Router

IceCub

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 27, 2005
Location
/dev/urandom
Ciudat rau. De ce ar face providerul asa ceva?
Mie mi-au motivat ca faceam prea mult trafic catre DNS-urile Google (am cateva sute de utilizatori in spatele gateway-ului). Pana la urma ca sa scap de problema mi-am activat propriul DNS resolver pe gateway.

Am folosit o perioada OpenDNS, dar avea manifestati ciudate uneori in sensul ca deschideam un google.com si ma trezeam pe google.it sau .nl , plus ca pentru filtrarea site-urilor malitioase folosesc niste blocklisturi de genul celor de aici.
 

korby

The Cleavemaster
Sugar daddy
Joined
Jun 4, 2006
Location
Cluj-Napoca
De un an şi aproape jumate de când am Microserver-ul HP am făcut undeva la 100 TB trafic cu torrentele. Cam de o lună am impresia că RDS-u' mi-a limitat vitezele pe P2P... :smile: Ce sugeraţi? Am crezut că-i de la router, am resetat şi setările, la fel.

PS: da, am o bormaşină lângă storage, în caz că bate cineva la uşă. :biggrin:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
De fapt te bat cu bormașina lor. :biggrin:

O idee... Las-o mai moale cu torrentele?
 

korby

The Cleavemaster
Sugar daddy
Joined
Jun 4, 2006
Location
Cluj-Napoca
Nici nu-s aşa multe... doar vreo 500. :biggrin: Traficul se face din seed, download-urile sunt abia câteva săptămânal.

PS: router-ul este un Asus N18U, unul din cele mai rapide routere consumer. Deşi, aş putea încerca un altul aşa de test... hmm.
 

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Avand in vedere ca ai trecut in randul celor social responsabili (capul familiei), chiar ar trebui sa te potolesti cu seedul. BTW: sotia stie sa faca chiftele? Venim noi cu prastia. :biggrin:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Avand in vedere ca e o sectiune publica nu pot sa exprim pareri despre ce va face sotia in acel timp, dar poate se prinde ginerica ca a postat in sectiunea gresita.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Location
Arad
Nu cred că mai are sens să treceți în privat acum, sigur a făcut google cache la conținut. :biggrin:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Ok, până la urmă m-a mâncat în fund și am luat un Mikrotik. M-am jucat un pic cu el, a mers ok, l-am instalat frumos la "proprietar"
Între timp am recuperat Mikrotik-ul pus la prieten (care a vândut apartamentul împreună cu router-ul din perete și l-a sunat noul proprietar că nu se descurcă ăia de la RDS să îl găsească, d-apăi să-l seteze, așa că l-am înlocuit cu unul "friendly") și a ajuns la ai mei în pod pe post de access point pentru grădină (foarte util PoE). Și dacă tot am un Mikrotik acolo, am mai luat un hAP ac cu care să înlocuiesc Netgear-ul existent ca router principal.

Am setat și un VPN între router-ul meu și cel nou, astfel încât acum am acces direct între LAN-uri cu tot cu criptare, nu mai trebuie SSH+tuneluri and stuff. A fost surprinzător de rapidă și logică configurarea, mai ales după ce m-am prins că pot seta IP-uri statice per VPN user, ca să simplifice routarea.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Vezi de actualizările de firmware la Mikrotik :wink: De fapt cam la orice networked device.
 

radul

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Sep 8, 2004
Location
Iasi
Din ciclul ce face omul cand nu are ce face, as vrea sa-mi cumpar un router nou, desi reteaua mea de acasa functioneaza impecabil. Momentan am un Asus AC68U pe care am pus un firmware custom si care isi face constiincios datoria, insa din cauza firmwareului custom, nu voi aveam niciodata mai mult de 256 Mbps pe WAN.

Ce as vrea:
1Gbps WAN
Dual WAN
VLAN
VPN/OpenVPN client and server
Interfata de configurare decenta HTTPS
QoS - ar fi bine
CIFS support - nu e neaparat
Wireless - mai putin important, pentru asta am AP (dar e ok sa fie)
Dual band - ca mai sus (nu sunt mare fan al benzii de 5GHz ).
Update de firmware dese si facute cu responsabilitate
MISP vs ARM??? - chiar nu stiu, parca as zice ARM


Pareri, opinii, sugestii?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Am reușit și eu să termin instalarea. Dacă tot e Mikrotik să fie și The Dude, o chestie care mi-a lipsit de când au renunțat la serverul pe Windows. L-am pus într-un VM acum cu RouterOS cu tot.

upload_2018-8-25_15-41-43.png

radul: Mikrotik are cam tot în afară de configurare ușoară (și mai deloc http). Și nu ești fan 5GHz pentru că stai la casă, să vezi la bloc cât de bine e, când sunt 30 de rețele pe 2.4 :smile:.
 

radul

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Sep 8, 2004
Location
Iasi
Te referi la model anume sau orice de la Mikrotik (dupa buget)?
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Location
Arad
Cred că cea mai bună variantă ar fi un ERLite-3. Are 3 porturi Ethernet, două le poți folosi pentru WAN, al treilea spre switch. Are și hardware offload pentru NAT și PPPoE, deci sunt șanse să atingi 1 Gbps (vezi pe reddit sau pe forumuri din experiențele altora dacă chiar duce).

Cealaltă variantă e mult mai scumpă și presupune ceva de genul pe care va trebui să instalezi tu un pfsense sau ceva similar.

De curiozitate, cum vrei sa folosești QoS?
 

radul

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Sep 8, 2004
Location
Iasi
Multumesc!
QoS nu este neapărat necesar, dar as prioritiza de exemplu VoIP in defavoarea altor servicii. N-am dat intenționat un buget, că nu suntem pe privat și nu vreau să vadă preafrumoasa cat as fi dispus să dau pe un router.:smile:

Bănuiesc că în setupul cu ERLite3 nu au ce căuta switchuri dumb și ar trebui sa iau în calcul și achizitionarea unor switchuri serioase cu management.
 
Top Bottom