Silencing the horses

Am amânat cumpărarea ventilatorului şi între timp (adică ieri) am făcut upgrade la placa video (GTX260, de la Gigabyte). Fiindcă placa video este mai lungă decât cea anterioară, am avut ceva probleme cu ea, în sensul că se lungeşte în spate până ce loveşte în al treilea HDD (carcasa e Antec P182 şi de-abia încape...), aşa că am mutat HDD-ul respectiv deasupra unităţii optice, în compartimentul de sus (zace acolo azvârlit).
Rezultate:
- Temperatura plăcii video este de 63 de grade în idle, cu ventilatorul la 40% - nu se aude niciun fel de zgomot.
- Temperatura HDD-ului mutat a scăzut de la 52-55 de grade la 44 de grade (probabil îl încingea placa video anterioară).
- Celelalte HDD-uri oscilează ca temperatură între 41-42 de grade la 46 de grade (idle versus forjate).
- Temperatura procesorului a scăzut până la 32-33 de grade în idle, cu ventilatorul CPU-ului oprit (0 RPM), dar forjat se duce la 44-45 de grade (şi ventilatorul porneşte).
Ergo, în idle, când nu mă joc, ventilatorul procesorului stă, cel al plăcii video nu se aude, per total există un fââit slab de tot, probabil din combinaţia tuturor ventilatoarelor. Satisfăcător pentru moment.
Ce urmează: enclosures de 5,25" pentru toate cele 3 HDD-uri şi mutate în partea de sus, deasupra unităţii optice (care e folosită ocazional). Am găsit aşa ceva, dar văd că are ventilator, aşa că întrebarea este: cât de eficient disipă căldura pasiv, mai ales că vor fi 3 bucăţi înghesuite una peste alta în slot-urile de 5,25"? Dacă ventilatoarele alea trebuie pornite, n-am făcut nici o brânză; eu am nevoie de silenţiozitate, răcirea fiind suficient de eficientă aşa cum sunt ele poziţionate acum.
LE: pot folosi rack-uri externe pentru două HDD-uri (suportă e-SATA, deja am două built-in), astfel că las doar un HDD înăuntru (cel pe care e sistemul de operare şi pe care mai târziu îl pot înlocui cu un SSD).
 
Daca le muti pe toate sus vei avea o surpriza neplacuta cu temperatura lor zic eu plus ca centru de greutate ridicat si mai multe imbinari cred ca se vor transforma in vibratii++.
 
Te superi dacă te contrazic? :tongue:
Nu, dar din nou, eu nu sunt iepure, sunt cât se poate de obişnuit cu un oarece fâşâit. Textul corect este: "nu AUD niciun fel de zgomot" aka "nu mă deranjează".

Esti glumet. :rotf:
Vezi mai sus.
OK, bine, recomandaţi-mi un sistem de răcire aftermarket pentru placa video, care să nu coste o mână şi-un picior :smile:


Am eu prin pod cateva vibefixere in caz ca te intereseaza. Mai aveam si asa ceva, parca...
Sunt bune, deşi pe mine mă interesează ceva care să ascundă de asemenea zgomotul în Seek.

hulubei, m-ai spart cu centrul de greutate :smile:
E totuşi un Antec P182, dă-o dracu, nu o tablă chinezească de 2 lei. Asta e de 3 lei :smile:
 
Vibe Fixer ascunde si vibratii, si zgomot in seek. Mie imi place mai mult versiunea 1, cu hdd-ul complet suspendat (doua benzi pe dedesubt, una pe deasupra), ocupa un bay jumatate de 5.25" dar merita.
 
hulubei, asta cu centrul de greutate e in caz ca vrei sa iei carcasa pe circuit? :biggrin:
Eu am avut intr-o perioada aceeasi problema ca war, nu intrau hardurile in cage din cauza placii video asa ca l-eam pus in bay-ul de unitati optice. Nu s-a vazut nici o diferenta fata de situatia anterioara, auzeam in continuare vibratiile alea care rezonau prin toata carcasa. Si tot de Antec e vorba, 15kg de fiare care zbarnaiau la fel indiferent ca am pus hardurile sus sau jos, in ambele situatii neprinse pe carcasa, doar asezate pe sine.

La mine solutia o sa fie sa renunt la o parte din harduri. Eventual SSD cand nu o sa mai coste cat un rinichi.
 
OK, bine, recomandaţi-mi un sistem de răcire aftermarket pentru placa video, care să nu coste o mână şi-un picior :smile:
RivaTuner. Asta pentru idle ca in joace stau cu castile pe urechi si nu ma mai intereseaza. :smile:
Altceva nu indraznesc sa recomand, tot ce seamana cu Accelero inseamna moarte lenta prin incalzire la VRM-uri.

Acu' pe bune, am un an de convietuire pasnica cu GTX-ul meu si sunt super-mega-arhi-multumit de cum se aude la 8xx RPM. :smile:
 
Accelero S1 rev2, cu 2x Nexus, Noctua sau Scythe, eventual subvoltate. Doar că nu prea mai rămîne loc pentru ceva pe PCI pe lîngă toată instalaţia.
 
Exact de aia eram curios şi eu. În primul rând, ce înseamnă "nu face bine"? Pică în garanţie? Blocaje? Artefacte?
 
Imbatraneste prematur piesa si o face sa functioneze (in timp) in afara parametrilor. Ii scade fiabilitatea, adica. Nu ca ai tine tu placa aia video 3 ani, dar ca idee.
 
- Temperatura plăcii video este de 63 de grade în idle, cu ventilatorul la 40% - nu se aude niciun fel de zgomot.

Omul ăsta e cam tare de urechi, nu-i recomandați chestii cu adevărat silențioase că o să se sperie că nu mai funcționează PC-ul :biggrin::biggrin:
 
Bă, mă leşi? Se treziră toţi jmecherii cu urechi iepureşti să-şi bată joc de unul mai fudul de urechi.
Plm...
În altă ordine de idei, se duce dracu şi al doilea ventilator de pe carcasă. În februarie cumpăr 2 ventilatoare (hopefully) mai silenţioase.
 
Back
Top