţii optice, în compartimentul de sus (zace acolo azvârlit).
Rezultate:
- Temperatura plăcii video este de 63 de grade în idle, cu ventilatorul la 40% - nu se aude niciun fel de zgomot.
- Temperatura HDD-ului mutat a scăzut de la 52-55 de grade la 44 de grade (probabil îl încingea placa video anterioară).
- Celelalte HDD-uri oscilează ca temperatură între 41-42 de grade la 46 de grade (idle versus forjate).
- Temperatura procesorului a scăzut până la 32-33 de grade în idle, cu ventilatorul CPU-ului oprit (0 RPM), dar forjat se duce la 44-45 de grade (şi ventilatorul porneşte).
Ergo, în idle, când nu mă joc, ventilatorul procesorului stă, cel al plăcii video nu se aude, per total există un fââit slab de tot, probabil din combinaţia tuturor ventilatoarelor. Satisfăcător pentru moment.
Ce urmează: enclosures de 5,25" pentru toate cele 3 HDD-uri şi mutate în partea de sus, deasupra unităţii optice (care e folosită ocazional). Am găsit
aşa ceva, dar văd că are ventilator, aşa că întrebarea este: cât de eficient disipă căldura
pasiv, mai ales că vor fi 3 bucăţi înghesuite una peste alta în slot-urile de 5,25"? Dacă ventilatoarele alea trebuie pornite, n-am făcut nici o brânză; eu am nevoie de silenţiozitate, răcirea fiind suficient de eficientă aşa cum sunt ele poziţionate acum.
LE: pot folosi
rack-uri externe pentru două HDD-uri (suportă e-SATA, deja am două built-in), astfel că las doar un HDD înăuntru (cel pe care e sistemul de operare şi pe care mai târziu îl pot înlocui cu un
SSD).