Rețeta mea de mujdei este cu 1-2 căpățâni de usturoi date prin blenderul de verdețuri, cu un piiiiiiic de apă pentru omogenizare și un pic de sare. Iese vârtos și foarte intens, fără a adăuga alte gusturi. Pentru arome, mai bine pun diverse verdețuri interesante (oregano, busuioc, mentă, tarhon).
Uleiul e bun pentru a absorbi din aromele usturoiului, dar atunci ar trebui ca usturoiul să fie deja amestecat cu puțin ulei când începe să fie zdrobit. Zdrobitorul ăla de Ikea este foarte comod și rapid, dar pierde o parte din arome care nu sunt capturate de ulei la momentul zdrobirii.
Iaurtul sau smântâna mai bine le pui separat pentru cine vrea să stingă din aroma intensă a usturoiului, că-i păcat de mujdei
Pentru cine iubește și sosul de roșii, bunică-mea făcea niște sosuri din roșii opărite și decojite, apoi tăiate/zdrobite (fără a sparge semințele, deci nu la blender), amestecate cu mult usturoi tăiat mărunt, verdețuri după gust (busuioc, cimbru, oregano, boia afumată, chili, you name it), sare și un pic de ulei. Bate de departe orice sos de pizza, sau sos peste cartofi la cuptor...