Silencing the horses

Eu am un Seasonic S12 luat de la PC Coolers cu un fan cu "rontait". Ar trebui sa o duc in service dar cred ca inlocuirea ei ar fi la Sfantul Asteapta tinand cont ca nu se mai aduc Seasonic S12 de ceva vreme la PC Coolers. In plus imi e mila pt wire managementul facut de Varz.
 
Pai 23 decibeli la 1000 rpm si 120 mm este foarte optimist. Stai sa vezi ca vine Thermaltake cu 13 decibeli la 2000 rpm, masurat de la 10 metri distanta probabil. :) Am 2 Nexus nu m-au multumit la 1000 rpm, a trebuit sa le dau mai jos din fan controller si acum nu mai fac atat aer pe cat mi-as dori, cu proxima ocazie imi pun la loc cele 2 TriCool, erau mai silentioase si ma doare in basca ce spun review-urile, urechile mele stiu mai bine ce aud. :(
 
Eu astept cu interes TT-ul cu SPL de -80dBA <=> "Underwater nuclear submarine microphones listening to shrimp chewing on food at 100 meters distance". :D
 
Eu am pe unul din calculatoare o sursă Chieftec de 400W (electronică Delta) care venise cu un ventilator de 120mm care producea 77CFM. Nu mai ştiu turaţia, dar vâjâia de te lua durerea de cap, deşi avea controller de turaţie. L-am schimbat cu Scythe S-Flex 1200RPM. Nu se mai aude nimic, ventilatorul abia se mişcă. Calculatorul ăla consumă oricum puţin aşa că nu-mi fac griji, merge de mai bine de un an aşa.

Pe celălalt am NeoHE şi n-am ce să comentez, dead-silent. :)

Cât despre Tri-cool vs. Nexus - eu am făcut acelaşi "upgrade" şi într-adevăr, la 1000-1100 rpm se aude binişor, îl ţin pe la 600-700 cu Speedfan, creşte doar când mă joc - când e acoperit oricum de placa video. Nu-l mai schimb la loc pentru că nu prea are rost, Tri-cool pe Low e prea zgomotos.
 
Voi inca nu ati auzit noutatile? :)

Flux aer: Slipstream 1200rpm @ 5V > Nexus 1000rpm @7V > Antec tricool low (5V)

Zgomot: Slipstream 1200rpm @ 5V < Nexus 1000rpm @7V < Antec tricool low (5V)

Pret: Slipstream 1200rpm < Nexus 1000rpm < Antec tricool

Thermaltake: vezi imaginea. :D
 

Attachments

  • thermaltake_truth.jpg
    thermaltake_truth.jpg
    45.4 KB · Views: 74
Merci de poza madhorsefuzzy, nu o mai gaseam. :D

Asa e, TriCool pe low e prea zgomotos pentru ca are 1200 rpm, dar pe low si la 50% din fan controller are o amprenta sonora mai confortabila pentru urechile mele decat un Nexus pus tot la 50% (iar nexusul pleaca de la 1000 rpm deci evident face mai putin aer decat antec). Asta e la mine, nu stiu ce spune un decibelmetru sau ce rezultate ar fi daca PC-ul ar sta pe masa.

In nici un caz nu pot recomanda TriCool peste Nexus, nu vreau sa-mi sara tot internetul in cap. :D Eu stiu doar cum voi proceda in cazul meu...
 
O observatie absolut personala, va rog sa ma corectati daca sunt eronat: ventilatoarele identica ca marime dau (real, nu in specificatii) cam acelasi flux de aer la aceeasi turatie. Poa' sa vina tata lu' Noctua si sa-mi spuna ca al lor sufla de 2x mai mult aer decat concurenta ca eu nu-i cred. Zic bine?
 
My 2 cents de ignorant intr-ale aerodinamicii: depinde si de numarul/forma palelor, eventual si de marimea rotorului.
 
