Linux: Cum fac...?

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Incerc sa compilez un kernel mai mic, v4.4.14.
Am un SSD mSATA conectat la ICH8. Am in menuconfig am bifat doar ATA ACPI si AHCI SATA si nu vrea. Documentatia e jale. Ce alt driver imi mai trebuie? Sistemul nu are PATA.

Cum fac sa testez un kernel intr-un sistem headless? Am la dispozitie doua partitii cu / si /boot pe ele, lilo, grub, etc.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Location
Arad
inb4 ce de căcat e linuxu` ăsta, nimic nu poți face cu el!!

LE: vezi aici
 
Last edited:

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Nu-i de actualitate. Structura meniului e alta. SATA nu mai e sub SCSI; are meniu separat "libata". Si BTW, nu reiese de nicaieri ca ar trebui sa bifez "SCSI disk" ca sa mearga SATA, dar o sa incerc si asta.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Am incarcat x86_64_defconfig si am customizat pornind de la ea. Merge.

Intrebare:
Am / pe o partitie si /usr/local pe alta partitie. Unde ar fi mai bine sa stochez baza de date (fisierul cu datele, nu programul)?
/var? /usr/local/var? /home/firebird?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Eu prefer să pun chestiile care cresc pe partiție diferită de chestiile sistem; asta îți permite o administrare mai ușoară în cazul în care se umple o partiție (fie de OS fie de DB). În rest, unde-ți place, că e sistemul tău și sigur nu se mai atinge altcineva de el, ca să zici că o pui într-un loc "standard" ca să știe lumea unde e.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Am doua slackware-uri. Unul e virtual si compilez diverse cu el, celalalt este instalat pe mini-pc (bare-metal) si testez ce am compilat dincolo.

Mini-PC-ul are placa wireless Intel 5300.
Am bifat iwlwifi cu stelula, am compilat, am mutat kernelul dincolo - nu merge. Zice ca nu poate incarca firmware-ul, eroare -2 (documentatie lipsa). Banuiesc ca incearca sa incarce firmware-ul inainte ca rootfs sa fie montat. Ghinion.
Am bifat iwlwifi cu M, am compilat, am mutat kernelul si modulele - nu merge. Zice:
iwlwifi: disagrees about version of symbol module layout
WTF?! A fost compilat simulan cu kernelul!

Alta:
Intel i5-4200u, acpi_cpufreq, ondemand. Teoretic ar trebui sa ajunga la 2300 MHz, dar nu se intampla. In idle sta la 759, in load creste la maxim 1600. De ce?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
If you have Turbo Boost enabled in the UEFI/BIOS, you can turn boost on (1) or off (0) by running:

echo 1 > /sys/devices/system/cpu/cpufreq/boost

Pentru prima n-ai compilat cum trebuie probabil.
 
Last edited:

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Location
Arad
Zice că nu poate încărca firmware-ul pentru că nu-l ai. Pe lângă driver/modul, mai trebuie și ceva blob. Nu știu cum e în slack, în debian e firmware-iwlwifi.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Am de fapt 4 fisiere din cele 5 pe care incearca pe rand sa le incarce. Da aceeasi eroare la toate. Am incercat chiar si un firmware de pe net.

Exista vreo (alta) metoda de a intarzia incarcarea fw pana devine rootfs disponibil? Asta cu modulul nu merge, si mi-am dat seama acum ca vrea sa incarce fw mult inaintea modulului! Cine se ocupa de fw, daca nu iwlwifi?
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
S-a rezolvat. Am reusit integrarea blob-ului in kernel.

Alta:
Daca folosesc intel_pstate sau acpi-cpufreq, mai am nevoie de "Generic Dynamic Voltage and Frequency Scaling (DVFS) support" ?
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
php-fpm configurat sa ruleze in chroot. Aparent merge, dar numai pana incerc conectarea la baza de date. Acolo nu mai merge.
Am nevoie de ceva in acel chroot? Vreun .so, vreun /bin, ceva? Documentatie, ca de obicei, nil.

Daca nu reusesc, la ce ar trebui sa fiu atent cand php nu e in chroot?
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Sistem headless, deci vreau consola si pe portul serial.
Am setat lilo.conf: serial=0,9600n8 si am obtinut lilo pe COM1. Corect!
Am setat inittab: s1:[...]:/sbin/agetty -L ttyS0 9600 vt100 si am obtinut login pe COM6. WTF?!
Am setat kernel parameter: console=tty0 console=ttyS0 si obtin un kernel care in timpul bootarii avanseaza din ce in ce mai greu pana cand il reseteaza watchdog-ul (120s), si nici nu afiseaza pe serial.

1) de ce lilo se conecteaza la COM1 si agetty la COM6 ?? ttyS0 ar trebui sa sa fie COM1, nu COM6!
2) de ce kernelul nu afiseaza nimic pe serial (nici COM1, nici COM6, desi mi se aprind RTS si DTR pe COM6)?
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Code:
LibreELEC:~/.config/system.d # systemctl status storage-Arhiva.mount
   Loaded: loaded (/storage/.config/system.d/storage-Arhiva.mount; enabled; vendor preset: disabled)
   Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2018-03-24 17:12:16 EET; 1 months 22 days ago
    Where: /storage/Arhiva
     What: //172.27.143.2/Arhiva/Arhiva/3Video
  Process: 364 ExecMount=/usr/bin/mount //172.27.143.2/Arhiva/Arhiva/3Video /storage/Arhiva -t cifs -o vers=1.0,ro,username=<user>,password=<pass> (code=exited,
 status=255)
Mar 24 17:12:16 LibreELEC systemd[1]: Mounting GRAPH Archive...
Mar 24 17:12:16 LibreELEC systemd[1]: storage-Arhiva.mount: Mount process exited, code=exited status=255
Mar 24 17:12:16 LibreELEC systemd[1]: Failed to mount GRAPH Archive.
Mar 24 17:12:16 LibreELEC systemd[1]: storage-Arhiva.mount: Unit entered failed state.
LibreELEC:~/.config/system.d # cd ~/Arhiva/
LibreELEC:~/Arhiva # ls
LibreELEC:~/Arhiva # cd ..
LibreELEC:~ # mount //172.27.143.2/Arhiva/Arhiva/3Video /storage/Arhiva -t cifs -o vers=1.0,ro,username=<user>,password=<pass>
LibreELEC:~ # cd Arhiva/
LibreELEC:~/Arhiva # ls
1Create                    2Ready                     4Archive                   System Volume Information
1Create.old                3Backup                    RECYCLER                   Temp
LibreELEC:~/Arhiva #
WTF se intampla aici? Event Log din Windows imi zice ca parola e gresita.
user/pass sunt altele decat ce am postat, evident, dar am facut copy-paste exact la comanda afisata de systemctl.
 

IceCub

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 27, 2005
Location
/dev/urandom
sudo?

Eu folosesc ceva de genul: mount -t cifs -o username=IceCub -o vers=1.0 //192.168.2.1/volume1 /mnt/U

La mine asta merge executata doar ca root (SU).
 
Top Bottom