Raspberry Pi

Thor

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Dec 6, 2004
Messages
1,982
Recomandati vreun magazin pentru achiziţia RPi? Mai toţi par să îţi vâre pe gât kitu-ri cu mulţi senzori. Eu vreau daor un RPI, alimentator si poate o carcasa.

Am cumpărat nişte termometre/higrometre chinezeşti, cu BLE - LYWSD03MMC. Le voi rescrie firmware-ul ca în link. Şi sper să reuşesc să le integrez cu HA, OpenHAB sau ceva de genul.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,921
Fișierele de configurare sunt, ca orice fișier de configurare, agnostice de platformă, și sunt toate în directoarele aparținând userului sub care rulează executabilele, în /home. Doar executabilele sunt pe 32 sau 64 de biți. Lucrurile sunt simple când urmezi niște good practices.

Cu ocazia asta mă gândesc să încerc să pun configurația într-un repo ca să fie acolo sursa adevărului. Încă n-am pățit să crape un microSD da' nu știi niciodată.
Eu am asa pe router:
- PHP in /opt/etc
- Hiawatha in /opt/etc/hiawatha
- mosquitto in /opt/etc/mosquitto si cu o gramada de fisiere in /opt/lib, /opt/var, /opt/tmp si niste scripturi in /jffs/scripts si un crontab in /jffs/configs
- Firebird in /opt/lib/firebird/<ceva>, /opt/var/db/firebird si e dependent de platforma
- NUT in /opt/etc/nut, /opt/lib/nut si niste script-uri custom in /jffs/scripts pentru shutdown-ul cand pica curentul
- Tor in /opt/etc/tor
- Git in /opt/home/<user>
- mc in /opt/root cu symlinks in toate home-urile posibile mai putin in cel al git-ului
- o gramada de alias-uri in /opt/etc/profile, ca le vreau pentru toti userii
- tot startup-ul in /opt/etc/init.d, vreo 10 fisiere

Daca ar fi sa migrez pe alt router mi-ar lua doua zile sa mut tot. Eu sincer nu stiu cum reusesti sa le bagi pe toate in /home. Nu-i ca si cand linux-ul te-ar intreba unde sa le instaleze. :mad:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,338
Și exemplul cu routerul se potrivește în discuția despre raspberry pi fiindcă hardware-ul e unul atât de generic pe care poți pune orice linux vrei, iar linuxul este o distribuție standard cu tot ce îți vrea suflețelul? Că mie-mi sună a hardware și software extreeeeem de nișat, pe care le-ai mai și mânărit într-un mod ce nu permite decât fișiere de configurare în anumite foldere, cu setări exclusiv valabile pentru acel binar pe acea platformă.

Ai fi putut avea un router care din fabrică poate avea management și configurație deployable de la distanță, cum e orice mikrotik sau usg sau atâtea altele făcute (și) pentru acest scop, da' tu ai vrut să iei o praștie consumer-level doar cu interfață web și să mai bagi acolo și alte chestii care n-au nici o legătură cu menirea unui router.

Uneori am impresia că îți place să intri în orice subiect ca să ne reamintești că noi vorbim despre cum să jucăm fotbal, doar că tu îl joci cu o bâtă, o bilă de bowling și două dopuri de plută legate cu sfoară, pe un teren rotund și împădurit și fără porți, dar altfel e fix la fel. What?!
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,921
Da, ca parca RPi nu-i nisat si poti pune orice linux vrei... Daca as fi pus toate astea pe Raspberry Pi, as fi avut EXACT aceleasi directoare si fisiere, doar fara /opt in fata. Doar nu crezi ca Asus si Entware au reinventat roata. Locatia fisierelor de configurare e stabilita cand faci ./configure si daca nu-ti pui Linux From Scratch sau Slackware, orice program ai instala, isi pune configuratia unde a fost el setat de ala care a facut pachetul, nu unde vrei tu.
In concluzie, da, mi se pare relevant sa-mi zici si mie cum le-ai convins sa le tina in /home. Ce ai facut? Le-ai recompilat pe toate?

De mentionat ca daca tu ai bani de dat pe hardware enterprise, nu inseamna ca toata lumea isi permite sau lucreaza in domeniu si poate justifica costurile astea. L-am luat cu 100 lei acu' 5 ani si daca e sa-i fac upgrade, va fi inlocuit de un Raspberry Pi cu un adaptor USB-Ethernet suplimentar, dar chiar si ala cam depaseste bugetul.
 
Top Bottom