Linux: Cum fac...?

IceCub

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 27, 2005
Location
/dev/urandom
Salutare tuturor,

Zilele trecute am facut pasul decisiv spre Linux (Linux Mint 15) pe netbook-ul meu de zi cu zi Lenovo IdeaPad S205 (AMD E-350 APU). Am reusit sa trec peste (aproape) toate problemele si capriciile Linux-ului dar m-am impotmolit la Adobe Flash + GPU acceleration.

Detaliile ar fi:
- Linux Mint 15 x64 (kernel 3.8.0-23)
- AMD E-350 APU (cu Radeon 6310 integrat) + Catalyst 13.4
- Firefox 21
- Adobe Flash 11.2.202.280

Problema este ca nu vrea sa redea clipuri Flash (Youtube) cu accelerare in GPU, iar CPU nu are destui cai putere. Daca dau un click dreapta pe un clip Youtube -> Show video info, imi spune "software video rendering, software video decoding" cu toate ca este bifata optiunea "Enable hardware acceleration". Decodarea h.264 in GPU stiu ca o poate face pentru ca am convins VLC sa foloseasca optiunea pentru *.mkv.

Tot cautand pe Google, am dat de un thread pe forumul Adobe in care spune:

Unfortunately given the current landscape of graphics drivers and support for Linux based operating systems, we could not support Linux with Hardware Acceleration. Most drivers, including the ones provided from Intel/NVIDIA/AMD were too unstable to consistently work with the Flash Player. Sorry for the inconvienience.
Acum nu stiu daca stirea mai e de actualitate.
Care din voi a mai avut ptobleme din astea si cum le-a rezolvat?

Multumesc anticipat.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Io-s clei la Linux da-mi place sa ma dau pe Gogu cind ma plictisesc.
Am gasit doua chestii:
BTW, Linux Flash Player hardware acceleration is disabled starting with FP11
si
a good solution for users on netbooks with an accelerated video card as Intel 945GM and Atom CPU is to downgrade to FP10, in this way you can use again the GPU acceleration features instead of wasting CPU.
 

IceCub

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 27, 2005
Location
/dev/urandom
Asta incercam sa fac acum Burebista, dar FP10 in versiune x64 e un del de fata morgana, iar cel x86 nu ruleaza. Am gasit doar un beta care nu rezolva problema.
Anyway, incercam HTML5, poate am mai mult noroc.
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Location
Bucuresti
Din pacate e nasoala treaba. Dupa 11.2 Adobe nu mai face decat peticeala pt securitate in Flash pe Linux.
Eu am placa Nvidia in nettop si tot nu pot sa obtin accelerare "reliable" pe Linux (Lubuntu in cazul meu).

Din sapaturile mele de acum ceva vreme trebuie modificat fisierul mms.cfg si adaugate 2 linii.

mms.cfg exista sau trebuie facut in:
/etc/adobe/mms.cfg

Liniile ce trebuie adaugate:
EnableLinuxHWVideoDecode=1
OverrideGPUValidation=true

Ideea e ca trebuie sa tot jonglezi cu liniile astea si sa vezi care e ordinea in care sunt scrise, care e cu adevarat necesara si care nu si nici dupa asta nu e garantat ca o sa iasa ceva stabil.

Dar daca doar Youtube te intereseaza in Linux exista Minitube free in Linux:
http://www.webupd8.org/2013/02/minitube-20-and-musique-121-released.html

Asa cum ai mentionat si tu poti incerca si varianta HTML5, pt asta ti-as recomanda Chromium.
 

IceCub

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 27, 2005
Location
/dev/urandom
Din sapaturile mele de acum ceva vreme trebuie modificat fisierul mms.cfg si adaugate 2 linii.

mms.cfg exista sau trebuie facut in:
/etc/adobe/mms.cfg

Liniile ce trebuie adaugate:
EnableLinuxHWVideoDecode=1
OverrideGPUValidation=true
Asta o incercasem deja, atat cu mms.cfg pus in /etc/adobe cat si in /home/<<user>>/.adobe

HTML5 merge acceptabil, vizibil mai bine decat Adobe Flash.

Minitube ruleaza impecabil "out of the box" (deci se poate) asa ca l-am combinat cu Firefox prin minitube-integration add-on.

Mersi de pont Foxter. Apropo, tu ce rulezi x86 sau x64?
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Location
Bucuresti
Eu rulez x86, am doar 2GB memorie (nu ca nettopul ar putea vedea peste 3,5GB). Ma bucur ca te-am putut ajuta.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Location
Bucureşti
Poate vedea si peste 3.5, de ce sa nu poata. Trebuie doar sa pui pachetele de kernel cu suport pentru asta.
 

