trikki
Membru Senior
De cand am descoperit popularul site SPCR, "microbul" silent operation m-a cuprins si pe mine si, dupa o perioada de vreo 2-3 saptamani de citire a site-ului si forumului aferent, am luat decizia ca este timpul schimbarii si pentru sistemul meu.
Iata mai intai ce materiale am folosit:
Alte componente:
Asa arata sistemul pe dinauntru inainte sa ma apuc de treaba:
Mai jos este o fotografie cu suspendarea hard-disk-ului:
Aici avem o imagine a Radeon-ului 9800 PRO cu Aerocool VM-101 montat pe ea - din pacate, se pare ca am defectat memoria placii si acum o pot folosi doar la 378/300, dar macar merge.
Despre ventilatoare:
Acum rezultatul final:
Nu in ultimul rand, am atasat doua fisiere mp3 cu zgomotul produs de calculator inainte si dupa, inregistrate in aceleasi conditii tehnice: microfonul de la casti Sony DR-220 pus la 5 cm de carcasa si inregistrat cu "Sound Recorder" pe cea mai inalta calitate, apoi trecut in mp3 format - nu am mai pus un fisier de referinta, cum fac cei de la SPCR cu Nexus Silent Fan la 17 dB, pentru ca sunt inregistrate in conditii diferite, iar Nexus-ul ajunge sa sune mai tare decat sistemul meu dupa ce a fost "linistit" .
Concluzie: chiar cu sacrificiul "bunastarii" placii video , sunt foarte satisfacut de rezultat si indraznesc sa afirm ca sistemul este sub 20 dB in momentul de fata (nu am cum sa masor, din pacate). Ca o dovada: in timpul functionarii, frigiderul (care nu este mostenire de la parinti , ci cumparat in 2003 "de nou"), amplasat in partea opusa a camerei, acopera cu zgomotul sau cel al calculatorului, la fel si aparatul de aer conditionat, pozitionat deasupra frigiderului.
PS: Din pacate, neavand camera digitala in momentul de fata, nu am cum sa mai fac o poza si la cum arata sistemul cand este intuneric in camera, dar voi reveni.
PPS: Va rog ignorati calitatea pozelor, pentru ca ma tem ca mai mult nu am putut cere de la un amarat de Fujifilm Finepix A202.
Iata mai intai ce materiale am folosit:
- Placa de baza: Abit AV8 - 3rd Eye
- Procesor: AMD Athlon 64 3000+ socket 939
- Sursa: Seasonic S12-430(SS-430HB Active PFC)
- Heatsink: Thermalright XP-90
- Ventilatoare:
- 1 x Papst 3412N/2GLE
- 2 x Cooler Master SUF-S12-EB - Cooler VGA: Aerocool VM-101 (aici e o mica poveste )
- Dispozitiv pentru suspendarea HDD-ului asemanator cu NoiseControl NoVibes III
- Doua parti din silicon pentru a fi montate intre sursa si carcasa, respectiv intre unitatea optica si carcasa
- Un cablu de date ATA-133 sleeved simplu, in loc de clasicul cu doua mufe.
Alte componente:
- Samsung SP-1614N (PATA) cu JVC
- LiteOn SOHW-812S si Teac CD-W540E
- Corsair TwinX XMS 3200LL Pro 1024 MB
Asa arata sistemul pe dinauntru inainte sa ma apuc de treaba:
Mai jos este o fotografie cu suspendarea hard-disk-ului:
Aici avem o imagine a Radeon-ului 9800 PRO cu Aerocool VM-101 montat pe ea - din pacate, se pare ca am defectat memoria placii si acum o pot folosi doar la 378/300, dar macar merge.
Despre ventilatoare:
- Cele doua ventilatoare de 120 mm functioneaza prin intermediul unui Vantec Nexus Fan Controller la jumatate din capacitate, unde sunt practic insesizabile
- Alte doua ventilatoare de 80 mm (unul sus pentru evacuare si altul lateral pentru intrare) functioneaza la ~5v
- Papst-ul functioneaza la 780 rpm constant, situatie in care temperatura procesorului nu trece de 33 de grade
Acum rezultatul final:
Nu in ultimul rand, am atasat doua fisiere mp3 cu zgomotul produs de calculator inainte si dupa, inregistrate in aceleasi conditii tehnice: microfonul de la casti Sony DR-220 pus la 5 cm de carcasa si inregistrat cu "Sound Recorder" pe cea mai inalta calitate, apoi trecut in mp3 format - nu am mai pus un fisier de referinta, cum fac cei de la SPCR cu Nexus Silent Fan la 17 dB, pentru ca sunt inregistrate in conditii diferite, iar Nexus-ul ajunge sa sune mai tare decat sistemul meu dupa ce a fost "linistit" .
Concluzie: chiar cu sacrificiul "bunastarii" placii video , sunt foarte satisfacut de rezultat si indraznesc sa afirm ca sistemul este sub 20 dB in momentul de fata (nu am cum sa masor, din pacate). Ca o dovada: in timpul functionarii, frigiderul (care nu este mostenire de la parinti , ci cumparat in 2003 "de nou"), amplasat in partea opusa a camerei, acopera cu zgomotul sau cel al calculatorului, la fel si aparatul de aer conditionat, pozitionat deasupra frigiderului.
PS: Din pacate, neavand camera digitala in momentul de fata, nu am cum sa mai fac o poza si la cum arata sistemul cand este intuneric in camera, dar voi reveni.
PPS: Va rog ignorati calitatea pozelor, pentru ca ma tem ca mai mult nu am putut cere de la un amarat de Fujifilm Finepix A202.
Last edited by a moderator: