Raspberry Pi

IceCub

Membru Senior
Poți să pui încă un ethernet pe USB. Eu de obicei folosesc raspi într-o combinație ethernet + wifi. Nu e foarte rapid, dar e utilizabil.
 
Raspi-ul original are oricum rețeaua legată prin USB, folosind un LAN9512 sau LAN9514 (mai rar, diferența între ele e hub-ul USB inclus, 2 porturi vs 4 porturi) pentru Ethernet.
 
Atunci eu ce-am comandat azi, împreună cu o carcasă și un alimentator for the hell of it, toate în stoc, la fabuloasa sumă de 66€ inclusiv transport? :smile: Card microSD am, cabluri HDMI am, cabluri microUSB am, radiatoare de aluminiu și pastă termoadezivă am, mai lipsește doar o combinație de minitastatură și mouse/touchpad wireless - găsim ceva rooku că tot păreau făcute cu bun simț, fără a fi la preț de Logitech. Și dacă mai văd recomandări de media player egreat sau mai știu eu ce la 100+€ mă voi lolui fără rețineri.
 
Îi bun că ai găsit, eu m-am trezit târziu cu comanda :) Încă mai am 3 Pi pe-aici (un emulator, un Tor router și unul care stă degeaba). :)
 
Tor router, emulare high end (PS1, N64), general computing, network media player, carputer?
 
Există niște chestii de-astea ceva mai utile pentru NAS, care au și niște SATA-uri built in (ex: banana pi, mai sunt și altele). NAS cu HDD pe USB nu e chiar fericit.
 
Folosese de 2 ani de zile un netbook de 10 inch (Atom 1.6GHz, 1'st gen) + HDD extern USB pe post de NAS, puse ambele undeva pe dulap si accesate remote.
 
Mă rog, ar fi trebuit să detaliez: am studiat posibilitatea de NAS pe raspi-urile inițiale, și cea mai mare problemă nu e efectiv conexiunea USB cât power management-ul prost. Mai exact, raspi-ul se alimentează din USB, și majoritatea alimentărilor (între USB-uri și alte device-uri) sunt pur și simplu fire fără altceva. În teorie USB-urile au limitatoare de curent, astfel încât să izoleze un device care trage prea mult de altele, aici nu există așa ceva. Rezultatul e că dacă ai un device (ex: HDD extern) care trage curent mai mult, mai ai un wifi și poate un hub USB care să îți permite să mai extinzi ceva, e posibil ca totul să fie instabil doar din cauza alimentării. Iar instabil, atunci când ai atâtea device-uri conectate toate într-un loc, poate însemna orice (ex: picat wifi din 5 în 5 minute, dispărut HDD câteva minute, etc).
 
E un lanț al slăbiciunilor - Raspberry gândit ca low-power device fără pretenții de performanță/reliability, controller USB-SATA ieftinache, hard disc posibil petardă, alimentare suspicioasă... La acest moment, după ce tocmai a mai crăpat un hard disc în familie și acum e la recuperatori de date, nu mai pot să consider aceste gadget-uri decât chestii temporare și strict pentru utilizare fără pretenții. Definiția NAS este, astfel, strict delimitată la a putea partaja un disc oarecare în rețea pentru a-l accesa din mai multe locuri, însă nu pentru a fi folosit ca long term storage vault. Măcar dacă și Thecus/Synology/etc. ar recunoaște că sunt, de fapt, tot niște pocnitori, și oamenii ar trebui să fie destul de rezervați în a-și încredința date importante unui asemenea sistem. </rant>

Dar revenind la alimentare, de pe site-ul de unde am comandat Raspberry am luat și un alimentator în mod special fiindcă nu e similar cu un încărcător obișnuit de telefon mobil. E nevoie de curent stabil și relativ mult pentru ca Raspberry-ul să funcționeze stabil, iar acest alimentator se laudă că e calibrat să livreze 5,25V în gol încât, la încărcare, să scadă la 5V. Amu' nu știu cât de mult ajută treaba asta, da' de stricat nu prea are cum. Însă în cazul în care aș avea un Raspberry + minim un hard disc de 2,5" + o cameră web + un hub + un WiFi + altele, nu m-aș baza doar pe un alimentator din ăsta de 5V 2A, ci aș lua o sursă de 5V și 6A, sau 10A, sau chiar 20A.
 
Ei, tu poți să-i pui sursă de 20A, nu înseamnă că n-o să se prăjească PCB-ul dacă chiar vrei să tragi 20A prin el :).
 
Evident, declarația de pe etichetă e cel puțin optimistă, însă 8-10 tot ar trebui să ducă fără să gâfâie :) Ca să treci de un asemenea consum deja ai nevoie de un cluster de Raspberry-uri și multe alte accesorii, ce depășesc scenariile tipice de utilizare pentru single user. Poate ca developer de soluții atipice să-ți trebuiască așa ceva, dar atunci ai și cerințe specifice, un buget și niște criterii de calitate care cam exclud o sursă luată de pe DX.
 
Back
Top