Router

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Ce știți de Archer C9? Trebuie să fac un cadou și va fi pus într-un loc destul de vizibil (atârnat de sus într-un colț al camerei), după cum arată C9 s-ar potrivi cel mai bine la culoare și formă.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Nu e o minune de router din ce zic in review-uri, dar pe de alta parte nici rau nu e. Oricum, daca nu este destinat vreunui maniac de performanta sunt convins ca va fi bun.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Da, fără gigabit și ac e cam urât și neimpunător, acum 6 ani ar fi fost un router bun :smile:. hAP ac e echivalentul C9 (fără antene mari), mai interesant pentru jucat, dar nu-l văd pe la noi și după cum arată prețurile ar ajunge la noi pe la >600 lei (ac lite e 250 de lei, sunt unii care îl afișează la 539 dar nu-l au de fapt). 3dB în plus cu antenele alea externe (sau mai mult cu altele) pot să fie utili când pui router-ul într-un capăt al unui apartament lung.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Ah scuzaț, n-am văzut că e fără gigabit. hAP ac e pe Amazon la 122€, se găsește și prin țară cu un pic de căutat tot cam pe acolo. Lite-ul e meh.

Tot nu mi-e clară preferința de all-in-one, mai ales în condițiile în care acoperirea bună a unui apartament cu pereți din beton necesită găsirea poziției optime pentru AP. Iar dacă e un all-in-one, e cam nașpa să pui routerul pe tavan în sufragerie și să mai tragi la el 1 cablu de alimentare + 1 cablu internet + alte cabluri pentru echipamentele wired (că de-aia te interesează și gigabit, nu?), iaca ți-ai făcut o mățăraie de mare angajament. Ori, ai putea avea routerul cu switch-ul amplasate discret undeva convenabil, iar la AP-ul poziționat la vedere tragi un singur cablu, ethernet cu power over ethernet. Nu e cea mai ieftină variantă, dar este cea mai performantă (nu limitează opțiunile routerului în funcție de performanțele antenelor wifi) și cea mai estetică.

Pe considerentul ăsta voi schimba (din nou) rețeaua părinților, routerul Asus rămânând strict pe post de AP cu buton on/off accesibil, să-l pornească când au nevoie. În rest, "core" router+switch va fi un Mikrotik hEX un pic mai mare decât o cutie de țigări, și încă două switch-uri secundare pentru a minimiza numărul cablurilor trase prin apartament. Singurul echipament la vedere va fi AP-ul, fără un mănunchi de cabluri în spate.
 

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Daca as fi God as bloca toate streamingurile live de pe net. Sa muara pitzy de necaz ca nu mai vede serialul preferat pe telefon. :dracu:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
N-a fost ceva gândit bine; există un singur cablu de la ușă (un capăt al apartamentului) până într-o cameră din exact celălalt capăt al apartamentului, dar între acea cameră și apartament e un perete de beton gros, de rezistență, care atenuează mult. Ideea era ca acea cameră să fie un fel de birou (acolo vin cabluri prin perete), dar între timp a fost revendicată de SO pentru alte chestii, așa că e mai complicat. Acum "biroul" s-a mutat într-o cameră fără cablu tras și mult mai aproape de ușa de la intrare. Chestia e că acolo merge wifi bine doar dacă pui un router chiar la ușă, și într-o zonă foare vizibilă (pentru că doar acolo e cablul expus, într-o nișă mică). Acum e ISP->cablu lung->alt cablu lung prin mijlocul casei (înapoi către ușă)->router. Ideea e ISP->router->cablu lung->switch (sau AP)->alte câteva cabluri din alte camere. Ar fi plăcut ca router-ul de la ușă să fie alimentat PoE.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Bai o data pe saptamina ma trezesc cu poza asta.
crap.jpg