Noctua are niste forme cica studiate sa faca mai putine turbulente, deci sa permita o viteza si/sau un flux de aer mai mare la acelasi nivel de zgomot. Cica. Dar in cazul Nexus - Antec unde design-ul e 99% acelasi probabil nu conteaza decat calitatea constructiei, sa nu faca nici un zgomot cu exceptia celui facut de aer, iar fluxul de aer este sensibil acelasi la aceeasi turatie.
 
Asta am constatat si eu (ca flux de aer) cand am comparat Noctua vs. Antec tricool vs. noname din sursa noname - toate pe 8cm. Aceeasi temperatura pe procesor la aceeasi turatie, deci acelasi flux de aer. :( Zgomotul insa difera destul de mult.
 
Enermax Magma

fan_magma_2_big.jpg


Noctua P12

4.jpg


Sharkoon Silent Eagle

silenteagle-2.jpg


TT Pure Silence

200812251819494536.jpg


Scythe SlipStream

untitled.jpg


Ca sa nu mai zic de o idee pe care o are unul pe forumul Scythe: caciulita la ventilator. :eek:
Ati prins ideea, cite Marii atitea palarii. :D
 
Si sa nu uitam de Arctic Cooling, care poate-i cel mai SF dintre toate...
 

Attachments

  • ac-afl120.jpg
    ac-afl120.jpg
    35.2 KB · Views: 38
burebista, ideea ăluia, luată de la aircraft engineering, nu e proastă deloc, faza e că Scythe ar trebui să facă aşa direct fan-ul, pentru că oricât l-ai centra ochiometric, tot vei scădea durata de viaţă a lagărelor.

Cosmin_C, forma aia de la AC e fix pentru reducerea turbulenţelor. O să încerc să rulez ceva simulări când oi avea timp şi vă împărtăşesc concluziile :D

Partea proastă la forma de la AC este că nu-l poţi monta invers :D
 
Eu am facut o nazbatie care mi-a redus urechiometric f. mult zgomotul de la ventilatorul de pe coolerul procesorului: am luat un alt ventilator de aceeasi dimensiune, i-am taiat cu sficul motorul si suportii de la motor (am pastrat deci numai rama de prindere de la el) si am intercalat-o intre radiator si ventilator. A disparut instant vajaitul aerului care se infigea direct in fin-urile radiatorului, plus ca am putut sa pun distantierele alea de cauciuc intre ventilator si rama. Se reduce si riscul ca ventilatorul sa recircule aerul cald care iese din radiator. Gen. :D Poze la cerere (sapt. viitoare). Nu cred ca ideea e originala, dar merita incercat.
 
Ca opinie de amator în aerodinamică (fost aeromodelist și un pic mai mult) problema zgomotulul și a eficienței e dată de a) o limitare constructivă (elice cu pas fix) și b) de limitele R&D-ului producătorilor.
a) O elice cu pas fix are un randament maxim atunci când turbulențele sunt minime (turbulențe=pierderi) și asta se întâmplă la o singură turație. Ventilatoarele cu turație variabilă nu vor fi în zona de minim decât ocazional și eventual tranzient, iar o elice cu pas variabil nu e fezabilă pentru uz casnic. Cine are nevoie de drone militare sigur va găsi elice de 12 cm cu pas variabil, dar nu în magazine IT :D
b) Nici echipele de curse de Formula 1 nu au tunele aerodinamice proprii să testeze permanent orice modificare de aerodinamică, producătorii de ventilatoare sunt și mai departe dpdv tehnologic. Nu se investesc sute sau mii de ore de testări în tunel ca să faci un ventilator care are cost în fabrică de maxim 2-3$.

LE. Zgomotul provine de la: lagăre (no comment here), turbulențele la elice (despre asta e vorba mai sus) și grilaj (iarăși no comment). La volume semnificative de aer mai sunt și turbulențele date de masa de aer evacuată și aerul ambiant, dar aici chiar nu prea se poate face mare lucru - nu poți avea debit fără zgomotul aferent.
 
Back
Top