IceCub

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 27, 2005
Location
/dev/urandom
E din chipset limitarea. La momentul in care au aparut netbook-urile pe piata, Microsoft se chinuia sa retraga Windows XP. Producatorii de netbook-uri, impreuna cu Intel aveau nevoie de un OS "light" care sa ruleze pe aceste netbook-uri asa ca MS & Intel a fost de acord sa ofere in continuare WinXP OEM atata timp cat platforma era limitata la display de max 10 inch si memorie max 1 sau 2GB. Intelegerea a fost mentinuta (reinnoita) si pentru Windows 7 Starter.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Invat scripturi bash. Vreau un script care sa fie rulat la anumite evenimente, gen "interface up".
Vreau o variabila care sa fie creata la prima rulare a scriptului si sa ramana setata dupa incheierea lui pentru a fi folosita la executiile ulterioare ale acelui script. Cum fac?
 

Thor

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Dec 6, 2004
Location
/dev/null
1) pui scriptul in /etc/network/if-up.d (sau symlink catre el) - link

2) ca sa se pastreze variabila intre apleari succesive ale scriptului trebuie sa folosesti 'source'; mai simplu e sa scrii/citesti dintr-un fisier.
 
Last edited:

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Multumesc, merge.

Vreau sa verific daca o variabila este IP si este public. IF (ip public) THEN ... ELSE ...
Se pare ca ash nu stie regexp. Cat de usor as putea face asta cu awk? Mai precis, sa ma apuc sa invat awk sau ajung iar la un dead-end?

PS: parantezele in bash sunt criminale!

Inca una:

# expr 1 : '.'
1
# expr 1 : '\d'
0
# expr 1 : '[0-9]'
1
# expr 1 : '[0-9]{1,3}'
0

WTF?!
 
Last edited:

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Ma confrunt cu urmatoarea problema:
dnsmasq cu listen-address=127.0.0.1,172.27.143.1 merge perfect. Daca adaug bind-interfaces, porneste corect, asculta pe ip-urile corecte, dar nu raspunde la nici o interogare, nici macar de pe localhost. Timeout toate. Ce am gresit?

BTW, solutia la WTF-ul de mai sus era escape-ul:

# expr 1 : '[0-9]{1,3}'
0

# expr 1 : '[0-9]\{1,3\}'
1

Cu toate asta, orice varianta de
# expr 1 : '\d'
da in continuare 0.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Heeeelp! Iar m-a mancat in fund sa ma joc linux si iar ma urc pe pereti.

Se da fisierul original, fisierul modificat si diff-ul dintre ele.
Incerc de 2 ore sa fac acel patch sa mearga si tot ce obtin este
Code:
patching file libopkg/Makefile.am
Hunk #1 FAILED at 79.
1 out of 1 hunk FAILED -- saving rejects to file libopkg/Makefile.am.rej
PS:
Makefile.am.orig este cel initial, care trebuie peticit.
Makefile.am trebuie sa rezulte dupa peticire.
 

Attachments

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Vezi diferența dintre tab-uri și spații la
Code:
    $(opkg_libcore_sources) \
   $(opkg_cmd_sources) $(opkg_db_sources) \
   $(opkg_util_sources) $(opkg_list_sources)
în original sunt tab-uri iar tu ai pus în .patch spații. Așa că nu face match.

Cele 2 chestii la care trebuie să fii atent la patching (și în general în fișiere de configurare/script-uri), că unele editoare nu le afișează by default și sunt importante: tab-uri în loc de spații și CR+LF în loc de LF.

BTW, dacă ai ambele versiuni, patch-urile se obțin cu diff -u, nu trebuie să le scrii de mână.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Pai nu l-am scris de mana. L-am luat cu copy-paste din terminal. :tongue:
Multumesc! Mi-ai salvat ziua.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Linux oarecare. Ma loghez la un terminal de la consola PC-ului. Pornesc un program, gen mc, editor text, o compilare, etc.
Vreau sa pot pleca din fata consolei si sa ma conectez la acelasi terminal, cu acelasi program dechis, ruland, prin SSH. Vreau sa ma pot deconecta de la SSH si sa ma reconectez mai tarziu pentru a continua lucrul. Intr-un final, cand ajung acasa vreau sa pot continua activitatea de la consola fizica.
Cum fac?

PS: Daca programul lasat deschis era o compilare, care se termina cat timp sunt "offline", as vrea sa pot vedea ultimele X linii rezultate.
 
Top Bottom