RDS Cablelink

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Daca ai sti sa explici si cum functioneaza aplicatiile care limiteaza download-ul torentilor local in retea si NU upload-ul, ti-ai si da seama de ce-ti merge tie asa de bine.
Dar sa nu intram in detalii ca nu-i frumos.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Nu stiu ce vrei tu sa spui cu trolii tai acolo, dar eu iti dau si un link la o mica prezentare aici
Nu intram in detalii cine foloseste asta, dar te asigur ca sint si la noi in tara.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Location
Arad
IPv4-pocalypse-a a început (să mă afecteze direct)!
Code:
user@e3845:~$ ip -4 a l ppp0
10: ppp0: <POINTOPOINT,MULTICAST,NOARP,UP,LOWER_UP> mtu 1492 qdisc pfifo_fast state UNKNOWN group default qlen 3
    inet 100.122.15.126 peer 10.0.0.1/32 scope global ppp0
       valid_lft forever preferred_lft forever
Zic unii pe softpedia că poți face opt-out cu o sesizare la suport. Momentan eu aștept după cei de la suport să-mi creeze a doua adresă de mail @rdslink, deci voi băga o fisă dup-aia, să nu-i bulversez cu prea multe tichete. :biggrin:
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Location
Arad
Să nu-mi mai dea IP privat. 100.64.0.0/10 e clasa folosită când se face CGNAT (RFC6598). Sigur, am IPv6, dar încă mai am nevoie de IPv4 public că mai fac un ssh din când în când și încă nu are toată lumea IPv6.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Interesant, mulțumesc de informația nouă. :smile: Dar nelămurirea persistă - nu poți face opt-out la inevitabilul apus al IPv4, doar să mai câștigi niște timp. Posibil acum să faci opt-out gratuit, dar pe viitor prevăd că rezervarea unui IP v4 va fi pe bani, iar cât timp asta poate genera un profit bun, va fi și piedică în calea implementării IP v6.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Location
Arad
Posibil ca pe viitor unii să ceară bani pentru un IPv4 public așa cum azi cer pentru IP fix, dar nu văd asta ca pe o sursă de profit bun. În afară de câțiva rătăciți care au nevoie de un ssh sau au ceva server pe-acasă, mai sunt gamerii care ar mai putea fi afectați de CGNAT, dar nu știu exact în ce fel (citisem parcă mai demult o chestie cu ceva protocoale de prin niște joace care începeau să sughițe, dar poate am înțeles greșit). În rest, marea majoritate a utilizatorilor nu au nevoie și nici nu vor observa schimbarea. Iar pe partea de IPv6 lucrurile evoluează. Google zice că suntem pe la 25% rată de adopție, deci încet încet lucrurile se mișcă.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Realitatea este ca se face CGNAT din cauza ca nimeni nu vrea sa investeasca sa-si schimbe toate echipamentele sa suporte nativ IPv6, e o investitie pe care nu o poti prezenta in nici un caz celor care dau banii.
Asa ca CGNAT va fi pentru ani buni pana echipamentele vor fi retrase de batranete.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Location
Arad
O fi, dar, deși îmi imaginez că e cea mai folosită soluție, nu e singura. Alții încearcă și alte variante (de fapt, variațiuni pe aceeași temă, dar poate mai eficiente și mai ieftine).

Între timp, cică la RDS scapi de problemă dacă-ți activezi serviciul de DDNS. E cumva logic, n-are sens să-ți activezi serviciul pentru ca apoi să primești un IP privat pe care nu-l poți accesa direct din Internet. Bun, activat, deconectat, reconectat.
Code:
user@e3845:~$ dig +short myip.opendns.com @resolver1.opendns.com                                                             
81.196.250.x
Doar că
Code:
user@e3845:~$ ip -4 a l ppp0
17: ppp0: <POINTOPOINT,MULTICAST,NOARP,UP,LOWER_UP> mtu 1492 qdisc pfifo_fast state UNKNOWN group default qlen 3
    inet 100.122.41.y peer 10.0.0.1/32 scope global ppp0
       valid_lft forever preferred_lft forever
și deci
Code:
user@e3845:~$ dig +short <hostname>.go.ro
100.122.41.y
Great success! :smile:
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Probabil nu ai inteles ce am spus eu despre routere sau nu stii cum functioneaza un router carrier-grade.
Bubele acestor routere este ca functioneaza pe baza de ASIC-uri care au fost facute sa functioneze pe 32 de biti. Si asta nu se schimba decat prin inlocuire sau recirculare interna, ceea ce are un impact devastator asupra resurselor.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
ISP-ii ăștia se dau bascule cu învârtitul lor cu lingura în oala de date a internetului planetar, da' dacă-i iei la purecat sunt toți niște zgârciți, dom'le. Nu mai bine-mi scot antena pe geam și fac un mesh? Care te mai bagi, tre' să fim minim 3. Q, ai antena așa lungă ca a mea? :hihi:
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Arata-mi te rog care manager dintr-o firma e fericit sa dea din pix pentru niste milioane de euro ca sa schimbe niste routere cumparate acum 3-4 ani si culmea, sa mai si justifice asta catre superiori si/sau shareholders.
In toate firmele pe care le cunosc (in Ro cel putin) nici nu vor sa auda de cheltuit bani in contextul economic actual.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Staiașea, adică acum 4 ani au comandat echipamente din generații cu EOL foarte previzibil raportat la durata normală de exploatare? Păi atunci își merită durerea.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Exact asa. Durerea nu o au aia de la achizitii, ci cei care se ocupa de ele.
Apoi Cisco are durata de viata intre 2 si 5 ani pentru echipamente, pe cand la noi in Ro echipamentul este scos la pensie dupa un algoritm random si cat mai tarziu.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Location
Arad
ISP-ii ăștia se dau bascule cu învârtitul lor cu lingura în oala de date a internetului planetar, da' dacă-i iei la purecat sunt toți niște zgârciți, dom'le. Nu mai bine-mi scot antena pe geam și fac un mesh? Care te mai bagi, tre' să fim minim 3. Q, ai antena așa lungă ca a mea? :hihi:
Până la Q, vezi că ai pe-acolo prin zonă pe la tine pe unii. :wink:
 
Top Bottom