Elac FS 189
Dupa vreo 2 saptamani in care m-am jucat cu pozitionarea boxelor si cu diverse amplificari/surse am ajuns la varianta finala, in care am schimbat doar boxele. Cum spuneam si acum cateva zile, FS 189 sunt capabile sa cante foarte bine si corect in camera mea, mai mult, datorita basului mai rapid si mai bine controlat le-am putut plasa chiar mai aproape de colt decat pe FS 187, ajungand la numai 32.5/37 cm de peretele spate si 31/37 cm de peretele lateral - numai concluzia asta mi-a luat aproape o saptamana de teste, bine ca mi-a venit ideea de a pune capacelele de protectie sub spike-uri ca sa nu umplu mocheta de gauri, capace pe care le-am scos dupa ce am gasit sunetul dorit.
As putea spune ca rezultatul final este chiar peste asteptarile mele, nu credeam ca voi putea avea un sunet de o asemenea amploare in camera asta micuta. Dinamica este enorma, asculti la volum aparent mediu si cand ridica unu' vocea sau bateristul da in tobe ai impresia ca a umblat cineva la volum. In afara de asta chiar nu mai simt nevoia sa ascult tare deoarece fiecare detaliu, fiecare nota se aude foarte bine definita si la volum mai mic. Cred ca cel mai mult socheaza mediile, difuzorul dedicat face toti banii... ar mai fi multe de spus dar poetul din mine doarme la ora asta, de fapt doarme mai tot timpul dar asta e o alta discutie.
Am avut si Anthem i225 la teste dar spre deosebire de FS 187 (unde era o mare diferenta de control la bass) la FS 189 sunetul a fost mult mai apropiat de cel dat de NAD C375 BEE, cu mici plusuri si minusuri de fiecare parte. Pana la urma am ales sa raman pe NAD pentru transparenta mai mare la inalte (imi place enorm cum lucreaza cu tweeterul JET) si pentru deranjul/cheltuiala care o presupunea amplificatorul Anthem (diferenta de pret + bani pentru un stand deoarece este mult mai adanc ca NAD si nu mai intra pe masa). In plus daca voi face vreodata upgrade la amplificator as vrea sa fie clara diferenta, sa am macar o vaga senzatie ca nu am dat banii pe nimic...
Deci in consecinta as spune ca DA, se pot pune boxe mari in camere de 20 mp, daca au bass-reflex downfire si sunt rapide pe bass. Sigur, mai pot fi situatii in care se pot pune animale mari in camere mici, am vazut asta la un amic si la Realacustic, dar alea nu sunt camere de locuit cu cei zeci de metri patrati de burete, covoare, perdele si alte elemente de acest gen.
Am facut si o mica galerie cu poze
ceva mai bune decat alea de mai devreme.