Linux: Cum fac...?

Din păcate uneori "userul știe ce face" înseamnă reverse-engineering de hardware sau stat într-un picior ținându-te de nas. Ca desktop OS tot e destul de departe, în funcție de ce hardware nimerești. Am un coleg de birou cu un laptop Lenovo pe care bootează și Linux; e utilizabil, dar chiar departe de impecabil. La driverele video are de ales între a avea artefacte în orice aplicație pe ecranul laptop-ului sau pe al doilea ecran, iar placa de sunet merge, dar e foarte clar când a bootat în Windows, că se aude mult mai bine.
 
Acuma dacă vrei să folosești o cazma ca să tai ceapa rondele fine pentru salată, nu te oprește nimeni, da' cazmaua e unealta potrivită pentru alte chestii. Așa și linuxul, vorbim de task-uri rulate în background într-o sesiune persistentă accesată remote prin ssh, nu despre desktop replacement universal.
 
Help? ... ca sunt leguma in linuxuri. Un batrin E8400 a primit un Ubuntu 16 (ulterior 14, but same shit) si tine ascunse comorile de pe 2 harduri. Adica HDDs se vad in retea de pe o alta masina cu W7, dar continutul lor ba. Alea 2 WD-uri sunt montate si cica facute vizibile oricui (prin click dreapta, proprietati, share, permisiuni de citire/scriere). Samba cica ar fi si ea pe acolo, evident. Numai ca desigur, tre sa mai fie ceva la mijloc de nu merge vraja. Ce anume?
Sa mai spun ca un hard e formatat NTFS, celalalt ext3. Asa, ca sa fie ghemul mai incurcat. Ideea ar fi ca si tembelizorul Sharp sa vada hardurile alea, la o adica.
Va rog, fara sfaturi de NAT, raminem la Ubuntu.
 
Mai explicit? Ai doua hdd-uri cu continut multimedia (filme / poze / muzici) pe care vrei sa le vezi de pe orice device cuplat la retea, inclusiv un TV smart?
 
Partițiile sunt montate de linux, le poți accesa conținutul local?

Share-urile au useri și permisiuni de citire măcar? Userii se autentifică, sau intră cu guest?

Userii au permisiuni de citire pe folderele alea pe disc?
 
Aha, guest în rețea. Ok, ai un user gen samba-guest creat în linux? Dacă nu, sudo user-add samba-guest. Apoi caută în fișierul de configurare (smb.conf?) linia care definește sub contextul cărui user să fie accesul guest, și pune acolo samba-guest. După asta poți restarta serviciul samba. În cele din urmă, dă permisiuni de read la userul ăsta pe discuri în mountpoint-uri, sau la toți userii: chmod -R a+r /calea/catre/radacina/discului/
 
Am nevoie de un file manager in genul lui Total Commander/Midnight Commander care sa stie samba.
Toata tarasenia ruleaza pe un Rasp.Pi3 si nu as vrea sa deschid un santier de constructii gcc/make/auto-make/etc pe cardul sd sau sa montez/demontez de fiecare data share-ul din terminal.
Am incercat Krusader care pare ok, dar nici asta nu stie samba.
 
Zice aici că Krusader știe smb. Dacă nu și nu, poți încerca un cross-compile de mc cu suport pentru smb și să muți rezultatul pe Pi.
 
Nu îi mai simplu să dai un mount la share și să îl accesezi după aia cu ce ai p'acolo?
 
Am openwrt. Un program vrea sa ruleze "arch", care nu exista. Am creat in /bin un fisier numit "arch" cu urmatorul continut:
Code:
#!/bin/sh
echo "i686"
si l-am facut executabil.
N-a mers. Nici direct din linia de comanda nu merge.
Ce am gresit?
 
Am zis ca l-am facut executabil. Uite:
Code:
root@LEDE:/bin# ls a* -l
-rwxr-xr-x    1 root     root            19 Mar  6 08:53 arch
lrwxrwxrwx    1 root     root             7 Feb 21 19:40 ash -> busybox
root@LEDE:/bin# arch
-ash: arch: not found

Ah, crap, am uitat de <CR><LF>!
Acum merge. :biggrin:
 
Back
Top