Router

Dacă ai nevoie de VLAN-uri, ar trebui să ai și un switch cu management. În funcție de câte porturi ai nevoie, poți găsi la prețuri decente.
 
experiențele altora dacă chiar duce
Am avut, a scos 980 Mbps pe PPPoE. Dar e doar router - îți pui tu ce switch și AP vrei. Interfața web era ok, doar că pentru configurația PPPoE cu offloading a trebuit să intru în CLI. Ulterior au scos update-uri ca să meargă din wizard mai simplu toată configurația, dar între timp îl dădusem.

Ceva mai configurabil ar fi un Mikrotik, că la ăla îi poți asigna porturile cum vrei, 2 WAN și 3 LAN, cu QoS și VLANs. Interfața web e cam tot ce ai nevoie, doar că are un mod mai aparte de a funcționa, nu e cea mai noob-friendly. N-am avut nevoie să intru în CLI. Și și ăla ducea trafic gigabit fără să gâfâie.
 
Mikrotik are ca interfață web exact aceeași interfață pe care o are prin WinBox: https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Winbox - Recomand WinBox pentru că e mai rapid și nu are probleme de timeout și randare lentă, plus că nu trebuie să te lupți cu idei web când îți emulează o linie de comandă. E o interfață extrem de puternică dar complet neprietenoasă dacă nu ai cunoștințe serioase de rețelistică (eu într-un timp dădeam examene de instructor cisco în locul unor leneși, tot mi-am prins urechile de vreo 2 ori în mikrotik); iar 95% din search-urile de pe net pentru ceva specific pe care îl vrei îți vor da doar command line (cu care poți configura 100% din ce vezi în interfața grafică plus alte chestii - de ex. am încercat acum 2 zile să import un certificat pentru vpn și cheia lui, certificatul merge importat din interfață, cheia nu - trebuie din linie de comandă, ca să-ți ceară parola). De exemplu eu nu mă ating de QoS la Mikrotik, pentru că o cerință simplă de "prioritizează voip" se transformă în:
- cum arată un pachet voip?
- care sunt porturile/adresele IP ale serverelor la care mă conectez?
- cu ce marchez pachetele alea?
- ce e aia o coadă și ce e un queue tree?
și pe aici m-am plictisit :smile:. Când cauți pe net după Mikrotik QoS găsești de obicei rezolvări la probleme de tipul "am 400 de utilizatori pe o țeavă cât un fir de păr, cum fac să li se pare că merge internetul?" și nu "băi, parcă acu' 3 zile mergea un pic mai bine Skype".

Switch-uri cu management doar dacă vrei scheme complicate de vlan, dar nu cred că ai nevoie; eu am tot căutat o utilitate unor vlan-uri (ca să mă joc prin casă) și pur și simplu n-am găsit - dacă știi ceva zi-mi și mie :biggrin:.
 
Eu mi-am facut vreo 4 guest network, doar asa ca sa-mi confuzez musafirii si la care am conectat TV urile. In plus la routerul actual, pentru ca nu este dual wan de la mama lui, al 2 lea WAN e de fapt un VLAN .
 
Eu nu vreau sa-mi confuzez musafirii: am un router separat, pe care il bag in priza cand apar si il scot din priza dupa ce pleaca. Easy. :smile: Si e bg, ca sa se uite la mancare, nu la youtube. :biggrin:
 
Fain cu PoE.

2018-08-25 18.24.51.jpg
 
Back
Top