Linux: Cum fac...?

Am testat intre timp X prin ssh direct pe PC, fara tunel ssh prin router si se misca marginal mai bine, dar tot inutilizabil. Am vazut ca era trafic de 5-6 MB/s timp de vreo 10s ori de cate ori se schimba ceva pe ecran. Compresia nu era activata.
Am testat si cu compresie. Merge muuult mai bine, dar operatiile gen scroll tot inutilizabile sunt.

Ce imi place la X este ca pot sa rulez "firefox ; acpitool -s" si daca imi moare internetul acolo unde ma aflu, calculatorul nu ramane deschis.
 
Last edited:
Mda, acu 40 de ani, când a fost creat X11, probabil nu se făcea scroll-ul la fel ca acum :smile:. Adică aplicațiile arătau așa https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/X-Window-System.png

Și nici tunelul SSH nu e făcut pentru transferuri mari de date, e optimizat pentru latență (TCP window size mic), dar asta înseamnă că te penalizează la orice transfer mai mare de date - latența rețelei o să influențeze foarte mult transferurile mari. Legat de asta, vezi că și SSH poate suporta compresie, dar depinde de hw dacă e mai bine sau mai rău cu compress. Și poți să te uiți și dacă alți algoritmi de criptare ajută la asta (mai ales ceva suportat de hardware).

Altă problemă cu X11 e că trebuie să trimită TOT ce se modifică, și asta e problema pe care o vezi la scroll - fiecare animație de scroll, cât de mică, se trimite, pentru că altfel nu mai știe ce să randeze. Pe când protocoalele gen VNC pot tăia latența prin skip, adică "ah, a făcut aplicația scroll, fac un screenshot, îl trimit, mai fac după X milisecunde unul și vedem". În firefox e posibil să te ajute să dai disable la smooth scroll.
 
Last edited:
Back
Top