Raspberry Pi

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,768
Mai nou al meu ingheata. Nu gasesc nici o explicatie si nici nu ma mai pot conecta la el. Dupa power on merge o perioada random si ... iar.
Vreo idee? Temperatura procesorului e relativ constanta la 46, RAM nu e incarcat excesiv ... (am grafice pentru asta).

Și al meu Pi4 arăta tot 46 și se restarta. De blocat nu. Mai am un Pi1 care este strict pihole și stă in 46-52 cu lunile de uptime in schimb.

În funcție de ce model este, ce carcasă ai la el, ce faci cu el, cu ce îl alimentezi și unde este plasat, m-aș uita la logs, răcire și alimentare.


 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,852
A mai facut odata chiar cu watchdog enabled. Sau cel putin asa cred eu ca l-am enable.
Avand in vedere ca a mers peste 2 ani de zile in aceeasi configuratie si pozitie, ba mai mult vara cand temperaturile sunt mai mari, tind sa suspectez ceva software, nu hardware.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,852
Daca ati sti voi cu ce e masurata sursa aia ... cred ca i-ar fi si frica sa mai zica ceva.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,852
S-a speriat si a mers 3 zile apoi a crapat. Nu am gasit nimic care sa ajute.
Nu e nimic critic care sa ruleze pe el, dar sunt curios de ce i se intampla.
 

taxon

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 2, 2013
Messages
332
Ati sfeclit-o, mi-am luat si eu (finally) un Pi 4B.
Daca incep sa ma joc cu el, sa vezi ce o sa va sicii cu intrebari.
Cu ce sa incep?
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,279
Nuuu, bahhh, LibreELEC, ca le include pe amandoua. :tongue:

Totusi cred ca ar trebui sa inceapa cu NOOBS. :hihi:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,743
Hmmm. Nu toate raspberry-urile sunt la fel, se pare. Am eliberat un RPi 3B+ și am pus un RPi de primă generație pe post de Pi-Hole în rețea; nu doar update-urile sunt mai lente, dar uneori în mod inexplicabil crapă ceva și văd reclame în aplicații. Dau un restart și merge iar. I don't get it...
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,279
Vezi reclame daca ti-a raspuns alt DNS decat Pi-hole.
Fa si tu o captura de pachete DNS ca sa vezi ce crapa.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,743
Mult succes să fac captură de pachete pe Android. Suspectez că Androidu', dacă nu îi răspunde DNS-ul de pe WiFi, încearcă de la sine putere să facă traficul prin conexiunea LTE. N-ar fi prima oară când, atunci când îmi pică conexiunea la internet acasă, telefonul stă conectat la WiFi dar îmi spune că n-are internet acolo și merge netul pe LTE chiar dacă WiFi rămâne conectat. Desigur, o variantă e să opresc conexiunea de date atunci când sunt conectat pe WiFi, dar ăsta e un mod foarte indirect de a vedea când pi-hole răspunde selectiv. Tratez simptomele, nu cauza. Mai degrabă m-ar interesa să înțeleg cum pot găsi cauza pe RPi, și de ce aceeași configurație și imagine poate să nu dea rateuri pe un RPi3B+ dar să facă figuri pe un RPi1B.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,279
Pai nu e nevoie sa faci captura de pe Android. Fa-o de pe router. Te intereseaza RPi-ul, nu LTE-ul.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,743
I don't get it...
I got it.

tl;dr: era de la IPv6.

În router, în setările DHCP, pot seta care să fie serverele DNS pentru IPv4 și care pentru IPv6.

Eh, cum am tot schimbat raspi-urile, am pus eu manual în router același IPv4 la raspi-ul care era folosit pe post de DNS și n-am mai umblat la setările DHCP, dar am uitat că la IPv6 primește cel mult prefixul din router, iar restul e setat de fiecare device. Și astfel dădeam prin DHCP un IPv6 pentru DNS care... nu mai exista.

Așa că dacă un echipament din rețea folosea IPv4, trecea prin pihole. Dacă din orice motiv folosea IPv6, ăla mergea direct în router.

Acuma am pus IPv6-ul corect în DHCP și e totul boboc. Am trecut înapoi la RPi3B+ cu docker și câteva containere pe RasPiOS 64, e brici.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,852
S-a speriat si a mers 3 zile apoi a crapat. Nu am gasit nimic care sa ajute.
Nu e nimic critic care sa ruleze pe el, dar sunt curios de ce i se intampla.
In final dupa ce am update decoderul adsb nu a mai facut.
Nici macar nu m-as fi gandit la asta, dar ... asa invata omul.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,743
Ieri am avut primul caz de RasPi înțepenit de la încărcarea prea mare, când am pornit un container cu OpenHAB pe Raspberry Pi OS pe 64 de biți. Nici măcar SSH nu mai răspundea.

Așa că, după un power cycle de la distanță folosind remote hands & eyes :biggrin: am trecut prin acest articol ca să activez hardware watchdog:


Nu eram sigur dacă înțepenirea era cumva datorată faptului că am transferat și datele mai vechi ale acelui container, sau era vreo problemă de permisiuni de acces, sau de rețea, sau ce. Așa că am făcut o pornire pe curat a containerului, și... java l-a dat în cap din nou. Urmăream deja în ssh încărcarea cu top, și după vreo 20 de secunde în care process queue era 26-30 pe ultimul minut, am fost subit deconectat și RasPi-ul a rebootat.

Mulțumesc, watchdog!

Deci voi folosi un al doilea Raspberry Pi exclusiv pentru OpenHAB, și instalat pe direct, fără docker.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,852
La mine nu merge mereu watchdog-ul. Dar in general aduce ceva in plus fata de nimic.
 
Top Bottom