Raspberry Pi

1) Raspberry Pi ruleaza tot felul de softuri. Daca nu specifici ce soft este pe cardul ala, n-avem de unde sa stim.
2) N-ar trebui sa rulezi soft primit de la altii. Downloadeaza ce ai nevoie de pe site-ul oficial: https://www.raspberrypi.com/software/ Ai acolo si instructiuni cum sa scrii cardul, cum se foloseste, etc.
 
1) Raspberry Pi ruleaza tot felul de softuri. Daca nu specifici ce soft este pe cardul ala, n-avem de unde sa stim.
2) N-ar trebui sa rulezi soft primit de la altii. Downloadeaza ce ai nevoie de pe site-ul oficial: https://www.raspberrypi.com/software/ Ai acolo si instructiuni cum sa scrii cardul, cum se foloseste, etc.
1Am încercat modificarea orei conform site-ului raspberry pi nu a mers !
2Softul e ok e o aplicație pentru radioamatori! E public

2 acesta e https://github.com/afarhan/sbitx
 
timedatectl ce îți spune?

Nu e nevoie să dai reply la fiecare mesaj. Doar dacă te referi la un mesaj mai vechi.
 
In modul consola, doar unul va fi activ, cel care este detectat primul. Daca sistemul de operare ruleaza vreo interfata grafica cu Xorg, atunci se auto-configureaza ca desktop extins pe ambele monitoare. Care este primul, la fel, depinde care e primul detectat. Daca ruleaza Wayland, nu stiu, ca am fugit de el ca de dracu'.
 
"În folderul de pornire pi, există un fișier ascuns .profile " cum pot ajunge să-l vad?
Nu am mai văzut de foarte mult timp întrebări de genul "cum văd asta". Răspunsul este cu ochii, încă nu avem din păcate conector computer - creier.

Dacă te referi la extensie, se deschide cu orice editor de text gen notepad. Sau din CLI cu nano*. Dacă-i ascuns, show all files în Windows Explorer (dacă ai extfs plugins pentru Explorer).

*nano ~/.profile

Editat pentru claritate.
 
Last edited:
Cred ca problema cu care te confrunti este ca fisierele care incep cu punct sunt (by default) ascunse in Linux, la fel ca fisierele cu atributul hidden din DOS/Windows.
Raspuns:
1) Instruiesti file managerul, oricare ar fi ala, sa iti afiseze fisierele ascunse.
2) Folosesti consola, ca in Linux interfetele grafice sux rau de tot comparativ cu Windows (ma rog, Windows-urile adevarate, nu 10, 11). In consola "ls -a" iti afiseaza si fisierele ascunse. Pentru informatii suplimentare "man 1 ls".

Neo, tu n-ai alte lucruri de facut in viata? Yo8rc poate te retine...
 
Da, eu am un RPi4B care e conectat la TV cu LibreELEC (Kodi) pentru vazut filme de pe NAS (router) si Netflix. Din nefericire, plugin-ul Netflix a cam fost abandonat si data viitoare cand Netflix modifica ceva la site e foarte probabil sa nu mai mearga deloc. Tot in LibreELEC ruleaza Docker plugin cu site-ul cabinetului sotiei intr-un container si mai era si homeassistant in alt container, dar am renuntat in favoarea ESPHome cu webUI si automatizari cu cron pe router.

Mai am un RPi3B+ pe care il iau in concedii, tot pentru Netflix si filme de pe NAS (prin wireguard). Mai are si client tvheadend cu care pot sa vad emisiunile tv de acasa (inregistrate sau live) chiar daca sunt in strainatate.
Secundar, cand mai am de facut cate ceva ce necesita GPIO-uri, I2c, SPI, UART TTL, etc., am un card cu Raspbian pentru el.

Mai am si un Asus TinkerBoard S instalat langa router care ruleaza Gentoo si are si el mai multe roluri: 1) acces backup la retea (ssh) daca router-ul e floodat, 2) acces la consola seriala a router-ului in caz ca nu mai booteaza dupa vreun update (am acces si invers: de pe router la consola TkB), 3) ruleaza JDownloader, ca router-ul n-are java si X, 4) aici ma joc cu devicetree-uri, kernel-uri ARM, atmega, etc., 5) urmeaza sa mut aici container-ul cu site-ul cabinetului, dar au fost niste probleme cu rust pe arm si nu se compila docker-ul.

Daca ai ceva cu 4 GB RAM, s-ar putea sa fiu interesat. Pe TinkerBoard dureaza vreo 3 zile pana compileaza Firefox (cu "-j 2", ca altfel nu-i ajung 2GB RAM). Pune anunt la sectiunea de vanzari.
 
Last edited:
M-am oprit cu achizițiile la RPi3b+, plus câteva 3b și 2, crecă și unul din prima generație, aia care trebuia să aibă scotch negru peste ceva piese pe alimentare cu carcasa de plastic prea subțire că altfel flashurile de lumină îl restartau. :D Generația a 4-a nu se justifica deloc la cost, avea probleme cu răcirea, era overkill pentru house automation, iar la generația a 5-a deja îmi pierdusem interesul atât de mult că nici nu știu cu ce e diferită.

Un RPi îl păstrasem pentru interfața radio și softul de control pentru sistemul de termostate și actuatoare Homematic IP; ar fi trebuit să-l montez așa cu totul undeva în tavanul fals ca să aibă semnal de la toate termostatele din casă. Dar n-a mai ajuns să fie montat, din motive de incompatibilitate a sistemului de valve cu pompa de căldură.

Ca streaming player aveam Fire TV, acum are TV-ul gata încorporat pentru youtube și ceva aplicații de la televiziunile germane cu programele pentru copii ca să se uite miniona. În concediu nu mă duc să mă uit la TV, torrentele-s pedepsite rapid cu amendă scumpă aici, netul e vai de ceapa lui ca să aibă sens să fac streaming de acasă prin VPN pentru orice.

Apoi am înlocuit RPi-urile întâi cu un ODroid mai potent dar cu ciudățeniile lui de fork de kernel dubios, și în cele din urmă cu miniPC-uri cu consum foarte rezonabil, nu foarte diferite la cost, dar muuuuuult mai flexibile și capabile pentru vreo 5-6 containere (din care unul cu Java absolut nesimțit care altfel necesita un RPi dedicat și și așa îl dădea uneori în cap).

Și iaca am rămas cu RPi-urile, și cu întrebarea dacă mai e vreunul pe-aici cu nevoi atât de simple încât să folosească un RPi, fără să fi trecut la un serveraș de un fel sau altul.
 
Eu am două v3 care rulează 24/7, unul de vreo 4 ani, pentru ADS-B. Sunt ambele lângă servere care oricum rulează 24/7, adică nu ar fi nevoie de ele, doar că fiind legate la antene pe casă, sunt de sacrificiu, că le mai poate trăzni. Până acum n-a fost cazul să crape raspi-ul, dar tranzistori în amplificatoarele de semnal de antenă am mai schimbat. Mai am două din prima versiune, dar nu prea le-am mai folosit, și un 4B care mai e folosit la afișat chestii pe un display auxiliar.
 
Back
Top