Mikrotik are ca interfață web exact aceeași interfață pe care o are prin WinBox:
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Winbox - Recomand WinBox pentru că e mai rapid și nu are probleme de timeout și randare lentă, plus că nu trebuie să te lupți cu idei web când îți emulează o linie de comandă. E o interfață extrem de puternică dar complet neprietenoasă dacă nu ai cunoștințe serioase de rețelistică (eu într-un timp dădeam examene de instructor cisco în locul unor leneși, tot mi-am prins urechile de vreo 2 ori în mikrotik); iar 95% din search-urile de pe net pentru ceva specific pe care îl vrei îți vor da doar command line (cu care poți configura 100% din ce vezi în interfața grafică plus alte chestii - de ex. am încercat acum 2 zile să import un certificat pentru vpn și cheia lui, certificatul merge importat din interfață, cheia nu - trebuie din linie de comandă, ca să-ți ceară parola). De exemplu eu nu mă ating de QoS la Mikrotik, pentru că o cerință simplă de "prioritizează voip" se transformă în:
- cum arată un pachet voip?
- care sunt porturile/adresele IP ale serverelor la care mă conectez?
- cu ce marchez pachetele alea?
- ce e aia o coadă și ce e un queue tree?
și pe aici m-am plictisit
. Când cauți pe net după Mikrotik QoS găsești de obicei rezolvări la probleme de tipul "am 400 de utilizatori pe o țeavă cât un fir de păr, cum fac să li se pare că merge internetul?" și nu "băi, parcă acu' 3 zile mergea un pic mai bine Skype".
Switch-uri cu management doar dacă vrei scheme complicate de vlan, dar nu cred că ai nevoie; eu am tot căutat o utilitate unor vlan-uri (ca să mă joc prin casă) și pur și simplu n-am găsit - dacă știi ceva zi-mi și mie
.