Practic se deconecteaza si apoi se conecteaza din nou. Am IP fix de cind ma stiu. Cu routeru' vechi n-am avut asa ceva.
Aveti fo' idee ce naiba face asta din cind in cind? E vreo setare ceva?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Vezi aici o chestie, pare să fie un bug de la Asux, dacă nu răspunde ISP-ul te trimite la o pagină de eroare incorectă/scrisă prost de chinezi/cached incorect. Adică o problemă a fost, dar nu aia pe care o afișează :smile:. Unii zic că dacă au dat factory reset au scăpat.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Mmmmm parcă era o setare de friendly errors. Oricum pagina e din cache.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Bai problema e ca nu-mi apare pagina aia daca as vrea sa intru pe router sa setez ceva.
Imi apare aleator (in general cind ma joc) ca si cum isi da reset routeru'.
Cum mi se intimpla de fapt. Ma joc si la un momenmt dat ma trezesc deconectat, iese jocul in desktop si apoi se autolanseaza pagina aia.
Dureaza maxim un minut toata treaba asta.

Deocamdata nu e stresant sau enervant ca se intimpla o data pe saptamina sau asa ceva dar uneori ma scoate din mijlocul caftelii cu tancuri cind muncesc din greu acolo si ramin cu buza umflata pina intru din nou in joc. :biggrin:
Si plus de asta de ce dreq sa-si dea reset ca doar nu e incarcat sau ceva. Ragalia aia veche n-a sughitat niciodata timp de 6-7 ani de cind functiona non-stop.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Ok, până la urmă m-a mâncat în fund și am luat un Mikrotik. M-am jucat un pic cu el, a mers ok, l-am instalat frumos la "proprietar", a mers frumos, a doua zi mă sună prietenul: "bă, nu mai merge netu'". Interesant, netul mergea, nu și DNS-ul (lăsat ăla built-in, kindof server local). Schimb DNS-ul cu 8.8.8.8 în DHCP, merge, toate bune. După 2 săptămâni, mă sună iar prietenul: "bă, nu mai merge netu". La fel, nu mai merge DNS și strict DNS (dacă pun un proxy în browser, merge perfect, ssh merge, ftp merge). Dar nu mai merge la stilul, orice DNS pun -> timeout la cerere. Cu alt router merge DNS-ul, deci nu e de la ISP. Ok, reset la setările pe care le aveam când a mers (restore de setări din backup): nimic, face la fel. Restore la setări și mai vechi: nimic, la fel. Reset complet cu opțiunea "încarcă din fișier setările astea" => bușit complet, nu mai bootează corect.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Ăla pare un router defect, schimbă-l în garanție.

Pro tip: DNS proxy oprit, setezi DHCP-ul să anunțe DNS-urile 208.67.222.222, 208.67.220.220 (OpenDNS, cu protecție anti-malware, nu rezolvă domeniile din diverse RBL-uri), eventual și 8.8.8.8 și 4.4.4.4 sau 8.8.4.4 ale lui Gugl. Și atunci clienții apelează direct la DNS-urile externe - un serviciu mai puțin pe router.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Știți ceva de RDS să filtreze cererile DNS către alte servere decât ale lor? Pentru că asta pare să se întâmple.

Code:
[admin@MikroTik] > :put [:resolve yahoo.com server=8.8.8.8]
failure: dns server failure
[admin@MikroTik] > :put [:resolve yahoo.com server=193.231.252.1]
206.190.36.45
Adică router-ul e ok, dar erau setate DNS-uri de ale altora și le filtra RDS. Cum am pus DNS-ul lor în setări, cum a început să meargă.
 
Last edited:

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Nu, dar am patit de vreo cateva pe perioade scurte (maxim 30 min noaptea la 1) acelasi lucru cu UPC.
 

IceCub

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 27, 2005
Location
/dev/urandom
Eu am patit o faza similara la munca unde foloseam DNS-urile de la Google pana intr-o zi cand providerul a hotarat sa intercepteze/redirecteze toate query-urile catre serverele DNS proprii si brusc nici o masina cu Linux nu mai stia sa rezolve adresele. Windows in schimb nu avea greturi.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Pune OpenDNS care e tot distribuit global și care nu mi-a fost niciodată filtrat.
 
Top Bottom