Sincer eu nu știu cum faceți voi mujdeiul, dar eu am o rețetă pe care o adaptez în funcție de cine mai mănâncă. De exemplu, am avut un musafir care avea vezica biliară scoasă, deci am pus iaurt (full fat) în loc de smântână, a mâncat cu trei guri și nu i-a fost rău
Rețeta este după cum urmează:
- 1-2 căpățâni de usturoi;
- ulei de floarea soarelui (da, nu extravirgin de măsline culese de virgine la apus);
- iaurt sau smântână;
- 1/2 lime;
- +/- muștar cât mai neutru (deci nu cu hrean sau alte chestii);
- suc de roșii.
Zdrobit usturoiul în zdrobitor sau cum îi spune apoi mojarat cât mai fin. Începi să adaugi ulei -> frecat până se face păstos -> încă puțin ulei -> pastă, repetat până se face o pastă groasă care nu curge nici dacă întorci mojarul invers. Aici este de feeling, pentru că există posibilitatea ca la un moment dat să-l tai, deci uleiul se adaugă în cantități descrescătoare. Dacă se taie, se drege cu suc de lime sau cu puțin muștar. Este și partea cea mai lungă și mai importantă din tot procesul și reprezintă diferența între un mujdei care este gros și bun și o zeamă chioară cu bucățele de usturoi prin ea (mi se ridică tensiunea când văd chestia aia clasificată drept mujdei).
Se adaugă suc de lime (nu, nu lămâie). Apoi iaurt sau smântână după gust. La final, suc de roșii până tenta este rozie-portocalie.
Edit: rețeta de mai sus merge cu orice usturoi, chinez, pakistanez, românesc, w/e. Și dacă folosești iaurt, nu mai dă nici arsuri la stomac.